Nekdanji nemški vratar obsojen za napad z motorno žago

Bundesliga 22. Dec 202317:41 0 komentarjev
Lehmann na sodišču; FOTO: Guliverimage

Nekdanji nemški reprezentančni vratar Jens Lehmann, ki je nazadnje v nogometu deloval pred dvema letoma kot član uprave berlinske Herthe, se je znašel v navzkrižju z zakonom. Sodišče v domačem kraju Starnberg ga je kaznovalo z denarno kaznijo, potem ko je z motorno žago poškodoval sosedovo garažo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Okoliščine tega incidenta so precej nenavadne, v Nemčiji pa so tamkajšnji rumeni mediji sojenje označili za enega najbolj bizarnih v iztekajočem se letu.

V središču obtožb zoper 54-letnika je bil nevsakdanji sosedski spor. Lehmann se je sprl s sosedom zaradi garaže, češ da mu je sosed z garažo zaprl pogled na jezero iz njegovega bavarskega doma.

Državno tožilstvo je nekdanjega nogometaša obtožilo, da je z motorno žago vlomil v sosedovo novozgrajeno garažo ob Starnberškem jezeru na Zgornjem Bavarskem in zažagal v enega od tramov. Pri tem dejanju je Lehmanna ujela sosedova nadzorna kamera, ki je snemala s pomožno baterijo, kljub temu, da je Lehmann preden je vdrl v garažo iztaknil kabel za napajanje kamere.

Skoraj pol milijona evrov globe

Lehmann je bil obtožen kaznivega dejanja poškodovanja, žalitev in poskusa goljufije.

Tožilec Kreutzer je poudaril, da “ni dvoma”, da so obtožbe proti junaku svetovnega prvenstva 2006 resnične.

Okrožno sodišče v Starnbergu je Lehmannu naložilo 210 dnevnih kazni po 2000 evrov za gmotno škodo, žalitve in poskus goljufije, skupaj torej kazen, ki jo mora plačati nekdanji nemški reprezentant znaša 420.000 evrov.

Lehmann kot član nemške nogometne reprezentance na SP leta 2006; FOTO: Guliverimage

Prvi dan sojenja je Lehmann priznal, da je vstopil v garažo z motorno žago v roki, vendar je dejal, da se ne more spomniti ničesar drugega. Dejal je, da je žrtev medijskega linča.

Toda sodnik mu je odvrnil: “Edina oseba, ki se je obnašala tako, da škodi lastnemu ugledu, je obtoženec sam.”

Lehmann je nogometno kariero začel leta 1988 pri Schalkeju, kjer je igral 12 sezon, igral je tudi pri Milanu, Borussii iz Dortmunda in Arsenalu. Bil je državni prvak z Borussio in Arsenalom, s Schalkejem pa je leta 1997 postal tudi zmagovalec pokala Uefa.

Rasistične obtožbe

Z nemško reprezentanco je na domačem svetovnem prvenstvu leta 2006 osvojil tretje mesto ter drugo mesto na evropskem prvenstvu leta 2008.

Igralsko kariero je sklenil leta 2010, a je nato znova zaigral leta 2011, ko so ga znova za nekaj mesecev vpoklicali pri Arsenalu.

Po koncu kariere je bil nekaj časa trener vratarjev pri Arsenalu, pomočnik trenerja pri Augsburgu in od 2020 član uprave Herthe.

Tam so ga leto pozneje odslovili, ko je temnopoltemu televizijskemu komentatorju pri mreži Sky, nekdanjemu nogometašu Dennisu Aogu poslal sporočilo prek WhatsAppa, da je zaposlitev dobil na podlagi “rasne kvote”, kot “simbolni črnec” za izrecne namene ustvarjanja podobe komercialno varne, politično korektne in neokusne rasne harmonije. Lehmann se je kasneje opravičil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!