Riera v svojem slogu: čestitke igralcem, “zahvala” zvezi in puščice Olimpiji

Evropa 1. Sep 20239:08 0 komentarjev
Albert Riera. Foto: Jure Banfi

Z golom Aljoše Matka se je rodilo upanje. A so ga nogometaši Maccabija na začetku drugega polčasa hitro pokopali. Celjani so na zadnji stopnički kvalifikacij za konferenčno ligo ostali brez evropske jeseni, trener Albert Riera pa letošnje poletje ocenjuje kot lekcijo, ki bo klubu pomagala do uresničitve naslednjih zastavljenih ciljev. Naslova prvaka in evropskega uspeha v naslednji sezoni.

Za Albertom Riero je drugo evropsko poletje v vlogi glavnega trenerja nogometne ekipe. Podobnosti z lanskim najdemo v tem, da je ekipo prevzel skorajda ‘pet pred dvanajsto’ in iz danih okoliščin verjetno iztisnil maksimum. Lani mu je z Olimpijo proti nadigranemu romunskemu Sepsiju zmanjkalo nekaj sreče, letos s Celjem po velikem podvigu proti portugalski Vitorii malce več koncentracije ob ustvarjenih priložnostih in nekoliko bolj sveže noge njegovih najpomembnejših adutov na igrišču.

“V prvem krogu nihče ni stavil na nas. A mi smo sanjali. Odigrali smo tri kroge, ne bom rekel, da smo bili blizu Evrope, a tudi daleč nismo bili. Pridobili smo veliko znanja. Klub se šele privaja na Evropo, rad pa bi, da se na to navadimo. Naslednje leto bomo imeli več izkušenj in vrnili se bomo močnejši,” poudarja trener Celjanov.

V nadaljevanju preverite številne zanimive misli vselej zgovornega Španca po koncu celjske evropske poti. Riera se je še enkrat iskreno “zahvalil” Nogometni zvezi Slovenije, ki ustavlja sanje slovenskih klubov, med vrsticami pa se je obregnil tudi ob prestopno politiko Olimpije. Razmišljal je tudi o predstavah nekaterih svojih posameznikov in napovedal, kakšna sezona Celje čaka v domačem prvenstvu.

Foto: Jure Banfi

O čem je po obračunu z Maccabijem govoril Albert Riera?

O tekmi

Videl sem veliko pozitivnega. Gledam naprej, ne nazaj. V Evropi plačaš ceno za napake. V tekmo smo vstopili z velikim zaostankom, v nogometu se sicer lahko zgodi marsikaj, a žal nismo izkoristili priložnosti v prvem polčasu. Če bi jih, potem bi imeli drugačno tekmo. Rad bi čestital igralcem, opravili so izjemno delo. Tekmovali smo s fantastično ekipo, že prej pa smo dokazali, da favoriti ne zmagujejo vedno. Danes pa smo bili po mojem mnenju boljši nasprotnik. Rezultat bi lahko bil boljši, a z igro sem zadovoljen. Naslednje leto se vračamo v Evropo in vrnili se bomo bolj izkušeni.

O tem, kaj se je zgodilo na začetku drugega polčasa

Če boste pogledali minute, ko sem opravil menjave, vam bo vse jasno. V prvem delu smo bili veliko boljši nasprotnik. A to je bila intenzivna tekma in zdržali smo lahko le 45 minut. Hvala še enkrat nogometni zvezi, da sem moral vse menjave opraviti do 70 minute. Če plan deluje, ga ne menjaš. A to danes ni bilo mogoče, igralci so bili preveč utrujeni. Hvala zvezi, ker nam pomagajo sanjati. Odigrali smo štiri tekme v enajstih dneh. Toda to ni izgovor, je zgolj še ena prošnja, da pomagamo klubom in slovenskemu nogometu. Če bi bili igralci sveži, danes ne bi menjal prav ničesar.

O tem, ali je bila tekma prevelik zalogaj za Lucasa Mačka

Zame je v prvem polčasu opravil sijajno delo. Ko igraš z napadalno usmerjenimi bočnimi branilci, morajo tudi krila veliko pomagati v obrambi. Potrebuje pa izkušnje. In dobil jih bo samo tako, da bo igral tekme. Pridobil bo na samozavesti in prepričan sem, da bo v nadaljevanju sezone dobil veliko priložnosti ter nam pomagal doseči naše cilje.

Lucas Mačak. Foto: Jure Banfi

O tem, kako se pripraviti na tekmo z Mariborom

Danes bodo igralci spili eno pivo. To je del regeneracije. Eno pivo, ne dve. Morajo biti zadovoljni s tem, kar smo naredili. Upam, da jutri na trening pridejo nasmejani, potem bo vse lažje. Zdaj je naš cilj, da vsem pokažemo, da smo ekipa, ki jo bo potrebno premagati v Sloveniji.

O tem, kaj je ta prvi polčas te tekme povedal slovenski konkurenci

Ne samo današnji prvi polčas, tudi 90 minut v Vitorii, tekma proti Nemanu … Pokazali smo, da lahko tekmujemo z vsakim. In da smo izjemno prilagodljivi ter lahko presenetimo vsakega nasprotnika. Letos bomo morda izgubljali tekme, ampak na vsaki tekmi si želim, da bomo boljši od nasprotnika.

O hitri adaptaciji Egorja Prutseva

Posluša me in hitro napreduje. Je igralec, ki lahko igra na različnih pozicijah v napadu in je pomembna okrepitev.

Egor Prutsev. Foto: Jure Banfi

O morebitnih dodatnih okrepitvah

Ne vem, če bodo v upravi ravno srečni, ker bom to rekel, ampak še vedno čakam na zamenjavo za Ikwuemesija. Bomo videli, kaj se bo zgodilo do polnoči. Izgubili smo izjemno pomembnega nogometaša v napadu. A četudi ne bo novega napadalca, se ne bom pritoževal. Na voljo imam dovolj igralcev in prilagodili se bomo. Manjka pa nam profil igralca, kakršen je bil Charlie. Ne želim pa si nogometaša, ki bo samo številka. Biti mora boljši od igralcev, ki jih že imamo. Nekateri klubi so pripeljali šest, sedem, celo dvanajst igralcev. Ne, to pri meni ne gre. Jaz potrebujem kvaliteto, ne kvantitete. In to imam.

O tem, ali je Celje favorit za naslov

Pred nami je lepa sezona. Imamo dobro ekipo, s katero sem zadovoljen. Ne vem, kakšen bo končen rezultat, a imamo izvrstno moštvo. Pridobili smo tudi veliko evropskih izkušenj, fantje se hitro učijo. Imamo kvalitetno zasedbo, ki lahko igra in bo igrala nogomet. Če ne bi verjel v to, bi vsako žogo pošiljali dolge žoge v napad in napadali odbitke.

Foto: Jure Banfi

O prihajajoči tekmi z Mariborom

Še dobro, da prihaja takšna tekma, ker ne potrebujem besede motivacija. Na takšne tekme so igralci vedno pripravljeni. Vprašanje je samo, ali bodo noge zdržale. Če bo treba, bom sam masiral igralce. Želim si, da bi jutri prišli sveži in zadovoljni s tem, kar smo storili. Rezultat ni najboljši, a odigrali smo dobro tekmo. Ko dajejo vse od sebe, se ne morem pritoževati. Dajem jim vso svoje znanje. Včasih morda to ni dovolj, ampak dvignemo glavo in gremo naprej. Zdaj je naš cilj osvojiti tri točke proti Mariboru. Ravno tako pomembno pa je, kako jih bomo osvojili. Biti moramo boljši nasprotnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!