Predlog, ki bi udaril po vseh ruskih športnikih

Drugi športi 28. Feb 202216:10 > 17:12 2 komentarja
IO MOK bo Vladimirju Putinu odvzel zlati olimpijski red, ki ga je prejel leta 2001. Foto: Guliverimages

Izvršni odbor (IO) Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) je znova razpravljal o ukrepih proti Rusiji in Belorusiji, ki vse skupaj podpira, po vojaškem napadu na Ukrajino. Po tehtnem premisleku so med drugim predlagali tudi to, da se ruske športnike prečrta z vseh mednarodnih tekmovanj.

Čeprav MOK ne želi kaznovati ruskih in beloruskih športnikov, saj niso odgovorni za odločitve svojih voditeljev, a ruski vojaški napad preprečuje športne dogodke v Ukrajini in njenim športnikom.

“To je dilema, ki je ni mogoče rešiti. Izvršni odbor MOK je zato skrbno pretehtal situacijo in s težkim srcem izdal naslednje sklepe,” se glasi zapis na uradni spletni strani MOK.

1. IO MOK priporoča, da mednarodne športne zveze in organizatorji športnih dogodkov ne dovolijo sodelovanja ruskim in beloruskim športnikom na mednarodnih tekmovanjih.

2. Če sklepa števila 1. zaradi organizacijskih ali pravnih razlogov v tako kratkem času ni mogoče izpolniti, IO MOK poziva mednarodne športne zveze in organizatorje športnih dogodkov po vsem svetu, da storijo vse, da zagotovijo, da noben športnik ali športni uradnik iz Rusije ali Belorusije ne sme tekmovati pod imenom Rusija ali Belorusija. Državljani Rusije ali Belorusije lahko v tem primeru nastopajo le kot nevtralni športniki ali nevtralne ekipe. Državni simboli, barve, zastave ali himne se ne smejo prikazovati.

3. IO MOK vztraja tudi pri priporočilu, naj se ne organizira nobenih športnih dogodkov v Rusiji ali Belorusiji po 25. februarju

4. IO MOK bo zaradi hude kršitve olimpijskega premirja in drugih kršitev olimpijskih listin zlati olimpijskih red odvzela Vladimirju Putinu, Dmitriju Černišenku in Dmitriju Kozaku.

IO MOK je v zadnjih dveh sklepih pozdravila pozive k miru športnikov, še posebej so veseli, če to naredijo ruski, ob tem pa je še enkrat več izrazila solidarnost do napadene Ukrajine.

“Je v naših srcih in mislih. Izvršni odbor MOK se zavezuje, da bo nadaljeval in okrepil svoja prizadevanja za humanitarno pomoč. Zato je IO MOK ustanovil solidarnostni sklad. V tem kontekstu MOK izraža hvaležnost nacionalnim olimpijskim komitejem (NOC) in mednarodnim športnim zvezam, ki že podpirajo ukrajinske športnike in njihove družine,” so še zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje