Slovenci Avstraliji odrekli vlogo favorita (VIDEO)

Slovenija doncic prihodnost
Foto: FIBA

Slovensko reprezentanco danes ob 14.10 čaka velik avstralski izziv in s tem prva velika prelomnica letošnjega svetovnega prvenstva. Čeprav za favorite veljajo Avstralci, se Luka Dončić s tem ne obremenjuje, medtem ko v strokovnem štabu tekmecu vloge favorita niti ne priznavajo. Analiziral jih je pomočnik selektorja Luka Bassin.

Slovenska reprezentanca se sooča s preprosto matematiko. Zmaga že pred nedeljskim dvobojem z Nemci zagotavlja vozovnico za Manilo, ki gosti izločilne boje od četrtfinala naprej. Če je računica preprosta, bo obračun na parketu vse prej kot to. Kenguruji namreč sodijo med favorite za medaljo, v kadru pa imajo kar devet igralcev iz lige NBA. Več jih imajo le Američani.

Slovenija si je s tremi zmagami v uvodnem skupinskem delu zagotovila dve zaključni žogici. V primeru poraza bi se lahko reševala v nedeljo proti Nemčiji, a pustimo to kalkulacijo za zdaj ob strani. Dejstvo je, da čeprav je Klemen Prepelič srečanje z Avstralci označil za tekmo na vse ali nič, imajo slednji več za izgubiti. Poraz bi jih praktično že pokopal, a imajo v žepu že zdaj lepo tolažilno nagrado – kot edini predstavnik Oceanije v drugem delu tekmovanja, so si že zagotovili uvrstitev na olimpijske igre 2024.

“Da s oni favoriti in smo mi avtsajderji, se ne strinjam. Ne glede na to, da imata ti dve reprezentanci več zvezdnikov, ki igrajo v ligi NBA in evroligi, vseeno mislim, da smo mi na podobni ravni in so možnosti 50 proti 50. Kot predstavnik Slovenije bom rekel, da bomo mi ti dve tekmi dobili,” je optimističen Luka Bassin, glavni analitik slovenske reprezentance.

Avstralija je v skupini E zlahka odpravila Finsko in Japonsko, medtem ko je obračun z Nemci, ki je po kvaliteti in intenzivnosti dajal vtis izločilnega boja, izgubila po tesni končnici. Če se osredotočimo na ta dvoboj, ki vendarle izriše bolj natančno sliko, selektor Brian Goorjian v rotacijo uvršča deset košarkarjev.

Igri poveljujeta Giddey in Mills

"Dejstvo je, da imajo Avstralci drugačne centre. Zelo mobilne, ki vsi mečejo tudi za tri točke. Tudi Xavier Cooks, ki to prvenstvo ne, je v svoji ligi metal za tri. Nihče pa ne meče z večjo frekvenco, da bi vrgel po štiri ali pet trojk na tekmo. Nosilci so na zunanjih položajih. Smo vse preučili. Tudi ti NBA-jevci imajo svoje hibe, upam, da smo jih odkrili in jih bomo na tej tekmi obrnili v našo korist," dodaja pomočnik selektorja Aleksandra Sekulića.

Igro reprezentance z dežele tam spodaj vodita dva povsem različna organizatorja igre. Visokorasli in iznajdljivi Josh Giddey ter bolj napadalno orientiran Patty Mills. Slednji je pred dvema letoma v Tokiu, ko sta se Slovenija in Avstralija udarili za bronasto medaljo, vpisal kar 42 točk. Za njima sledi trio odličnih obrambnih košarkarjev Matisse Thybulle, Josh Green in Dante Exum, ki se bo najverjetneje izmenjevala pri pokrivanju Luke Dončića. Največ izkušenj prinaša veteran Joe Ingles. Pod obročem so še Xavier Cooks, Nick Kay in Duop Reath.

Predvsem bo zanimivo videti, kako se bo Slovenija spopadla z branjenjem naveze Giddey-Mills, a Bassin ni želel razpredati o taktičnih idejah strokovnega štaba. Oba skupaj sta na dosedanjih treh tekmah v povprečju vpisala 38 točk in 13 asistenc.

"Danes je tok informacij tako hiter, da če bi jaz razkril taktične zamisli, bi to hitro prišlo na ušesa Avstralcev. Kot je prišlo nam, kaj so govorili mediji na Zelenortskih otokih in v Gruziji. Je pa jasno, da Avstralci igrajo hitro, da so atletska ekipa, ki vrhunsko skače v napadu in imajo veliko stvari, ki so res na vrhunskem nivoju. Na te osnovne stvari bomo morali biti najbolj pozorni."

Luka Bassin; foto: Aleš Fevžer

Vse o košarkarskem svetovnem prvenstvu na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, ki ga na naši spletni strani podrobno spremljamo, si lahko preberete na Sportklubovi podstrani SP 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje