Riera razočaran kljub zmagi: V Evropi bo to bistveno premalo

Nogomet 22. Feb 202321:34 0 komentarjev
Albert Riera
Tudi Milanu Mandariću je žal, da je Albert Riera zapustil Olimpija. Foto: Aleš Fevžer

Olimpija 4, Gorica 3. To sta bili številki, ki sta krasili semafor stadiona Stožice ob zadnjem sodniškem žvižgu Denisa Halilovića v 23. krogu Prve lige Telemach. Olimpija je tako na poraz na večnem derbiju odgovorila z novo zmago, s katero je začasno tekmecem znova ušla na 13 točk prednosti. Toda trener Albert Riera po tekmi še zdaleč ni žarel od zadovoljstva.

Malo je prvenstev na svetu, v katerih pred gostovanjem zadnjeuvrščene ekipe na lestvici pri vodilni ekipi lige ne moremo govoriti o tem, kdo je res popoln favorit za zmago. A slovenska liga v tem pogledu zagotovo spada med takšna prvenstva. Gorica se v Ljubljani nikakor ni predstavila v slabi luči, zgodaj je povedla in dolgo je grozila z odvzemom novih točk zeleno-belih.

Toda Olimpija je na koncu vseeno prišla do že 17 zmage sezone. Konec dober, vse dobro? Ne, če vprašate trenerja zmajev Alberta Riero, ki kljub novim trem točkam po tekmi še zdaleč ni bil dobre volje.

“Po tekmi sem igralcem dejal, da, z vsem spoštovanjem do Gorice, tu nisem zato, da bi premagal Gorico. Tu sem zato, da jih naredim boljše nogometaše. Naša želja je, da igramo v Evropi. Če bomo igrali tako, tam nimamo kaj iskati. S takšno igro niti ne bomo zmagali v Kopru. To je bilo moje sporočilo igralcem,” je iskreno priznal Španec, ki je svoje varovance kar nekaj minut zadržal zbrane v krogu na igrišču.

V nadaljevanju preverite, ali je Olimpija pred to tekmo trenirala strele z razdalje, ki so ji tokrat prinesli zmago, Albert Riera pa je razmišljal tudi o spremembah v enajsterici, ki jih je opravil pred tekmo in o formi svojih napadalcev, med katerimi je tokrat izstopal Admir Bristrić. Našel je tudi razlog, zakaj je njegova ekipa precej padla v zaključku tekme.

FOTO: Jure Banfi.

O čem je po tekmi z Gorico govoril Albert Riera?

O tem, ali so trenirali streljali strele z razdalje

Nogomet se igra za zadetke, ne vedno za to, da nadzoruješ tekmo. Je pa res, da si z nadzorovanjem tekme bližje zmagi. Takšna je moja filozofija. A če ne dosežeš zadetkov, če ne izzivaš nasprotnikove obrambe, če ne streljaš, potem ne moreš zmagati tekme.

O številnih rotacijah igralcev v primerjavi z večnim derbijem

Prvenstvo lahko zmaga samo celotna ekipe. Ne pa začetna enjasterica ali morda dvanajst, trinajst igralcev. Imamo 23 igralcev in zame so vsi pomembni. Morda nekateri v preteklosti niso veliko igrali, ampak nogomet se ne igra v preteklosti, ampak tukaj in zdaj.

Izbira ekipe je odvisna od telesne pripravljenosti igralcev, moje ideje o tem, kako bomo igrali in tudi od načina, na katerega igra nasprotnik. Danes smo potrebovali reakcijo igralcev. Tudi sam sem bil danes precej strog do ekipe. Povišal sem ton, jih preganjal … Razlog je v moji želji, da so vsako tekmo boljši. In da razumejo, da so lahko vsako tekmo boljši. Morda sem bil danes z njimi celo malce prestrog.

O sporočilu v krogu na koncu tekme

Potrebovali smo reakcijo, karakter. Po tekmi sem igralcem dejal, da, z vsem spoštovanjem do Gorice, tu nisem zato, da bi premagal Gorico. Tu sem zato, da jih naredim boljše nogometaše. Naša želja je, da igramo v Evropi. Če bomo igrali tako, tam nimamo kaj iskati. S takšno igro niti ne bomo zmagali v Kopru. To je bilo moje sporočilo igralcem. Želim, da so jutri znova zbrani in želim si boljše predstave na naslednji tekmi.

O slabem začetku tekme

Zadeli so praktično iz prve akcije na tekmi. Tudi to se včasih zgodi v nogometu. Zato sem imel na obrazu nasmešek, ker so zadeli ob prvi žogi v našem kazenskem prostoru. A tudi na to smo se pripravljali, tekme nikoli ne izgubiš v prvih 20 minutah. Na koncu je najbolj pomembno to, da so bili igralci pripravljeni na to in da so se dobro odzvali. Nad njihovim odnosom danes nimam pripomb.

O Admirju Bristriću, ki je v začetni enajsterici debitiral z dvema zadetkoma

To je njegova služba in to ve, odkar je prišel v Olimpijo. A še bolj kot z zadetkoma sem navdušen nad njegovo željo, da je iz tekme v tekmo boljši. Prepričan sem, da bo še napredoval. Ima vse predispozicije za to, da nam pomaga pri doseganju naših ciljev. Na koncu pa je seveda vse v tem, da dosežeš zadetek. To mu je danes uspelo in za to mu čestitam. Naj samo tako nadaljuje.

O slabši formi Mustafe Nukića

Ekipa ga potrebuje. Potrebujemo njegove zadetke. Včasih sem zelo strog do njega, a žal je tako, da že nekaj mesecev ni dosegel gola. Ni enostavno, a moram ga priganjati. Želel bi si, da bi se pogovarjala o lepših stvareh, a takšen je nogomet. Nismo otroci in tudi Mustafa ve, da lahko in mora storiti še več.

O padcu koncentracije v zaključku tekme

Mislim, da je bilo to zaradi utrujenosti. Ko je igralec utrujen, ne razmišlja in ne igra enako, kot takrat, ko je svež. Težje sprejema prave odločitve in najde pravo rešitev. Opravili smo precej menjav in igralo je kar nekaj fantov, ki niso vajeni igrati 90 minut. V sodobnem nogometu so vse ekipe fizično zelo dobro pripravljene. To ni izgovor, ampak mislim, da je bil to razlog.

Drug razlog je psihološki. Morda smo prehitro mislili, da je tekme konec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!