Po vsakem ciklusu se na koncu polagajo računi

Nogomet 12. Okt 202117:24 > 18:23 7 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

S ponedeljkovim porazom proti Rusiji (1:2) je slovenska vrsta izgubila možnosti za nastop na svetovnem nogometnem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostil Katar. Že šesti zaporedni neuspeh v kvalifikacijah so pokomentirali nekdanji slovenski selektor Bojan Prašnikar in bivša reprezentanta Matej Mavrič Rožič ter Andrej Komac.

Ponedeljkova tekma z Rusijo je bila premik v pravo smer, nekoliko manj pa smo lahko zadovoljni s končnim rezultatom, nam je zaupal eden najuspešnejših slovenskih trenerjev Bojan Prašnikar.

Nogometni strokovnjak, ki je vodil številne slovenske prvoligaše, med letoma 2002 in 2004 pa tudi reprezentanco Slovenije, je izpostavil, da tako točkovni izkupiček kot položaj na lestvici ni razlog za veselje, kot tudi ne dejstvo, da je slovenska vrsta brez možnosti za uvrstitev na tekmovanje ostala še pred zaključkom kvalifikacij.

Bojan Prašnikar
Foto: Saša Pahič Szabo

“Če se želiš uvrstiti na veliko tekmovanje, moraš biti konkurenčen ekipam pri vrhu, kar nam ni uspelo. Imamo dva poraza z Rusijo in enega proti Hrvaški, zato se nismo mogli vmešati v boj za najvišja mesta. Mogoče tekma v Splitu sploh ni bila najbolj problematična, verjetno je bilo bolj pomembno, da smo obakrat izgubili z Rusijo in izgubili priključek v boju za prvi dve mesti,” je ocenil Prašnikar.

Spomnil je tudi na ligo narodov, ki je služila kot predpriprava prav za kvalifikacije za nastop v Katarju. “Proti nasprotnikom, ki so na mednarodnih lestvicah za nami, so pokazali določene prebliske, a nismo prišli do standardne ekipe, ki bi bila maksimalno konkurenčna.”

In kako naprej? Je morda znova napočil čas za spremembe? “Po vsakem ciklusu se na koncu polagajo računi, a ni vse slabo. Nas pa čaka obdobje, ko bo treba maksimalno izkoriščati vse termine, da stvari pomaknemo naprej. Imamo nekaj mladih igralcev, ki so brez izkušenj, kar se je na tekmah, kot je bila sinočnja proti Rusiji, poznalo,” je še dejal edini slovenski trener z izkušnjami tudi v nemški Bundesligi.

Zadetki v Ljudskem vrtu:

Idealno enajsterico iskali predolgo

Matej Mavrič Rožič, ki je za slovensko reprezentanco med letoma 2002 in 2011 zbral 37 nastopov in dosegel en zadetek, je tekmo med Slovenijo in Rusijo videl takole: “Dejstvo je, da smo dve tekmi pred koncem kvalifikacij ostali brez možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu, ampak večjih kritik po včerajšnji predstavi ne moremo dajati. Včerajšnja tekma je pokazala tiste dobre stvari, o katerih je selektor večkrat govoril. Sem pa prepričan, da so te dobre stvari prišle na površje zaradi ambienta, v katerem se je tekma igrala. Več tekem v takšnih okoliščinah, bi prineslo boljše rezultate. Ampak tekme se igrajo tam, kjer se igrajo, če si profesionalec, moraš dati na vseh igriščih svoj maksimum.”

Matej Mavrič Rožič
Foto: Saša Pahič Szabo

Kje je torej Slovenija zapravila svoje možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju? “Morda je največja težava teh kvalifikacij ta, da smo se nenehno iskali. Začetna enajsterica nikoli ni bila znana vnaprej. Pri prejšnjih uspehih slovenske reprezentance je bilo bolj ali manj jasno, kdo bo igral, tudi v primeru poškodb ali kartonov se je vedelo, kdo bo koga zamenjal. Morda je največja težava tega neuspeha ta, da nismo uspeli dovolj hitro najti dobitne kombinacije oziroma idealne enajsterice.”

Kaj pozitivnega lahko v včerajšnji tekmi najde slovenska nogometna javnost? “Včeraj je bila reprezentanca borbena, živahna, razigrali so se napadalci, ki so pred tem precej manjkali. Ne vem, ali jih je prebudila Malta ali kaj drugega. Užival sem v določenih trenutkih tekme. Dejstvo pa je, da je na drugi strani stala izredno kvalitetna Rusija. Po Malti sem dejal, da ne smemo biti evforični po tej zmagi, enako mislim sedaj, da ne smemo biti kritični po porazu. Zmanjkalo je predvsem nekaj koncentracije ob prekinitvah in tu moramo biti samokritični, saj smo na tako pomembni tekmi prejeli dva zelo poceni zadetka,” zaključuje nogometaš, ki je v slovenskem nogometnem prostoru največji pečat pustil v majici Gorice, s katero je osvojil tudi državni nogometni naslov.

Veliko je malenkosti, ki odločajo

Tragedije iz tega, da je Slovenija že šestič zapovrstjo ostala brez uvrstitve na veliko tekmovanje, ne želi delati še en nekdanji reprezentant in tudi soigralec Mavriča Rožiča pri Gorici, Andrej Komac. Nekdanji vezist, ki je za reprezentanco debitiral leta 2004, svoj zadnji nastop zanjo pa odigral šest let pozneje, ugotavlja, da zdajšnji generaciji manjka predvsem prepoznavnejša igra.

Foto: Saša Pahič Szabo

“Skupina je bila že v startu zahtevna. Če se želiš uvrstiti na velika tekmovanja moraš dobro igrati na gostovanjih, predvsem pa dobivati domače tekme. Veliko je malenkosti, ki odločajo. Tudi igra v obrambi, kjer moraš biti kompakten in ne smeš prejemati poceni zadetkov. Za drugo mesto se mora poklopiti vse. Tokrat se nam ni,” je povedal 41-letnik iz Šempetra pri Gorici.

Primorec sicer pozdravlja visoke ambicije slovenskih nogometašev, za katere je prepričan, da premorejo dovolj kakovosti za nastop na velikem tekmovanju. “A to je le v nogometu le eden od dejavnikov,” je poudaril. “Zna se zgoditi, da bo minilo daljše obdobje, preden bomo znova dosegli odmeven rezultat. V tem času lahko spet pride do menjave generacije, kar bo problem še poglobilo,” je ocenil in se dotaknil tudi ponedeljkove tekme z Rusijo in prihodnosti reprezentance.

“Tudi če bi tekmo z Rusi dobili, to ne bi pomenilo še ničesar. Težko je sedaj ugotavljati, kje se nam je zalomilo. Že ko so se kvalifikacije prevesile v drugo polovico, je morala Slovenija igrati na vse ali nič. V nogometu si lahko v petih minutah ali v nebesih ali pa v peklu,” je sklenil nekdanji nogometaš.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje