Zahović: Olimpija je zmagovalec leta 2023 in prvi favorit za naslov (VIDEO)

Nogomet 3. Jan 20245:00 2 komentarja

V posebni epizodi magazina Pod prečko smo tokrat pripravili analizo jesenskega dela Prve lige Telemach. Dogajanje na slovenskih ligaških zelenicah je za vas ocenil najboljši strelec slovenske reprezentance in nekdanji športni direktor Maribora Zlatko Zahović.

Po 19 krogih Prve lige Telemach na lestvici močno vodi Celje, ki je pod taktirko Alberta Riere spektakularno vstopilo v novo sezono, po njegovem odhodu pa je najkvalitetnejšo ekipo v ligi odlično vodil Damir Krznar. Grofje so se na zimski premor odpravili z 10 točkami prednosti pred Olimpijo in kar 17 točkami naskoka pred tretjim Koprom. Spomladi se bo v boj za vsaj drugo mesto zagotovo skušal vmešati še Maribor, ki na četrtem mestu za Koprom zaostaja za vsega točko, enako bero točk kot vijoličasti pa ima tudi Bravo. V nadaljevanju sezone bo zagotovo zelo pestro tudi pri Muri, vsekakor pa se bo iskrilo v boju za obstanek. Zaenkrat se zdi, da se bodo za ohranitev prvoligaškega statusa borili trije klubi – Aluminij, Radomlje in Rogaška.

Standings provided by Sofascore

Na dogajanje v ligi je zelo vplivalo novo pravilo, zaradi katerega mora tekmo vselej začeti igralec s pravico nastopa za slovensko mladinsko reprezentanco. Kako na to pravilo in na jesenski del Prve lige Telemach gleda Zlatko Zahović? “Slovenska liga se še vedno ‘lovi’ v tem, ali je razvojna ali rezultatska liga. Menim, da je mešanica tega nekaj najboljšega, a je potrebno upoštevato, da se klubi med seboj razlikujejo. Olimpija in Maribor sta težko samo razvojna kluba, saj je pri njima rezultat nujen, zanj imata dovolj kapacitete. V pravilu ne vidim nič slabega, a bi z modificiranjem, kar se bo verjetno zgodilo, preprečilo odločitve, ki smo jim bili priča v Kopru. Te odločitve so morda moralno sporne, a tudi profesionalne, zato jih lahko razumem. Enostavno preveč nihamo pri odločanju, če smo razvojna liga ali liga, kjer šteje le rezultat.”

Zlatko Zahović v napovedi spomladanskega dela Prve lige Telemach: “Prvenstvo bo spomladi zanimivo. Celje je dominantno in ima odličen kader. Vmes se je sicer marsikaj spremenilo, tudi na trenerskem mestu je prišlo do zamenjave. Olimpija je doživela to, kar doživi marsikdo pri preskoku iz domače na evropsko sceno. To je nekaj povsem logičnega. Maribor pa se lovi in išče identiteto, ki je še ni našel. Upam, da jo bo našel. Ker smo v božično-novoletnem času bi jim zaželel vse dobro.”

V boju za evropske vstopnice bo spomladi zelo pomemben Pokal Pivovarne Union. Ples kroglic se je močno poigral s favoriti, saj bomo v primeru idealnega razpleta za prvoligaše v četrtfinalu videli le štiri predstavnike najvišjega nivoja slovenskega klubskega nogometa. “Pokal ima za vsak klub drugačen pomen. Za Maribor in Olimpijo postane zares pomemben šele v polfinalu. Finale je sicer nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi. Poseben dan z veliko navijači, tudi vi mediji ga spremljate na drugačen način. Gre za pravi praznik nogometa.”

nogomet Prva liga Telemach Zlatko Zahovič Matic Burazer
Zlatko Zahovič o trenutnem stanju v ligi: “Enostavno preveč nihamo pri odločanju, če smo razvojna liga ali liga, kjer šteje le rezultat.” Foto: Uroš Skaza

Boj za obstanek bo zelo pester, nikogar še ne smemo odpisati

Bolj kot se je bližal konec jesenskega dela Prve lige Telemach, bolj je postajalo jasno, kateri klubi se bodo borili za obstanek. Na zadnjih treh mestih so Aluminij, Radomlje in Rogaška, ki je v najtežjem položaju. Aluminij, ki je trenutno na osmem mestu, slednje zagotavlja obstanek v ligi, je v jesenskem delu navduševal predvsem proti klubom z vrha lestvice, trener Robert Pevnik pa je ekipo dobro vodil ne glede na slovo številnih nosilcev igre iz prejšnje sezone. “Pri nas je baza igralcev majhna. Tudi finančno smo omejeni. Klubi so v boju za obstanek primorani improvizirati,” o boju za obstanek razmišlja Zahovič in dodaja: “Da se obdržiš v Prvi ligi Telemach le z mladimi je zelo težko, če ti to uspe, pa si zmagal. Kriterij je za vsako ekipo drugačen. Če bo Aluminiju uspelo v ligi obstati s tem kadrom, pa tudi če bi mu uspelo s starejšimi igralci, bo to odličen rezultat. Sam upam, da jim bo uspelo. Kar delajo pri Aluminiju s svojimi sredstvi, je vrhunsko.”

Rogaška, ki za varno cono zaostaja za sedem točk, bo v spomladanski del zagotovo vstopila s prenovljeno zasedbo. Za pomlad bo ključno, da bo ekipa osredotočena le na nogomet, a bo to glede na vso dogajanje v klubu težko zagotoviti. Zahovič je pri primeru Rogaške izpostavil tudi težavo, ki jo je predstavljalo prisilno gostovanje v Krškem na začetku sezone, ko Rogaška ni imela možnosti, da bi uvodne domače tekme igrala pred svojimi navijači. “Ko prideš iz druge lige v prvo ligo, je najtežje. Uspešen si v prvih krogih, potem pa padeš v neko realnost. Rogaška je novinec na tej sceni, novinci so dobrodošli. Ne bi jih še odpisal. Da uvodnih tekem niso igrali doma, jim ni šlo na roko. Ampak imajo še šest mesecev časa. Ena tekma te lahko dvigne in spravi v drugo situacijo. Vsekakor bo zanimivo. V naši ligi je vsaka tekma 50:50.”

Robert Kuzmič
Robert Kuzmič je Muro prevzel, ko je bila povsem na dnu. Zdaj išče partnerje za nadaljnji razvoj. Foto: Uroš Skaza

“Za Muro je najbolj pomembno, da ostaja finančno stabilen klub.”

Na prvo žogo bi skoraj vsak, ki spremlja Prvo ligo Telemach, ob Mariboru kot negativno presenečenje jeseni izpostavil Muro. Črno-beli so med prazniki ostali brez športnega direktorja Denisa Rajbarja, v spomladanskem delu pa bodo morali nadoknaditi veliko izgubljenih točk, predvsem bodo morali bolje igrati na domači Fazaneriji. Jeseni so na svoji zelenici predolgo čakali na prvo zmago, kar se močno pozna pri točkovnem izkupičku.

“Zame je Mura velik klub. Okolje živi za klub, navijačev je veliko. Pri Muri je potrebno pogledati širšo sliko, da bi lahko razumeli to dogajanje. Po evropski sezoni se dvigne proračun, kontinuirano igrati v Evropi pa je za Muro praktično nemogoče. Vodstvo je prisiljeno vključevati mlade igralce, zato lahko trpijo tudi rezultati. A za Muro je najbolj pomembno, da ostaja finančno stabilen klub. To vodstvo dela odlično, tega se morajo navijači zavedati. Rezultatski padec ni prijeten, a je vseeno pomembnejša finančna stabilnost kluba.”

nogomet nš mura vladimir vermezović
Bo Vladimir Vermezović ostal na klopi Mure? Foto: Jure Banfi

Velika uganka ostaja prihodnost trenerja Vladimirja Vermezovića, ki je povezan z Zahovičevim nekdanjim klubom Partizanom. Glede na besede najboljšega strelca Slovenije, je srbski strateg Mure dobra izbira za vodenje prekmurskega ponosa: “Vladimir Vermezović je velik profesionalec. Pravi gospod, sploh glede na zgodbe, ki jih poznam. Ga zelo spoštujem. Več o njem bi vam lahko povedal Darko Milanič, ki ga je pri Partizanu bolje spoznal.”

Na sredini lestvice najdemo še Domžale in Bravo. Rumena družina je po slovesu trenerja Simona Rožmana in športnega direktorja Senijada Ibričića ter odhodu številnih nosilcev dolgo iskala pravo formo. Zaradi slabih rezultatov je bil Dušan Kosić tarča kritik, a se je na koncu stanje izboljšalo. Mlada ekipa je začela igrati vedno bolje, v ospredje pa se je izstrelil Luka Topalović, ki bo pozimi skoraj zagotovo prestopil v tujino. “V Domžalah je težko. Pri njih se igralci ne razvijajo preko rezultatov, kar je pravilno. Če bi želeli razvijati igralce skozi rezultate, bi morali ti preskakovati ‘razrede’. Vprašanje koliko bi bili na tak način uspešni. So zadovoljni, delajo brez pritiska, imajo odlično šolo. Klub živi in preživi, kar je v slovenskem prostoru dovolj.”

Bravo je zagotovo najprijetnejše presenečenje sezone. Trener Aleš Arnol je igro Šiškarjev razvil na zares visok nivo, ob tem pa so nase opozorili številni mladi fantje. Zadetek v polno je bil vsekakor ulov Mateja Poplatnika, ki je garancija za gole. Prav takšen napadalec je bil nekaj, kar so pri Bravu pogrešali vse od slovesa Mustafe Nukića, Aljoše Matka in Rokoja Baturine. “Že Dejan Grabić je odlično delal v Bravu. V njegovem zadnjem letu delovanja so rezultati padli zaradi odhoda številnih igralcev. To je v slovenski ligi nekaj normalnega. Bravo je standarden prvoligaš z dobrimi rezultati. Ne glede na nasprotnika, ali je to Maribor, Mura ali Olimpija, so tekme vedno napete. Nikoli ne veš, kako se bo razpletlo. Bravo lahko samo pohvalimo. Ko igraš v Ljubljani v Šiški, je vsaka zmaga dobrodošla in odlična, saj je Bravo zelo neugoden nasprotnik.”

Zlatko Zahović se je pričakovano najbolj razgovoril o boju za vrh in o Mariboru, ki ga znova vodi njegov dober prijatelj Ante Šimundža. Foto: Aleš Fevežer

“Šimundža se žrtvuje za klub. Primerjave z ‘mojim’ Mariborom so nesmiselne.”

Povsem logično je, da se je daljša debata razvila pri Mariboru. Zlatko Zahović nikoli ne skriva navezanosti na ‘njegov’ Maribor. Najuspešnejši športni direktor v zgodovini vijoličastih je brez dlake na jeziku spregovoril o situaciji na Ljudskem vrtu. “Maribor ima problem identitete. Povratek Anteja Šimundže je prvi korak k vračanju identitete. A zavedati se je potrebno, da Ante nima izvršilne moči. Je strokovno podkovan in povsem predan delu ter klubu. To me zelo veseli, sploh glede na to, kaj bi naj Maribor bil in kaj Maribor pomeni.”

Zahovič je spregovoril tudi o zloglasnem DNK-ju Maribora, o katerem velikokrat govori zdajšnji športni direktor Marko Šuler. “Ni ga enostavno najti in ustvariti. Za to moraš imeti izredno kilometrino in poznati stvari,” razmišlja Zahovič, ki je prepričan, da je Šimundža najboljša možna izbira za vijoličaste: “Ante Šimundža je v klubu zaradi imena NK Maribor. Vsak tujec, ki je sicer včasih potreben, je v klubu zaradi sebe. Tujec bo vse naredil, da bo klub uspešen v njegovem obdobju. S prihodnostjo se ne bo obremenjeval. Pri Anteju je drugače. Če bo treba karkoli ‘požreti’ v korist kluba, bo Ante to požrl. Najbolj pomembno pa je, da Ante ve, kje v klubu je opozicija.”

Zlatko Zahovič o tem, zakaj mora Ante Šimundža govoriti, da je Maribor še vedno kandidat za naslov: “To je v Mariboru nujno govoriti. Vsi verjamemo v to. Ko se luči ugasnejo, se zavedamo problemov. Na ta način se Ante žrtvuje za klub.”

Zahović se je odzval tudi na to, da se je Šuler na zadnji tiskovni konferenci kluba v letu 2023 primerjal z njim. 52-letnik je vsem v klubu svetoval, da se ne primerjajo z njegovim obdobjem v Ljudskem vrtu in razkril zanimiva dejstva o začetku njegove ere v štajerski prestolnici: “Ljudje govorijo marsikaj, tudi to, da Maribor ni imel konkurence. Res je. V mojem času Maribor na začetku ni imel konkurence, ker ni bil kokurenčen. Ne finančno in ne športno. Devet klubov je bilo konkurenčnih, edini, ki ni bil, je bil NK Maribor. Klub je bil v minusu, ni imel dobre opreme, organizacije, zdravniške službe. Če mislijo na to, da Maribor ni imel konkurence, imajo prav.”

O delu Marka Šulerja Zlatko Zahović ni želel veliko govoriti. Vsem v klubu je samo svetoval, da ne vlečejo primerjav z obdobjem, ko je vlogo športnega direktorja opravljal on. Foto: Jure Banfi

Le točko pred Mariborom in Bravom je Koper, ki ima posebno mesto v Zahovićevem srcu. Gre tudi za klub, ki je nekdanjega športnega direktorja Maribora odkrito snubil za prevzem te funkcije na Bonifiki. “Mislim, da je Ante Guberac to bolj govoril, kot pa si resnično želel. V Kopru kot klubu in okolju vidim izredno kapaciceto. Ko razčlenimo Koper, težko vidimo vizijo kluba. Ali je to naslov, vzgoja igralcev ali zgolj golo preživetje? To ni kritika, ampak resno vprašanje nekoga, ki spremlja slovensko ligo. To je edina liga, ki jo resno spremljam.”

Zlatko Zahovič v ekipi Kopra vidi ogromno potenciala, Anteju Gubercu pa svetuje, da kanarčki ne smejo ciljati na to, da bi bili vsem všečni. FOTO: Uroš Skaza.

V nadaljevanju ocenjevanja koprske jeseni je Zahović dodal še: “Sezono ponavadi začnejo odlično, nato pa… Ne vem, ali je to odvisno od vremena. Lahko vam povem, da je oktobra, novembra in decembra povsem drugače. Na vse to je treba biti pozoren in to približati okolico. V vsakem mestu je drugače in vsak mesec je drugačen. In to je res tako. Koper bo spomladi s treningi zaradi igrišč v prednosti. Od Kopra vedno ogromno pričakujem, vidim neverjetno kvaliteto, a ogromno pomanjkljivosti. Pri nas zmagovalna mentaliteta pomeni, da si Superman in da greš na juriš. Da si vsem všeč, ampak ko si vsem všeč, si po navadi poraženec.”

“Celje v odličnem položaju, prvi favorit za naslov pa je Olimpija.”

Najboljši točkovni izkupiček po 19 krogih imata Celje in Olimpija. Olimpija, aktualni pokalni in državni prvak, je jeseni igrala v skupinskem delu konferenčne lige. Tudi zavoljo Evrope je bera točk manjša, kot bi si želeli navijači zmajev, na vse skupaj pa je zagotovo vplivalo tudi slovo Alberta Riere in odhod nekaterih igralcev. “Tudi pri analizi Olimpije želim biti strokoven. Olimpija je svetla točka tega leta. Igrala je konferenčno ligo, poleti igrala odlično. V konferenčno ligo je prišla po idealni poti, iz drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Proti Ludogorcu so bili vrhunski. Preskok ni enostaven, tudi sam športni direktor je rekel, da jim je težko igrati vsake tri dni in da se igralci pritožujejo. Mislim, da je to privilegij. Zadnja evropska tekma proti Slovanu iz Bratislave je bila zelo dobra. Slovan je finančno odlično stoječ klub z veliko navijači in vedno pod pritiskom rezultata.  Z zmago v Bratislavi je evropska jesen dobila res pozitivno oceno. Če bodo to lahko ponavljali, so pridobili neverjetne izkušnje. Ni dileme, da je Olimpija zmagovalec celotnega koledarskega leta 2023.”

Zlatko Zahović o reprezentančnih predstavah Timija Maxa Elšnika: “Igralec mora biti zelo inteligenten, da lahko takoj vidi, kaj od njega pričakuje ekipa, da ga bo sprejela.”

Pred zmaji je nov zanimiv prestopni rok, ko se bo znova reševala prihodnost slovenskih nosilcev igre. “Klub mora prodajati najboljše igralce. Finančna baza pri nas je premajhna. Igralce pa je tudi nemogoče zadržati, ko dobijo ponudbo iz tujine,” o situaciji Olimpije pove Zahovič in se dotakne tudi reprezentanta Timija Maxa Elšnika: “Za Elšnika je glavno vprašanje, kdaj prestopiti? Pred evropskim prvenstvom ali po? To so pomembna vprašanja. Sam bi ga prodal že poleti. Brez reprezentance jesen ni bila sanjska. V reprezentanci je igral odlično. Glede na mimiko telesa je nezadovoljen, vsaj sam sem to opazil.”

Kakšno Olimpijo bo spomladi vodil Zoran Zeljković? Foto: Aleš Fevžer

Pri sestavljanju ekipe bo imel pozimi pomembno vlogo Zoran Zeljković, ki je sredi jeseni zasedel mesto trenerja Olimpije. Zahović še vedno ni povsem pozabil na izjemno Olimpijo iz časov Alberta Riere. Se lahko njegov model igre in treniranja kopira? “Obstajata dva načina dela. Riera je postavil nek model, ki je fantastično deloval. Ampak kopija nikoli ni original. Riero spoštujem. Odziv na njegove ideje je bil neverjeten, igralci so mu verjeli. Vse, kar si je zamislil, so igralci sprejeli in izvršili. In to pri dveh klubih, kar je neverjetno. Takšnega trenerja si želi vsak. Ne vem, kaj se je dogajalo v Olimpiji. Ali je šlo za preveč egov in primerjav, kdo je boljši in kdo slabši? Ampak to je trener, ki si ga vsak želi, saj vedno štejejo rezultati.”

Zlatko Zahović o boju za končno prvo mesto: “Olimpija je prvi favorit za naslov.”

V najboljšem položaju po jesenskem delu so Celjani, ki se bodo zaradi spodrsljaja v zgodnji fazi pokalnega tekmovanja lahko osredotočili le na Prvo ligo Telemach. Začetek sezone grofov je zaznamoval Albert Riera, ki je lanske podprvake pripeljal do zadnjega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo in z ekipo hitro zagospodaril na vrhu lestvice. Po njegovem odhodu v Bordeaux ga je zamenjal Damir Krznar, nekdanji trener Maribora, in z izjemo pokalnega neuspeha v Lendavi odlično odvodil preostanek jesenskega dela. “Celje ima lepo prednost, a sezona bo še dolga. Na žalost bosta prvenstvo odločila Maribor in Koper. Kdor bo premagoval njiju bo bližje uspehu, kdor bo proti njima izgubljal pa… Prepričan sem, da se bo Maribor na neki točki približal vrhu, a ob takem zaostanku potem hitro spet pade forma, saj si ves čas pod pritiskom rezultata.”

Kar je v Celju začel Albert Riera, uspešno nadaljuje Damir Krznar. Bo hrvaški strateg grofe na koncu popeljal do drugega naslova v klubski zgodovini? Foto: Jure Banfi

Kako Zlatko Zahović gleda na Damirja Krznarja pri Celju? “Damir Krznar zame ni sporen. Ima ogromno znanja, nima pa veliko izkušenj. Morda ima nekaj pomanjkljivosti glede vodenja ekipe, kar je razumljivo. Vsak ima pomanjkljivosti. Sam nikoli ni vodil zares velikih ekip. Biti trener v Mariboru je težko, zato sem takoj rekel, da to ne bo dobro. V Mariboru je prevzel vlogo, ki ni bila njegova, zato je hitro prišel račun. V Celju bo malo drugače. Gre za tuj kapital, interesi so drugi, v Mariboru pa gre za družbeni kapital in slej kot prej potrkaš na vrata, ki jih ne moreš odpreti.”

Zaradi lepe točkovne prednosti so Celjani seveda glavni kandidati za naslov, kaj jim napoveduje Zahović? “Celjani so favoriti, sploh glede na kvalitetno ekipo. Všeč mi je bilo, ker Damir po odhodu Alberta ni veliko spreminjal. Tu je pokazal neke izkušnje. Če bo še napredoval v vodenju ekipe, bodo res nevarni. Prepričan sem, da bo v Celju napredoval, saj ne bo kot v Mariboru trošil energije za druge stvari kot za igrišče.”

Končna Zahovićeva ocena slovenskega nogometnega leta 2023: “Leto 2023 je bilo za slovenksi nogomet nenormalno dobro. Reprezentanca se je uvrstila na evropsko prvensvo, kar je super. Olimpija je jeseni igrala v konferenčni ligi, kar je odlično. Sodniki so zelo dobro sodili v evropskih tekmovanjih. Imamo predsednika Uefe. Za našo majhno bazo je potencial izjemen.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje