Izkušeni rojak stopil v bran mladeniču, ki je dvignil ogromno prahu

Kolesarstvo 22. Dec 202316:13 0 komentarjev
Tiesj Benoot
Foto: Profimedia

Čeprav je selitev Primoža Rogliča iz Jumbo-Visme v Boro Hansgrohe še vedno največji prestop tokratne jeseni, pa je še veliko več prahu dvignila pot Ciana Uijtdebroeksa v nasprotni smeri. Saga se je v četrtek s tristranskim dogovorom vendarle končala, mladi Belgijec pa je po predstavitvi novega moštva pojasnil razloge za prekinitev pogodbe z bavarsko zasedbo. Ob tem mu je v bran stopil tudi novi sotekmovalec in rojak Tiesj Benoot.

Z dogovorom med Boro Hansgrohe, Vismo-Lease a Bike in Cianom Uijtdebroeksom, ki ga je odobrila tudi Mednarodna kolesarska zveza (UCI), se je v četrtek končala glavna ‘žajfnica’ letošnjega kolesarskega prestopnega roka. Epilog? Pri Bori so po plačilu odškodnine (višina in plačnik nista znana) sporočili, da so sprejeli predčasen konec pogodbe z mladim Belgijcem. Ta pa bo že od 1. januarja 2024 uradno postal član nizozemske ekipe, na predstavitvi katere je včeraj tudi že sodeloval.

Ob poziranju v rumeno-črnem dresu se Uijtdebroeks, osmouvrščeni z letošnje dirke po Španiji, seveda ni mogel izogniti vprašanjem, zakaj se je sploh odločil, da želi zapustiti Boro. “Tam se se nisem dobro počuitl. Zato sem se razdrl pogodbo. Ne bi rad govoril o podrobnostih o tisti skupini na omrežju Whatsapp, a jaz in ljudje okoli mene dobro vedo, zakaj sem se tako odločil. Izbral sem odločitev za svoje dobro,” je pojasnil zelo na kratko.

Raje je govoril o novih ciljih – maja bo v novih barvah debitiral na dirki po Italiji. “Tja gremo predvsem z željo po etapnih zmagah, sam pa bom poskušal biti tudi čim boljši v skupnem seštevku, čeprav glede tega ni veliko pritiska. Imel bom precej svobodno vlogo, hitro bom videl, kam spadam. Super je, da bodo tam tudi fantje, kot je Tadej Pogačar. Lahko se bom primerjal z njim in videl, koliko se moram še izboljšati.”

Cian Uijtdebroeks. Foto: Profimedia

Uijtdebroeksova poteza, ko je na silo zapustil zdaj že nekdanje moštvo, sicer med navijači kolesarstva ni naletela na preveč odobravanja. Na predstavitvi nizozemske ekipe mu je v bran stopil novi moštveni kolega in izkušenejši rojak Tiesj Benoot. “Rad bi pozval predvsem medije, da ga manj napadajo. Star je šele 20 let, pa mu je že namenjene veliko pozornosti. Nočemo vedeti, s čim vse se mora soočiti na družbenih omrežjih. Velikokrat govorimo o mentalnem zdravju in dobrem počutju, tukaj pa smo na to kar malce pozabili. Upam, da ne bo vse skupaj vplivalo nanj.”

Specialist za enodnevne klasike se je z enim največjim talentom med mladimi kolesarji spoznal že na pripravljalnem kampu. Veseli se sodelovanja, čeprav ne bosta veliko dirkala skupaj. “Kot mlad kolesar je zdaj prišel v ekipo, kjer ima najboljše pogoje za razvoj. Pripravili smo mu toplo dobrodošlico,” je še dodal Benoot.

Medtem ko sta UAE Emirates in Visma-Lease a Bike načrte in cilje za novo sezono predstavila ta teden, pa bodo pri novi ekipi Primoža Rogliča to storili šele po novem letu. Bora Hansgrohe bo medijski dan na pripravah na Majorki organizirala 10. januarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!