Robi Prosinečki: Prišel sem domov, v največji slovenski klub

Nogomet 23. Mar 202214:54 > 17:559 komentarjev

"Prišel sem domov. Olimpija je zame nekaj drugega kot vsi preostali klubi. Na njo in na Ljubljano sem navezan," je navijačem ob predstavitvi na dušo popihal nov trener nogometašev Olimpije Robert Prosinečki.

“Najprej hvala, da ste prišli v tako velikem številu,” je številne novinarje pozdravil Robert Prosinečki, na čigar predstavitev so prišli številni predstavnik Olimpije, le predsednika Adama Deliusa spet ni bilo. Zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Ob slovitem Hrvatu so bili podpredsednik Christian Dollinger, direktor Igor Barišić, predsednik nadzornega odbora Boštjan Blažinčič, dober prijatelj novega trenerja Olimpije, ki je med najbolj zaslužnimi, da je v Ljubljano sploh prišel, in še eden takšne vrste. Seveda govorimo o Mladenu Rudonji, ki je na račun svojega prijatelja, s katerim sta pred 20 leti skupaj igrala za Olimpijo, izrekel veliko pohval.

V družbi Mladena Rudonje, Igorja Barišića in dr. Christiana Dollingerja.

“To je največje nogometno ime, ki se je v vlogi trenerja pojavilo v Sloveniji od njene samostojnosti,” je povedal športni direktor Olimpije. Mauro Camoranesi, nekdanji trener Maribora, ki je bil z Italijo svetovni prvak, in Ćiro Blažević, nekdanji trener Mure, ki je Hrvaško popeljal do brona na svetovnem prvenstvu 1998, se verjetno ne bi strinjala, a ta trditev ni daleč od resnice.

V imenu igralcev je novega trenerja pozdravil tudi kapetan moštva Timi Max Elšnik. Nogometaše Olimpije je novi trener spoznal le uro po tiskovni konferenci, v petek pa jih bo na prijateljski tekmi proti hrvaškemu drugoligašu Rudešu tudi prvič vodil v vlogi trenerja.

“To je klub, do katerega čutim nekaj povsem drugega, kot čutim do drugih. Zagotovo sem zadovoljen, da sem tukaj. Vsekakor bomo naredili vse, da pridemo do čim boljših rezultatov. Prišel sem v največji slovenski nogometni klub, ki ima najlepši stadion na Balkanu,” je uvodoma še povedal 53-letni Zagrebčan, ki je na številna vprašaja odgovarjal v svojem slogu. Sproščeno in iskreno.

O čem vse je še govoril?

O tem, kako je prišlo do prihoda v Ljubljano:
“Vse se je zgodilo res hitro. Za to so zaslužni Boštjan Blažinčič, Mladen Rudonja, predsednik Adam Delius in vsi, ki so zdaj tukaj. V dveh, treh dneh smo se dogovorili, da prevzamem Olimpijo. Zdaj sem tukaj. Bomo videli, kako dalje in kaj lahko naredimo.”

O tem, da so ga z Olimpijo v preteklosti povezovali že večkrat:
“Kar je bilo, je bilo. To zdaj ni več pomembno. Pomembno je le, da sem zdaj tukaj. Vsi si želimo, da bi se Olimpija vrnila tja, kamor spada. Na vrh. Seveda so pričakovanja velika. Rezultat je najpomembnejši. Pred tem do mojega prihoda ni prišlo, zdaj je. Upam da bomo vsi skupaj Olimpijo vrnili na vrh.”

O tem, koliko ve o zdajšnji Olimpiji:
“Več ali manj vem vse. O Ljubljani, o navijačih … Stanje v Olimpiji na zadnjih tekmah, ki sem si jih ogledal, ni bilo najboljše, a zagotovo imamo material, da naredimo rezultat. Zdaj imam na voljo deset dni reprezentančnega premora, v katerih bom skušal čim bolje spoznati ekipo in ji dati moj način razmišljanja, jim predstaviti moje metode. Kako si želim, da bi igrali. Vsi vemo, da gre Olimpija vedno na zmago. Da je največji klub v Sloveniji.”

O tem, kakšna je njegova filozofija:

“Vizija vseh nas je, da bo Olimpija velika. Zaradi tega sem tudi prišel. Bomo videli sproti. Normalno, vsak trener je odvisen od rezultatov. Verjamem, da bomo naredili premik. Da bo prišel rezultat. Mi bomo delali na tem. Dobro poznam Olimpijo, Ljubljano, tukaj imam veliko prijateljev. Upam, da bo vse skupaj dobro funkcioniralo. Igralcem moramo vsiliti zmagoviti duh, ki so ga v zadnjem času mogoče izgubili. Kakovost ni vprašljiva. Imam nekaj časa za delo z ekipo. Da vidim, kako se bo delalo, kaj se bo delalo. Upam, da bodo igralci sprejeli moj način dela.”

O načrtu dela v času reprezentančnega premora:
“Zagotovo ne bom zamenjal vsega. Zagotovo je tudi prejšnji trener delal nekatere dobre stvari. V petek bomo v Brežicah igrali prijateljsko tekmo proti Rudešu, dobremu hrvaškemu drugoligašu. Imamo nekaj časa, da se spoznamo. Jasno je, da bomo šli na vsaki tekmi na zmago. Da bomo skupaj z mojimi sodelavci, s katerimi sem sodeloval povsod, igralcem prinesli novo, zmagovalno filozofijo.”

O tem, zakaj je bil leto in pol brez službe:
“Vzel sem si odmor. Imel sem nekaj ponudb, a sem si po tem, ko sem bil v Turčiji v času pandemije in je bilo zelo turbulentno, zaželel malo časa in odmora z družino. To mi je ustrezalo. Po letu in pol sem si spet zaželel delati. Zdaj sem tukaj. Na Ljubljano sem vezan. Tukaj sem končal z resnim igranjem nogometa. Tukaj so čustva povsem drugačna. Čustveno sem vezan na klub in mesto.”

O tem, da Olimpija pogosto menjava trenerje:

“V nogometu je tako. Obstajata samo dve vrsti trenerjev. Ene so zamenjali, druge pa še bodo. Upam, da tokrat do menjave ne bo prišlo tako hitro, a se tega ne bojim. Če bi se, niti ne bi prišel. Zavedamo se, kaj je Olimpija in kaj nas tukaj čaka. Da stanje trenutno ni najboljše. Delali bomo na tem, da bo.”

O Mariboru:
“V zadnjem desetletju je Maribor na žalost prevzel primat v slovenskem prostoru. Mi želimo to spremeniti. Tako so govorili vsi, verjetno tudi Milan Mandarić. Verjamem, da je pred nami dobra zgodba. Klub je organiziran, kot mora biti. Po tem, kar sem videl, je tako. Pogoji za delo so sijajni. Imamo najlepši stadion na Balkanu. Nihče nima takega. Imamo vse pogoje, da naredimo dober rezultat, ampak saj veste, kako je v nogometu. Je zelo nepredvidljiv. Prišli pa smo odločni, da nekaj naredimo.”

O tem, ali še verjame v naslov:
“Zagotovo je to naša tiha želja, čeprav ne bo lahko. Ne bomo obljubili, da bomo prvi. Maribor ima sedem točk prednosti, ampak mi verjamemo. Do konca je še osem tekem, na voljo je še 24 točk. Potencial je, Olimpija ima dobro ekipo. V zadnjem času je imela tudi nekaj nesreče. Sem pa dobil občutek, da nekaj manjka. Morda ni dovolj želje. To bomo popravili. Morajo vedeti, da gremo od danes naprej na vsaki tekmi na zmago. O tem bomo nenehno razmišljali.”

O tem, kje bo živel, v Zagrebu ali Ljubljani:
“Že, ko sem igral, sem bil pogosto tukaj, zdaj bom vseskozi. Veliko dela je pred mano, o Zagrebu sploh ne razmišljam. Ljubljana je moj dom. Ves čas bom tukaj.”

O tem, kaj bo najprej povedal igralcem:
“Ne bi zdaj govoril o tem, se bomo pa zagotovo pogovorili, a sproti. Ne morem jim v petih, desetih minutah povedati vsega. Zagotovo se bomo veliko pogovarjali o tem, kako si želim, da delamo.”

Komentari

Vaš komentar