Revolucija iz Katarja v Sloveniji niti približno ni zaživela

Nogomet 2. Dec 202212:48 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Svetovna prvenstva v nogometu vedno prinašajo določene novosti. Tista, ki letos najbolj razburja nogometno javnost, so ekstremno dolgi sodniški dodatki, ki nemalokrat tekmo podaljšajo tudi za 15 minut. A zdi se, da je to praksa, ki jo bomo gledali le še do 18. decembra oziroma konca mundiala. V slovenski ligi se namreč ta revolucija niti približno ni prijela.

“Vsem smo povedali, da naj bodo pripravljeni na to, da bo četrti sodnik po izteku rednega dela polčasa dvignil tablo za dodani čas in se bodo na njej izpisale številke šest, sedem ali osem. Želimo si, da bi bila več časa žoga aktivna. Pomislite, že če pade zadetek, veselje traja vsaj minuto ali minuto in pol. To je potrebno nadoknaditi,” je kmalu po začetku prvenstva razlagal vodja sodniške stroke na Fifi Pierluigi Collina.

Vprašanja v zvezi z dodanimi časi so se namreč začela pojavljati že drugi dan prvenstva. Na tekmi med Anglijo in Iranom so skupno z obvestilno tablo pokazali 21 minut dodatka (14 v prvem in sedem v drugem polčasu), ki pa so jih nato v praksi na igrišču podaljšali še za šest minut. Tudi na tekmi med Argentino in Savdsko Arabijo se je dodatek samo v drugem polčasu zavlekel na 14 minut, na tekmi med Nizozemsko in Senegalom ter ZDA in Walesom pa je ta čas znašal 11 minut.

Foto: Guliverimage

Praksa v Sloveniji diametralno nasprotna tisti s svetovnega prvenstva

V nadaljevanju turnirja so se te številke nekoliko umirile in približale tistim, ki smo jih poznali prej, a še vedno se zelo, zelo redko zgodi, da bi posamezen polčas dobil eno ali dve minuti dodatka. V nogometni javnosti smo nato začeli ugibati o tem, ali se bodo te prakse preselile tudi na ostale nogometne ravni. Strokovni sodelavec NZS za sodniške zadeve Darko Čeferin je za Sportklub svoje videnje predstavil že kmalu po začetku turnirja.

“Na to moramo še počakati do konca svetovnega prvenstva, saj sam še nimam teh informacij. Je pa svetovno prvenstvo tekmovanje pod okriljem Mednarodne nogometne zveze, medtem ko so evropska tekmovanja v domeni Evropske nogometne zveze (Uefa). Na tekmovanjih Uefe ni bilo takšnih navodil, kot jih videvamo v Katarju. Generalno gledano, je težko povedati, kako bo v prihodnje. Treba bo še počakati.

Darko Čeferin
Foto: Uroš Skaza

Ker se je ta teden nadaljevalo tudi domače nogometno dogajanje, smo lahko hitro preverili, ali bo revolucija iz Katarja zaživela tudi v Sloveniji. Kakšni so bili sodniški dodatki v 18. krogu Prve lige Telemach?

  • Gorica – Tabor Sežana: 6 minut (2+4)
  • Maribor – Bravo: 3 minute (2+1)
  • Radomlje – Domžale: 5 minut (1+4)
  • Koper – Mura: 3 minute (1+2)
  • Olimpija – Celje: 4 minute (2+2)

Ugotovitev je jasna. Če je bila torej tekma med Iranom in Anglijo na svetovnem prvenstvu v Katarju skupno podaljšana za kar 21 minut, je to popolnoma enaka dolžina, kot so znašali vsi dodatki na petih tekmah Prve lige Telemach skupaj! Mirno lahko torej zapišemo, da v Sloveniji sodniške smernice v zvezi z dodajanjem vsake izgubljene sekunde aktivne igre ostajajo enake, kot so bile pred novostjo na mundialu.

Še več, če v Katarju pretiravajo z dodanim časom, bi glede na sodniške dodatke v tem krogu Prve lige Telemach lahko sklepali, da so dodatki celo nadpovprečno kratki. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!