Dolgi sodniški dodatki kmalu tudi v slovenski ligi?

Katar 2022 23. Nov 202217:00 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Dolgi sodnikovi dodatki postajajo stalnica letošnjega svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju. Bomo precej daljše obračune v prihodnosti spremljali tudi na slovenskih zelenicah?

Tekme, ki trajajo manj kot 100 minut, so bile v uvodnih dneh mundiala v Katarju prej izjema kot pravilo. Eden od takih je bil današnji obračun med Marokom in Hrvaško, ki se je ob upoštevanju sodnikovega dodatka v obeh polčasih zavlekla “le” za osem minut. Precej drugače je bilo na dvobojih med Katarjem in Ekvadorjem, ki je imel 10 minut dodatka, tekma Nizozemska – Senegal 13 minut, ZDA – Wales 14 minut in pol ter Anglija – Iran kar 27 minut.

Foto: Profimedia

Da bodo sodniki v Katarju še strožje kot sicer seštevali vse prekinitve, so bile reprezentance sicer opozorjene že na informativnih sestankih pred prvenstvom, na to pa je opomnil tudi vodja sodniške službe pri Mednarodni nogometni zvezi Pierluigi Collina. Kljub temu so dolgi sodnikovi dodatki mnoge navijače presenetili, saj tega doslej niso bili vajeni v domačih prvenstvih, evropskih tekmovanjih in ne nazadnje niti na lanskem evropskem prvenstvu.

Darko Čeferin. Foto: Uroš Skaza

“Vidimo, da je dodatka več kot na tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze, zato je to zdaj še toliko bolj zanimivo in izstopa,” nam je uvodoma dejal strokovni sodelavec za sodniške zadeve na Nogometni zvezi Slovenije Darko Čeferin. A kot je dejal, imajo sodniki že ves čas navodila, da morajo med tekmo nadoknaditi ves izgubljen čas, ki se zgodi bodisi zaradi poškodb, menjav, zavlačevanja, prekinitev ali pa pregledih videoposnetkov.

Kaj pa Prva liga Telemach? “V Sloveniji je način določanja sodniških dodatkov že zdaj takšen kot na svetovnem prvenstvu. Ko sodniki čas zaradi prekinitev izračunajo, to nato nadoknadijo. Vseeno pa gre to, kar sedaj vidimo na svetovnem prvenstvu, v ekstrem,” je za Sportklub priznal Čeferin, ki ne izključuje, da bomo prakso, ki smo ji priča v Katarju, v prihodnosti spremljali tudi v Sloveniji.

“Na to moramo še počakati do konca svetovnega prvenstva, saj sam še nimam teh informacij. Je pa svetovno prvenstvo tekmovanje pod okriljem Mednarodne nogometne zveze, medtem ko so evropska tekmovanja v domeni Evropske nogometne zveze (Uefa). Na tekmovanjih Uefe ni bilo takšnih navodil, kot jih videvamo v Katarju. Generalno gledano, je težko povedati, kako bo v prihodnje. Treba bo še počakati,” je zaključil Čeferin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!