Simon Rožman se z januarjem vrača na trenerski oder

Nogomet 15. Dec 202113:46 > 14:07 4 komentarji
Foto: Uroš Skaza

Trenutno ima trenerja devet od desetih slovenskih prvoligašev. Čeprav je klop NK Celje izpraznjena šele nekaj ur, se zdi, da nihče več ne dvomi o tem, kdo bo novi strateg ambicioznega rusko-celjskega projekta. Šli smo po sledeh govoric s celjskih nogometnih ulic in ugotovili naslednje - nekdanji prvaki imajo glavnega kandidata, a novega trenerja zagotovo ne bodo ustoličili pred novim letom.

Ime, ki se v zadnjih dneh najpogosteje povezuje z mestom glavnega trenerja Celja, je Simon Rožman. Štorovčan si je po slovesu od NK Maribora vzel nekajtedenski premor, a v intervjuju za Sportklub potrdil, da ni bil prav daleč od trenerske službe pri angleškem drugoligašu Barnsleyju.

Čeprav je priznal, da ga mika odhod v tujino, Rožman ni imun na zanimive projekte, ki bi se morda ponudili v slovenskem nogometnem okolju. Še posebej, ker eden izmed takšnih projektov raste praktično pred njegovimi domačimi vrati.

Vemo, kakšen veter je zapihal v celjskem prvoligašu, ko so se v delovanje kluba vključili ruski nogometni poslovneži na čelu z Valerijem Kolotilom. V knežjem mestu nastaja ambiciozen, z resnimi denarji podkrepljen projekt, za katerega se zdi, da mu manjka le še izkušen, uveljavljen trener, ki bi znal potencial spremeniti tudi v dobre rezultate.

Spomnimo, Simon Rožman je v Celju že skrbel za mlado, talentirano generacijo nogometašev, ki je v sezoni 2014/2015 v državnem prvenstvu zaostala le za Mariborom. Ta je bil v tistem obdobju nedotakljiva sila slovenskega nogometa. Takrat je v mlado celjsko zasedbo na igrišču vodil Benjamin Verbič, izstopali so tudi Gregor Bajde, Blaž Vrhovec, Danijel Miškić, Mislav Oršić, Miha Zajc

Bilanca Simona Rožmana na klopi Celjanov: 58 tekem, 27 zmag, 14 remijev, 17 porazov.

Rožmanov interes je, da začne znova delati

Koliko je torej resnice v odločnih medijskih napovedih, da se Rožman vrača na celjsko klop? Odgovor smo poiskali pri njegovem agentu Amirju Ružniću, ki (in to nikakor ni nepomembno) skrbi tudi za kariere najodmevnejših savinjskih poletnih okrepitev – Tamarja Svetlina, Tjaša Begića in Maja Mitterndorferja.

“Pogovorov še ni, ker ima do 31. decembra Simon z Mariborom podpisano klavzulo. Ko se bo ta rok iztekel, zagotovo ne bo imel težav pri iskanju službe,” zelo profesionalno na naše vprašanje o pogovorih med NK Celje in Simonom Rožmanom odgovarja Amir Ružnić.

Amir Ruznić je prepričan, da Simon Rožman ne bo imel težav z iskanjem nove službe. Foto: Uroš Skaza

Pri Rožmanovem zastopniku se pozanimamo tudi, ali obstaja na strani njegovega klienta interes, da se vrne v klub, v katerem je uspešno deloval med aprilom 2014 in avgustom 2015. “Simonov interes je, da ponovno začne delati. Prepričan sem, da se bo to zgodilo v januarju,” ne ovinkari najbolj prodoren slovenski nogometni agent.

Po informacijah tistih, ki dobro poznajo trenutno celjsko situacijo, tudi Rožmana zanima vrnitev v domače okolje. Predvsem zaradi tega, ker bo verjetno dobil precej proste roke pri tem, kako še dodatno okrepiti ekipo talentov, ki se v tem obdobju kalijo v mestu ob Savinji.

Novi trener NK Celje bo predstavljen po novem letu

Rožman govoric tokrat ni želel komentirati. V klubu ob našem klicu sicer ostajajo skrivnostni, a so nam med vrsticami povedali marsikaj. “NK Celje bo novega trenerja predvidoma izbral do konca letošnjega leta, naslednika Simona Sešlarja pa bomo uradno predstavili pred začetkom priprav, po novem letu.”

Ni potrebno biti pretirano dober matematik, da ugotovimo, kako prikladno se “sestavita” iztek Rožmanove klavzule z NK Maribor in predviden datum uradne predstavitve novega trenerja NK Celje. Grofje se bodo po novem letu sicer zbrali 3. januarja, ko bodo na sporedu ponovoletna testiranja. Začetek priprav je odvisen od želja in načrtov novega trenerja.

Osrednji del priprav bodo med 19. in 31. januarjem Celjani opravili v Turčiji.

Za vse vpletene v poštev pride le ena zgodba …  S srečnim koncem

Na videz se skorajšnje imenovanje Simona Rožmana na celjsko klop zdi dobra poteza vodstva kluba. Nekdanji trener Celja, Domžal, Rijeke in Maribora odlično pozna okolje, v katerem bo očitno znova deloval, po drugi strani pa je že dokazal, da zna iz mladih talentov iztisniti tudi dobre rezultate.

Bo Simon Rožman (znova) celjska zgodba o uspehu? Foto: SPS

V vsakem primeru pa bodo, v kolikor bo do ponovnega sodelovanja med NK Celje in Rožmanom res prišlo, obe strani na prelomnici. Ruski vlagatelji so zelo jasno zastavili svoje ambicije, ki pa se v zadnjih mesecih nikakor ne odražajo na rezultatih. Ne Agron Šalja in ne Simon Sešlar nista prinesla tistega, kar so Valerij Kolotilo in sodelavci od njiju pričakovali – približanje kluba evropskim mestom. Celjani trenutno zasedajo 7. mesto v Prvi ligi Telemach.

Tudi za Romžana pa je vrnitev v Celje na videz sicer varna odločitev, ki pa za seboj vendarle skriva dolgoročne posledice. Če bo Štorovčan v knežjem mestu znova uspešen, bo ob svojih preteklih izkušnjah še kako zanimiv za odmeven odhod v tujino in naslednjo stopničko v karieri.

Z Rijeko je Simon Rožman že nabiral dragocene evropske izkušnje. Foto: Photo Cesare Purini via Guliverimages

Če pa tudi Rožmanu ne bo uspelo rezultatsko dvigniti grofov, se kaj lahko zgodi, da se bo lahko le še z nostalgijo spominjal svojega obdobja pri Rijeki, ko je svoj trenerski talent upravičeval tudi z dobrimi predstavami in rezultati. Ne le v hrvaškem prvenstvu, ampak tudi v Evropi. Tam pa bi, v to ne dvomimo, tako ambiciozen trener znova rad ne le sodeloval, ampak predvsem tekmoval.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje