Saša Kolman na klopi nogometašic začel s porazom (VIDEO)

Nogomet 22. Sep 202318:32 0 komentarjev

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi lige narodov v ligi B in skupini 4 v Krškem izgubila proti Češki z 0:2 (0:1). Izbranke Saše Kolmana bodo drugo tekmo igrale v torek, ko bodo gostovale v Bosni in Hercegovini. Ta bo danes ob 21. uri v Györu igrala proti Belorusiji.

Slovenke so si na uvodnih dveh tekmah lige narodov želele dve zmagi. A se jim želja vsaj proti Češki, sicer s 27. mestom na lestvici Mednarodne nogometne zveze najboljši ekipi v skupini, ni uresničila. Češka je Slovenkam, 40. na svetovni lestvici, ki so sicer dobro začele, zabile po en gol ob koncu vsakega polčasa.

Slovenske igralke so kar odločno začele tekmo, imele uvodoma precej več strelov, Lara Prašnikar pa je zadela tudi okvir vrat. Toda Čehinje, ki so sicer doslej dobile vse tekme s Slovenkami, so povedle v 38. minuti, ko je po kotu sredi kazenskega prostora ostala nepokrita Aneta Pochmanova in žogo poslal v mrežo. Tik pred koncem polčasa je na drugi strani iz osrčja kazenskega prostora zgrešila Sara Agrež.

V drugem delu so gostiteljice v želji po izenačenju prevladovale, a je manjkalo konkretnosti, nevarnih strelov, tudi poskus Lare Prašnikar v 78. minuti je bil precej preslab za spremembo izida. Nevarnejše so bile gostje v 80. minuti, ko je poskusila Eliška Sonntagova, zmago pa so potrdile zmago v 86. minuti, ko je zadela še Klara Cahynova.

Saša Kolman
Foto: Aleš Fevžer

Slovenke bodo po gostovanju v BiH v 3. krogu 27. oktobra igrale v Belorusiji, 31. oktobra pa bodo v 4. krogu gostile istega tekmeca. V zadnjih dveh krogih bo Slovenija 1. decembra gostila BiH, za konec pa 5. decembra igrala na Češkem.

V ligi B je skupaj v štirih skupinah 16 ekip. Zmagovalke skupin bodo napredovale v ligo A, drugouvrščene se bodo v dodatnih kvalifikacijah merile s tretjeuvrščenimi iz lige A za preboj v najvišji rang tekmovanja, najboljše tretjeuvrščene iz lige B pa bodo igrale za obstanek s tremi najboljšimi drugouvrščenimi iz lige C.

Najslabša tretjeuvrščena ekipa iz lige B bo neposredno izpadla v najnižjo ligo, ligo C. Dodatne kvalifikacijske tekme bodo tako kot finalni del februarja 2024.

Slovenija – Češka 0:2 (0:1)

Stadion Matije Gubca, sodnice: Pejković, Petravić in Katušić (vse Hrvaška).

Strelki: 0:1 Pochmanova (38.), 0:2 Cahynova (86.).

Slovenija: Meršnik, Kolbl, Agrež, Golob, Eržen, Rogan (od 66. Čonč), Korošec, Makovec (od 85. Kajzba), Prašnikar, Kramžar, Zver (od 71. Ivanuša).

Češka: Lukašova, Pečkova, Pochmanova, Dedinova, Vesela (od 90. Šubrtova), Cahynova, Kotrčova, Khyrova (od 90+4. Černa), Sonntagova (od 90. Starova), Ružičkova (od 78. Šlajsova), Staškova (od 78. Mrazova).

Rumeni kartoni: Makovec; Vesela, Pečkova, Staškova, Khyrova.
Rdeči karton: /.