Liga narodov: Slovenke iz Zenice s točko

Nogomet 26. Sep 202318:53
FOTO: Aleš Fevžer

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je na drugi tekmi lige narodov v ligi B in skupini 4 v Zenici z Bosno in Hercegovino igrala 1:1 (0:1). Izbranke Saše Kolmana naslednji tekmi čakata konec oktobra, obe proti Belorusiji.

Slovenskim igralkam tudi na drugi tekmi lige narodov ni uspelo vpisati želene zmage.

A za razliko od tekme s Češko so tokrat le vpisale prvo točko, možnosti pa so bile še za kaj več, saj so večji del drugega polčasa igrale z igralko več, dvakrat pa tudi zatresle okvir vrat. Slovenke so sicer z BiH igrale tretjo medsebojno tekmo, na teh imajo po zmago, neodločen izid in poraz. Selektor Saša Kolman je tekmo začel s skoraj identično postavo kot obračun s Češko, le v zvezni vrsti je Manjo Rogan zamenjala Dominika Čonč.

Ta je bila dokaj izenačen boj v prvem polčasu, v katerem je bilo 4:3 v strelih za domače, v 40. minuti pa so gostiteljice povedle, potem ko je zadela Milena Nikolić.

S številčno premočjo je steklo

Slovenska vrsta je kmalu po začetku drugega polčasa imela igralko več na igrišču, saj je v domači ekipi Gloria Slišković v 48. minuti po prekršku nad Laro Prašnikar dobila drugi rumeni in posledično rdeči karton.

FOTO: Jure Banfi

Kmalu zatem je Zara Kramžar zadela okvir vrat, Mateja Zver pa je po podaji Prašnikar izid izenačila v 59. minuti. To pa je bil tudi končni izid tekme, čeprav je Sara Makovec tik pred koncem tekme še enkrat zatresla okvir vrat domače ekipe.

Slovenke bodo ob že omenjenih tekmah Belorusijo v zadnjih dveh krogih 1. decembra gostile BiH, za konec pa 5. decembra igrale na Češkem.

V ligi B je skupaj v štirih skupinah 16 ekip. Zmagovalke skupin bodo napredovale v ligo A, drugouvrščene se bodo v dodatnih kvalifikacijah merile s tretjeuvrščenimi iz lige A za preboj v najvišji rang tekmovanja, najboljše tretjeuvrščene iz lige B pa bodo igrale za obstanek s tremi najboljšimi drugouvrščenimi iz lige C.

Najslabša tretjeuvrščena ekipa iz lige B bo neposredno izpadla v najnižjo ligo, ligo C. Dodatne kvalifikacijske tekme bodo tako kot finalni del februarja 2024.

BiH – Slovenija 1:1 (1:0)

Nogometni center, sodnice: Grigone, Ramanauskiene in Jonikaite (vse Litva).

Strelki: 1:0 Nikolić (40.), 1:1 Zver (59.).

BiH: Faković, Kršo (od 84. Krajšumović), Šabanagić, Milinković, Slišković, Aida Hadžić, Jelčić (od 62. Spasojević), Gavrić (od 90+5. Kapetanović), Ekić (od 62. Gačanica), Nikolić, Aleksić.

Slovenija: Meršnik, Kolbl (od 83. Rogan), Agrež, Golob, Eržen, Korošec (od 60. Ivanuša), Čonč, Makovec, Prašnikar, Kramžar (od 90+2. Kajzba), Zver.

Rumeni kartoni: Milinković, Slišković, Šabanagić; Kramžar.
Rdeči karton: Slišković (48.).