Riera: Maribor ni bil boljši kot Olimpija, o sodniku pa …

Foto: Jure Banfi

Po dveh zmagah na večnih derbijih je moral Albert Riera tokrat prvič priznati premoč nasprotniku. Maribor je na večnem derbiju z 2:0 premagal Olimpijo in čeprav smo dobili vtis, da je bila zmaga vijolic zaslužena, je Španec na klopi Olimpije menil drugače. Veliko časa si je po tekmi trener zmajev vzel tudi za komentar sojenja.

Za ljubljansko Olimpijo ni najboljši večni derbi. Zmaji so v Ljudski vrt prišli odločeni, da z zmago praktično razblinijo dvome o tem, kdo bo maja v zrak dvignil državno krono in velikim rivalom na lestvici uidejo za 18 točk, domov pa odhajajo s precej drugačnim izhodiščem pred nadaljevanjem sezone. Maribor se je z zmago tekmecem iz Ljubljane približal na 12 točk razlike, predvsem pa si še dvignil samozavest pred napornim ritmom tekem, ki sledi.

Albert Riera je bil po tekmi precej slabe volje. Zmotilo ga je marsikaj. Malce tudi sodniki, še bolj radijski novinarski kolegi, s katerimi se po njihovem uvodnem razmišljanju, da je bil Maribor boljši nasprotnik, ni želel več pogovarjati. A pod potegnjeno črto se zdi, da so bili domači tokrat res boljši, spretnejši in konkretnejši tekmec. Toda tudi na novinarski konferenci je Španec jasno poudaril, da sam meni drugače.

“Danes ne morem reči, da smo bili boljši kot Maribor, ne morem pa niti reči, da je bil Maribor boljši kot Olimpija. Takšne tekme odločajo majhni detalji in tako je bilo tudi tokrat. Izkoristili so svoje priložnosti, vedeli smo, da so dobra in učinkovita ekipa,” je prepričan Riera.

Na druženju z mediji po tekmi se je sicer strateg Olimpije precej ukvarjal tudi s sojenjem in ob kritiki nekaterih odločitev, ki jo je javno objavil tudi na družbenem omrežju Instagram, vseeno stopil v bran Davidu Šmajcu. Odgovarjal je tudi na vprašanje, ali ni nemara za tekmo izbral napačne taktike, kje je bil Mustafa Nukić in kako bo poraz na derbiju vplival na doslej izjemno stabilno moralo slačilnice zmajev.

Po tekmi je moral Riera pošteno stisniti roko Damirju Krznarju. V njunih medsebojnih obračunih je sedaj 1:1. Foto: Aleš Fervžer

O čem je po tekmi govoril Albert Riera?

O sojenju

Biti sodnik ni lahko delo. Lahko se pogovarjamo o številnih situacijah. Sam sem se z njim samo o eni. Ko bi moral dosoditi enajstmetrovko pa je dosodil prepovedan položaj. S svojimi očmi sem videl, da so linije narisane narobe. A tudi, če se je zgodila napaka, je naloga sodnika zelo težka.

A ne želim, da preveč govorimo o sodniku. Govorimo o nogometu. To je bil derbi, kakršnega si lahko nogometaš samo želi. Danes ne morem reči, da smo bili boljši kot Maribor, ne morem pa niti reči, da je bil Maribor boljši kot Olimpija. Takšne tekme odločajo majhni detalji in tako je bilo tudi tokrat. Izkoristili so svoje priložnosti, vedeli smo, da so dobra in učinkovita ekipa.

In res si želim, da govorimo o nogometu, ne o sodnikih. Ker že pred tekmo berem članke o tem, komu bolj ustreza ta in ta sodnik. Dvomim, da sodnik pride na tekmo z namenom, da bi pomagal eni ekipi.

Foto: Zajem zaslona

O svojih taktičnih odločitvah

Nogomet ni samo v taktiki. Prepričan sem bil, da sem pripravil pravilen način, da premagamo Maribor. A ena stvar so skice na tabli, druga pa igrišče. Eno je teorija, drugo je praksa. Trikrat so streljali in dvakrat zadeli. Imeli smo nadzor nad tekmo, oni pa so bili učinkoviti.

Med tekmo smo precej menjali pozicije, v prvi vrsti zaradi rezultata, potem tudi zaradi izključitev. A na začetku tekme sem bil prepričan, da smo sprejeli prave odločitve. Sprejmem svoj del odgovornosti, morda bomo naslednjič igrali s petimi branilci in bolje igrali v obrambi. Morda bomo dodali še kakšnega napadalca in bolje napadali, kdo ve. Ampak po tekmi nisem imel občutka, da smo izgubili zaradi taktike.

Albert Riera je prepričan, da so tekmo odločili detajli. Foto: Jure Banfi

O tem, da je imel Maribor več nevarnih priložnosti

Morda res niso imeli samo tri nevarne strele, to imam v spominu. Osredotočal sem se na različne stvari, a zagotovo si niso pripravili ne vem kako veliko priložnosti.

O tem, zakaj ni igral Mustafa Nukić

Če igraš z več napadalci, še ne pomeni, da si boš ustvaril več priložnosti. Za Ruija in Sešlarja sem se odločil zato, da nismo bili preveč statični, da je bilo v napadu veliko gibanja in da sta imela nasprotnikova branilca več dela. To je bila moja ideja, moj načrt. Če bi igrali z Bristrićem in Nukićem, torej klasičnima napadalcema, bi imeli situacijo dva na dva, a manj dominantnosti v zvezni vrsti.

Mustafa Nukić tokrat ni dobil priložnosti za igro.

O tem, ali lahko poraz na derbiju načne samozavest Olimpije

Moje sporočilo takoj po tekmi igralcem je bilo – objamite se med sabo in dvignite glavo. Lahko izgubimo danes, v sredo in še naslednji vikend, toda kar smo naredili v zadnjih petih mesecih, za to si fantje zaslužijo spoštovanje. Tega ne more izničiti ena tekma. Ko zmagaš nisi najboljši na svetu in ko izgubiš, nisi najslabši.

Še naprej se moramo smejati, brez nasmeha nikomur ne dovolim na trening. Seveda pa nismo stroji, nemogoče je, da smo ves čas dobre volje, a zagotovo ne bom dovolil, da pade morala slačilnice. Fantje razumejo, da morajo biti zadovoljni s tem, kar počnemo v tej sezoni.

Zdaj moramo pozabiti na to tekmo. Res je, bila je pomembna, a šteje vseeno tri točke. Zdaj se moramo osredotočiti na Gorico. Mislim, da sem v upravljanju z atmosfero v ekipi celo boljši kot v treniranju nogometašev. Na tem področju se moram še veliko naučiti, a ko je govora o ohranjanju samozavesti ekipe in vzdušju v slačilnici, obljubim, da bo to ostalo na visokem nivoju, tudi če izgubimo tri tekme zapored.