Zdaj znajo živeti s pritiskom, da morajo dobiti vsako tekmo

Nogomet 19. Feb 202321:34
Damir Krznar
Foto: Jure Banfi

Dvig forme nogometašev Maribora nosi podpis Damirja Krznarja. Njegova ekipa je z zmago na večnem derbiju (2:0) znova vsaj malce zmanjšala zaostanek za v tej sezoni dominantno Olimpijo in v Ljubljano poslala jasno sporočilo, da vijolice nikakor še niso opustile upanja na ubranitev naslova prvaka. Strateg Mariborčanov daje vtis, da po sedmi zaporedni, resda zelo prestižni, zmagi že razmišlja o tem, kako bo prišel še do osme.

Po dveh porazih v tej sezoni je Maribor naposled vendarle dobil svoj prvi letošnji večni derbi. Olimpija je v sijajni kulisi Ljudskega vrta padla z 2:0, vijolice pa so morale za zmago preskočiti vrsto preprek, med drugim tudi ubraniti enajstmetrovko nasprotniku in znova preživeti obdobje, ko so imele na igrišču igralca manj.

“Mislim, da smo bili ekipa, ki je bila bolj potrpežljiva. Dobro smo reagirali v trenutkih, ko smo trpeli, odlično smo zaprli prostor na sredini igrišča, kjer ti lahko v nasprotnem primeru močno škodujejo. Dobra struktura obrambe nam je omogočila, da razvijemo nekaj nevarnih napadov, tako smo tudi dosegli prvi gol,” je po tekmi razmišljal trener Mariborčanov Damir Krznar.

Hrvat je znova pripravil odličen taktičen načrt in zdelo se je, da ima z izjemo divjih trenutkov na začetku drugega dela Maribor tekmo bolj ali manj pod nadzorom. Strateg vijolic je po tekmi razmišljal o zadovoljstvu po derbiju, kriteriju sojenja, izvrstni formi Žana Vipotnika pa tudi o dejstvu, da je svoj prvi derbi Josip Iličić končal z rdečim kartonom.

Foto: Jure Banfi

O čem je po tekmi govoril Damir Krznar?

O zmagi na derbiju

Nedelja je praznik in ta nedelja je bil praznik nogometa. Užival sem kot akter te tekme, hvala vsem, ki so prišli v Ljudski vrt in pomagali narediti spektakel. Mislim, da tudi podoba na terenu ni bila slaba. Čestitke igralcem, strokovnemu štabu in nič manjše čestitke tudi Olimpija, ki je pokazala, zakaj je na vrhu lestvice. Gre za zelo dobro organizirano in vselej nevarno ekipo, za katero potrebuješ ogromno truda in moči, da ji povzročiš težave. Nam je to danes uspelo, zato je naše zadovoljstvo še toliko večje.

O tem, kaj je bilo odločilo derbi

Mislim, da smo bili ekipa, ki je bila bolj potrpežljiva. Dobro smo reagirali v trenutkih, ko smo trpeli, odlično smo zaprli prostor na sredini igrišča, kjer ti lahko v nasprotnem primeru močno škodujejo. Dobra struktura obrambe nam je omogočila, da razvijemo nekaj nevarnih napadov, tako smo tudi dosegli prvi gol. Čvrsta obramba in dobra tranzicija, to je odločilo. Nismo pa bili slabi niti z žogo v nogah, tudi ko smo imeli igralca manj.

Z zmago je Damir Krznar vsaj malce povečal pritisk na vodilno Olimpijo Alberta Riere. Foto: Aleš Fervžer

O tem, da je derbi zaznamovalo veliko kartonov in da ga je prejel tudi sam

Vsi smo se vklopili v derbi, to je tekma z veliko nervoze, vložek je bil velik.

O tem, kako nervozen je bil ob enajstmetrovki Olimpije

Seveda nisem bil miren, bolj kot zaradi enajstmetrovke zaradi dejstva, da imamo igralca manj. Verjel sem, da lahko Jug ubrani še eno enajstmetrovko. Je izjemno kvaliteten vratar, imamo pa tudi odlično ekipo analitikov, ki se je pripravila na te situacije. Veseli me, ko damo vsi svoj delež k zmagi.

To so bili trenutki, ko smo bili v podrejenem položaju. Ni se lahko braniti proti tako razpoloženi Olimpiji z igralcem manj. Zdržali smo, predvsem zato, ker smo bili danes zelo disciplinirani v obrambi.

Mariborčani so zmago znali proslaviti s svojimi navijači. Foto: Jure Banfi

O sojenju na derbiju

Sodniku na derbiju ni lahko. Tako kot so napake delali nogometaši Olimpije, tako kot smo napake delali mi, je grešil tudi sodnik. Jasno, Olimpija je prepričana, da je več napak storil v njihovo škodo, mi pa, da je v našo. Ampak z izjemo nekaterih majhnih odločitev in stvari, ki so me razburile, je najbolj pomembno, da sodnik ni odločil derbija. Nimam mu kaj zameriti.

O izključitvi Josipa Iličića

Nisem še videl zapisnika, mislim, da je dobil drugi karton zaradi igre z roko, ne zaradi prigovarjanja sodniku. Zaščitil si je obraz, dolgo lahko razpredamo o tem, ali je to enajstmetrovka ali je to karton, tako je bilo pač dosojeno. Mislim, da je Josip pameten igralec, ki se bo iz tega nekaj naučil.

O tem, kako težko je bilo igrati brez nogometaša, kakršen je Josip Iličić

Gre za izjemno izkušenega nogometaša, ki zna stopiti na žogo in nam na nek način kupiti čas, da postavimo napadalno formacijo. Zagotvo smo bili hendikepirani, Vipotnika smo morali povleči nazaj in vse skupaj traja nekaj časa, preden ekipo na novo postaviš. Sploh v tako glasnem ambientu. V teh trenutkih smo bili pametni in požrtvovali. Vsak je opravil svoje delo in zmaga je nagrada.

Josipu Iličiću njegov prvi derbi ne bo ostal v najlepšem spominu. Foto: Jure Banfi

O novem golu Žana Vipotnika

Samo dopolnjuje svojo zbirko. Verjamem, da bo pokazal še marsikaj. Užitek ga je gledati na treningu, s kakšnih pozicij in položajev doseže gol. Ima odličen strel in ne potrebuje veliko priložnosti, da doseže zadetek.

O tem, ali je Vipotnik že kandidat za reprezentanco

Zelo dobro poznam selektorja in ne bom mu ničesar sugeriral, ker bi imelo kvečjemu nasprotni učinek. Selektor ima širok nabor nogometašev, tako v Sloveniji kot širom sveta in zagtovo bo sprejel pravo odločitev, koga vpoklicati v reprezentanco. Žan v tej formi pa lahko pomaga 90 % ekipam na tem svetu.

O dobri tekmi Ivana Brnića

Ivana Brnića poznam, odkar je bil star petnajst oziroma šestnajst let. Vem, česa je sposoben in veseli me, da to končno kaže na igrišču. Je kot Porsche, ki je bil dolgo časa v garaži, zdaj pa je na pisti in polni hitrosti.

Ivan Brnić je bil eden izmed najboljših posameznikov vijolic. Foto: Jure Banfi

O tem, da je Maribor zdaj premagal dva konkurenta za vrh

Trije porazi, ki smo jih doživeli v nizu, so bili posledica dejstva, da smo 50 ali 60 minut igrali z igralcem manj. In potem je zelo težko. Poleg tega smo zadetke prejemali v zadnji minuti. Ko sem prišel, sem vedel, da imamo dobro, stabilno ekipo, ki se lahko bori za vrh lestvice in to zdaj kaže na igrišču.

Zdaj smo se znebili pritiska, a po drugi strani vsi od nas vedno pričakujejo zmage. Verjamem, da smo tega sposobni. Danes bomo malce slavili, jutri pa sledi priprava na Domžale. Gre za neugodno ekipo in pred nami je nova težka tekma.

Video: oba mariborska gola

Komentari

Vaš komentar