Je bil Maribor oškodovan? Ante Šimundža prepričan, da je bil (VIDEO)

Nogomet 27. Nov 20236:00 5 komentarjev
nogomet nk maribor ante šimundža
Foto: Jure Banfi

Ante Šimundža se je v nedeljo vrnil na Fazanerijo in z Mariborom na prekmursko-štajerskem derbiju osvojil točko (0:0). Vijoličasti so prekinili serijo 13 zaporednih tekem v Prvi ligi Telemach s prejetim golom, a vseeno povišali zaostanek za Celjem in Olimpijo.

16-kratni državni prvak je v Mursko Soboto pripotoval z jasnim ciljem, zmago. Ante Šimundža se je s svojimi varovanci na pot odpravil že dan pred tekmo, a vsa mobilizacija ni obrodila željenih sadov. Derbi zaostalega 3. kroga zagotovo ni navdušil, navijači na Fazaneriji pa so zaman čakali na gole, ki bi vsaj nekoliko dvignili zelo nizko temperaturo. Maribor je sicer imel terensko premoč in dobil bitko posesti, v napadu pa so bili vijoličasti preveč nestrpni in v ključnih trenutkih skoraj vedno povlekli napačno potezo.

“S prikazanim na igrišču in z našo idejo v igri sem zadovoljen. Z izkupičkom pa nisem zadovoljen. Mislim, da smo si zaslužili več kot samo točko,” je sicer na novinarski konferenci po tekmi dejal trener Maribora, ki se je v 18. minuti ob robu igrišča sicer razveselil vodilnega zadetka, a je bil slednji po posredovanju VAR-a upravičeno razvljavljen. Šimundža, ki se kot kaže s sodniško odločitvijo ne strinja povsem, je o razveljavljenjem golu med drugim povedal: “Stvar je takšna, da Žigo Kousa in Amadeja Marošo zelo dobro poznam. Če se je Žiga Kous po duelu takoj vstal in ni odreagiral, mi to pove vse.”

Za Maribor je to tretji remi v tej sezoni, z njim pa se je še povišal za ostanek za vodilnima kluboma. Celja na prvem mestu vijoličastim beži že za 14 točk, Olimpija za devet. Vijoličaste v naslednjem krogu čaka večni derbi, ki ga tokrat gosti Ljudski vrt. Tekma vseh tekem v slovenski ligi je na sporedu v nedeljo, 3. decembra, ob 15. uri.

nogomet nk maribor ante šimundža matic maruško
Ante Šimundža se je prvič po slovesu od Mure v Fazanerijo vrnil kot trener druge ekipe. Foto: Jure Banfi

O čem je po tekmi še govoril trener Maribora Ante Šimundža?

  • O poteku tekme in ključnih situacijah:

“V zaključni tretjini moramo biti mirnejši, saj imamo dovolj kvalitete. Zgodi se tudi takšna tema. Zgodili sta se dve ključni zadevi. Ena je ta, da nismo zadeli, nasprotnik pa si je svojo priložnost priigral, ko nam ni bilo dovoljeno izvesti menjave, ki je že bila pripravljena. Nasprotnik je nato prišel do nevarne situacije prav preko tiste strani, saj je bil igralec, ki je pričakoval menjavo na nasprotni strani. To so stvari, ki lahko tekmo odpeljejo v povsem drugo smer. Hvala bogu za reakcijo Ažbeta. Zelo pomembno je, da o tem razmišljamo, hkrati pa je bila vidna naša ideja in naši principi. Nekatere stvari so bile zelo dobro, pomanjkljivosti so bile v zadnji tretjini. Moje mnenje in naš občutek pa je, da smo si zaslužili več kot samo točko.”

Posnetek priložnosti Maribora, ki potrjuje, da vijoličasti tokrat v napadu niso blesteli:

  • O dogajanju pri razveljavljenem golu Marka Kolarja:

“Mislil sem, da je gol razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Razmišljal sem o ofsajdu Kolarja po ubranjeni žogi vratarja. Zato nismo razumeli, zakaj bi sodnik to preverjal na posnetku. Stvar je takšna, da Žigo Kousa in Amadeja Marošo zelo dobro poznam. Če se Žiga Kous po duelu ni takoj vstal in odreagiral, mi to pove vse.”

  • O igri v napadu in o morebitnem pritisku, ki vpliva na igralce, ko sprejemajo ključne odločitve:

“Ne razmišljam na tak način, saj nismo v poziciji, da bi lahko razmišljali o takšnih stvareh. Predvsem moramo sami popraviti nekatere zadeve. Vidni so premiki v dinamiki igre in v želji napadanja globine ter reakcijah ob izgubljenih žogah. Zaostanek na lestvici je velik. Naš cilj je stabilizacija. Z ničlo v obrambi se na nek način stabiliziraš, po drugi strani pa je vedno lepše zmagati. Če pa ni dan za zmago, kot je temu bilo danes, sta tudi točka in ničla v obrambi pozitivna stvar.”

nogomet nk maribor josip iličić fazanerija
Mariboru igra v napadu ne steče. Josip Iličić je tokrat vstopil v 76. minuti, a ni uspel dvigniti nivoja igre vijoličastih pred golom nasprotnika. Foto: Jure Banfi
  • O povratku na Fazanerijo:

“Lepo. Dober ambient. Nekoliko hladno vreme, a odlična kulisa. Tu je vedno lepo igrati. Nobeni ekipi ni lahko, na to sem fante pripravljal. Dobro so odreagirali. Všeč mi je, da se v situacijah, ki nam niso šle na roko, nismo izgubljali. Ni bilo iskanja alibijev, enostavno smo oddelali tekmo. Z malo mirnejšo reakcijo in idejami v zadnji tretjini bi lahko tudi to premagali in prišli do treh točk.”

  • O razlogu za zamenjavo Marcela Lorberja pred začetkom drugega polčasa:

“Zaradi taktičnih zamisli. Z njegove stvari je bilo preveč, bom rekel ‘lutanja’, pozicijska igra je bila slaba. Tu smo imeli težave.”

  • O tem, kakšen pristop ubere pri pogovoru z mladim igralcem, ki tako zgodaj zapusti igro:

“Delamo analize. Ekipne in individualne. Marcel je mlad igralec. To so stvari, od katerih se uči. Nikoli nima težav s sprejemanjem informacij. To ga dela boljšega, trenira zelo dobro. Zgodi se takšna tekma. Če odigra vse na visokem nivoju, je to odlično zanj in za klub, a je normalno, da so prisotna nihanja v igri.”

Standings provided by Sofascore

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje