Še je upanje za Slovenijo na svetovnem prvenstvu 2022

Nogomet 30. Dec 202115:28 > 15:50 3 komentarji
Slavko Vinčič je med kandidati za svetovno prvenstvo 2022. FOTO: Guliverimages.

Slavko Vinčič se je znašel na seznamu 20 evropskih nogometnih sodnikov, ki so bili povabljeni na januarski seminar za sodnike v sklopu priprav za organizacijo svetovnega prvenstva 2022, kar v prevodu pomeni, da je med kandidati za sojenje v Katarju.

Ne, ni prišlo do diskvalifikacije kakšnega izmed nasprotnikov v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Nogometaši Matjaža Keka Katarja videli zagotovo ne bo bodo. Bo pa Slovenijo morda na največjem nogometnem dogodku prihodnjega leta, tako kot nazadnje v Rusiji 2018, predstavljal sodnik.

Slavko Vinčič se je namreč znašel na seznamu 20 sodnikov iz Evrope, ki jih je Fifa povabila na seminar nogometnih sodnikov v Abu Dabiju med 17. in 21. januarjem prihodnje leto. To pomeni, da se je 42-letni slovenski sodnik znašel na zožanem seznamu sodnikov za naslednje nogometno svetovno prvenstvo.

Sodniški kandidati Uefe za SP 2022:

Georgi Kabakov (Bolgarija), Michael Oliver (Anglija), Anthony Taylor (Anglija), Benoît Bastien (Francija), Clément Turpin (Francija), Daniel Siebert (Nemčija), Orel Grinfeld (Izrael), Daniele Orsato (Italija), Danny Makkelie (Nizozemska), Szymon Marciniak (Poljska), Artur Soares Dias (Portugalska), Ovidiu Hațegan (Romunija), Istvan Kovacs (Romunija), Sergei Karasyov (Rusija), Srđan Jovanović (Srbija), Slavko Vinčič (Slovenija), Carlos del Cerro Grande (Španija), Jesus Gil Manzano (Španija), Antonio Miguelo Mateu Lahoz (Španija) i Cüneyt Çakır (Turčija).

Odločitev o tem, kdo bo sodil na naslednjem svetovnem prvenstvu, bo sicer sprejela sodniška komisija Fife, na čelu katere je nekdanji švicarski sodnik Massimo Busacca.

Damir Skomina je sodil na svetovnem prvenstvu 2018. FOTO: Guliverimages.

Drugi slovenski sodnik na svetovnem prvenstvu?

Na svetovnem prvenstvu 2022 bo sodilo deset sodnikov, ki sodijo pod okriljem Uefe, kar pomeni, da bo zdajšnji seznam prepolovljen. Če bo Vinčič ostal na njem, bo debitiral na svetovnih prvenstvih, ne bi bil pa to njegov prvi nastop na velikih tekmovanjih.

Letos poleti je namreč sodil na letošnjem evropskem prvenstvu. Dve v skupinskem delu ter četrtfinale med Belgijo in Nizozemsko.

Če bo sodil v Katarju, bo Vinčič postal drugi slovenski nogometni sodnik na svetovnem prvenstvu. Prvi je bil pred tremi leti Damir Skomina, ki je v Rusiji sodil trikrat. Dvakrat v skupinskem delu in še tekmo osmine finala med Švedsko in Švico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje