Fifa in Uefa prepovedali nastope Rusom na vseh tekmovanjih

Nogomet 28. Feb 202218:57 > 20:21 1 komentar
Rusija je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 igrala s Slovenijo. FOTO: Guliverimages.

Mednarodna nogometna federacija Fifa in Uefa je ubogala predlog Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in iz vseh tekmovanj suspendirala rusko reprezentanco in vse ruske klube. Rusija tako ne bo nastopila v dodatnih kvalifikacijah za SP, RB Leipzig pa je po suspenzu Spartaka brez boja že napredoval v četrtfinale v ligi Europa.

Obe nogometni federacija sta odločitev o začasni izključitvi ruskih športnikov in klubov iz vseh mednarodnih tekmovanj sprejeli po tem, ko je Mednarodni olimpijski komite (Mok) danes vsem športnim zvezam priporočil, naj prepovejo nastope ruskih in beloruskih športnikov na mednarodnih športnih prireditvah in tekmovanjih zaradi ruske invazije na Ukrajino in podpore Belorusije pri tem.

Fifa je v nedeljo sporočila, da mora Rusija svoje tekme igrati na nevtralnem terenu za zaprtimi vrati in brez svojih nacionalnih simbolov, z imenom Ruska nogometna zveza.

Ruski nogometaši bi morali 24. marca v končnici drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo gostiti Poljsko, zmagovalec tega dvoboja pa bo nato gostil Švedsko ali Češko za uvrstitev v skupinski del svetovnega prvenstva v Katarju. Poljska, Švedska in Čehi so sporočili, da ne bodo igrali proti Rusiji.

Ukrajina istega dne igra proti Škotski, Wales proti Avstriji, Italija proti Severni Makedoniji, Portugalska pa proti Turčiji.

Medtem je Evropska nogometna zveza (Uefa), ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, Rusiji odvzela finale lige prvakov ter ga preselila iz Sankt Peterburga v Pariz.

Rusi izključitev nogometašev označili kot “diskriminatorno”

Ruska nogometna zveza je izključitev ruskih nogometašev s svetovnega prvenstva in izključitev ruskih nogometnih ekip z vseh mednarodnih tekmovanj označila kot “diskriminatorno”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Izključitev ima očiten diskriminatorni značaj in škoduje velikemu številu športnikov, trenerjev, zaposlenih v klubih in reprezentancah ter, kar je najpomembneje, milijonom ruskih in tujih navijačev, katerih interese morajo v prvi vrsti zaščititi mednarodne športne organizacije,” je ruska nogometna zveza zapisala v izjavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje