Šimundža: Pri novincih me najbolj veseli njihova želja po prihodu v Maribor

Ante Šimundža skupaj z Markom Šulerjem zaključuje prvi del prenove kadra NK Maribor. Foto: Uroš Skaza

Trener Maribora Ante Šimundža je v Ljudskem vrtu pričel s pripravami na spomladanski del Prve lige Telemach in z obdobjem, v katerem bo s sodelavci skušal zgraditi nov Maribor, ki se bo znova boril za najvišja mesta in lovorike.

Kot smo pri Mariboru vajeni, se je novo leto pričelo s tradicionalno večerjo in dan zatem s prvim treningom. Na večerji so manjkali Itsuki Urata, Ignacio Guerrico in Ishaq Rafiu, medtem ko sta ob omenjenih prvi trening zaradi bolezni izpustila še Andraž Žinić in Josip Iličić. Kot je potrdil športni direktor Marko Šuler se je od vijoličastih že poslovil Xhuliano Skuka, s katerim klub ureja vse potrebno za predčasno prekinitev posoje.

“Začetek priprav zaznamujejo težave z boleznimi. Urata, Žinić in Iličić so zboleli, omenim naj še Guerrica, ki zamuja zaradi težav z letom. Dobra novica je, da se nam je kapetan Martin Millec priključil pri teku in da je zdrav. Prvi del priprav bomo opravili v Mariboru, drugega v Turčiji. Prvo pripravljalno tekmo bomo odigrali v Lendavi proti Nafti, nato sledi serija tekem v Turčiji in za konec še obračun s Slovensko Bistrico,” načrt priprav in začetek slednjih opisuje Šimundža.

Ante Šimundža o Tiu Cipotu: “Jaz ga nisem omenjal. Posoje niso moja želja, ne skladajo se z mojo idejo. Tega se že prej nisem posluževal in za tem stojim.”

Trener vijoličastih je v ekipi že pozdravil tri nove obraze, sprememb v slačilnici pa bo po besedah športnega direktorja Marka Šulerja še kar nekaj. Kako ocenjuje Maksa Barišića, Lana Vidmarja in Pijusa Širvysa? “Najbolj pomembno je, da so vsi izrazili željo po prihodu v Maribor. Prvi teden je uvajalni teden, navajanje na obremenitve in zagon motorjev. V drugem tednu bomo zahteve dvignili. Po analizah, ki smo jih pripravili, so smernice za priprave narejene. Vemo, kaj želimo nadgraditi. Po enem treningu težko ocenjujem nove obraze. Vidmar je tukaj kot potencial. Spremljali smo ga od mojega prihoda v Maribor. Karakterno ustreza temu, kar si želimo v prihodnosti. Barišića je nepotrebno predstavljati. Verjamem, da bo dodana vrednost ekipi. Na krilih si želimo več konkretnosti. Pylis pa je profil igralca, ki je zelo iskan v našem DNK-ju. Prvič v življenju bo v tujini, potreboval bo čas za prilagoditev, ampak odlično govori angleško, zato s komunikacijo ne bo težav.”

Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

Maribor pozimi z dvema reprezentantoma

Proces zimskih priprav Maribora bo zagotovo vsaj nekoliko otežila reprezentančna akcija v Združenih državah Amerike. Šimundža bo selektorju Matjažu Keku prepustil Svena Šoštariča Karića in Jana Repasa. “Na treninge to ne bo vplivalo. Po pogovoru s selektorjem smo zadovoljni z načrtom dela. Odigrala bosta tekmo in se nato priključila našim pripravam v Turčiji,” o reprezentantih razmišlja Šimundža in dodaja: “Glede reprezentančne akcije sva s selektorjem veliko govorila, na koncu pa se je odločil on. Komunikacija med nama je bila kot vedno pozitivna.”

Matjaž Kek
Selektor Matjaž Kek bo v ZDA peljal dva igralca Maribora. Foto: Uroš Skaza

Maribor, ki je v jesenskem delu razočaral, bo v zimskem pripravljalnem obdobju razmišljal tudi o poletju in o naslednji sezoni. “To je najpomembnejše obdobje v Sloveniji oziroma v ligah z dolgim premorom. To so glavne priprave. Morda se vse skupaj nekoliko spreminja, ker se priprave vse bolj bližajo poletnim. Baza za vso leto se dela pozimi. S fizičnega vidika bo lažje,” o pomembnem obdobju pove Šimundža in dodaja: “Marsikje lahko napredujemo. Predvsem v konstantnosti samih tekem.”

Na tradicionalnem zboru je Ante Šimundža pozdravil naslednje igralce: Jug, Bergsen, Zalokar, Doroshenko, Milec, Širvys, Mitrović, Uskoković, Watson, Šoštarič Karič, Vidmar, Strajnar, Sikošek, Vrhovec, Repas, Pihler, Antolin, Vidaković, Lorber, Dizdarević, Čuk, Božić, Feta, Soudani, Iličić, Barišić, Laušić, Kolar, Castro in Jakupović.