Skrb za še boljšo prihodnost nogometa: prihaja EON NextGen liga!

Nogomet 24. Jul 202319:00 > 19:37 0 komentarjev
Eon Next Gen
Foto: Uroš Skaza

S sezono 2023/2024 v slovenski nogomet prihaja velika novost. Mladinska liga bo doživela temeljito prenovo, tako tekmovalno kot tudi medijsko. Prihaja EON NextGen liga, ki jo bomo v vsakem krogu pospremili tudi z eno tekmo v neposrednem prenosu. Svoj pogled na prenovljeno mladinsko tekmovanje, ki mladim fantom omogoča lažji prehod med mladinskim in članskim nogometom, so med drugim predstavili selektor slovenske članske reprezentance Matjaž Kek, direktor slovenskih reprezentanc Miran Pavlin in predsednik nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

Mladinsko državno prvenstvo bo pod imenom EON NextGen po novem potekalo na ravni U-19 ločeno od kadetskih tekmovanj. Ob tem bodo klubi imeli možnost v svojih postavah igrati s še do štirimi igralci (trije igralci v polju in en vratar) v prvem letu po izteku mladinskega staža (U-20). V praksi to pomeni, da bodo jedro ekip sestavljali nogometaši letnika 2005 in mlajši, trije nogometaši in vratar pa bodo lahko letnika 2004.

“Najtežji prestop je iz mladincev v člane, štirje starejši fantje lahko tako zdaj igrajo v mladinski ligi. To je namenjeno predvsem tistim, ki nekoliko kasneje dozorijo, takšen sem bil tudi sam. Imamo pa seveda tudi ekstreme, da 17-letniki že igrajo za člane, kot denimo Luka Topalović v Domžalah. Stroka je tista, ki mora oceniti, kaj je za igralca najbolj primerno. Nekje moramo začeti, v zadnjih desetih letih je odšlo preveč mladih fantov v tujino pri petnajstih ali šestnajstih letih, domov pa so prišli razočarani. Tega ne smemo dopustiti,” namen prenove mladinske lige opisuje eden izmed glavnih pobudnikov spremembe Miran Pavlin, direktor slovenskih reprezentanc na Nogometni zvezi Slovenije.

Miran Pavlin. Foto: Uroš Skaza

“Ideja je dobra, komunikacija pa bo morala biti prava. Stroka bo morala znala oceniti, kdaj igralca potisniti naprej. Zdaj vsi želijo čim mlajše poriniti v ospredje, ko pa pride ura resnice, pa številni projekti padejo v vodo. Ne smemo posploševati, ta hrabra ideja mora zaživeti, morajo pa prisluhniti predvsem tisti, ki vodijo klube. Igra na glavnem igrišču, pred televizijskimi kamerami je velik napredek. Talentov je ogromno, volje je dosti, na odločevalce pa moramo pritisniti, da bodo projekt znali prav sprejeti,” Pavlina dopolnjuje selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek.

Matjaž Kek. Foto: Uroš Skaza

Prenosi EON NextGen lige v živo na Sportklubu!

Mladinska liga EON Nextgen bo s pomočjo osrednjega pokrovitelja Telemacha, ki je že pokrovitelj članskega nogometnega prvenstva, pridobila tudi dodatno medijsko izpostavljenost. Tako bomo na Sportklubu vsak krog eno tekmo, ki bo odigrana na osrednjem klubskem stadionu, prenašali v živo. Poleg tega bomo vsebine o EON Nextgen ligi obogatili tudi z vključitvijo v našo nogometno oddajo Pod prečko, ki se na Sportklub vrača v zaključku meseca avgusta.

Prva tekma EON NexGen lige bomo na Sportklubu prenašali ta petek, 28. julija, ko se bosta v domžalskem športnem parku udarili ekipi Domžal in Celja.

“Podjetje Telemach v sklopu celotne United Media Group že nekaj let uspešno sodeluje z Nogometno zvezo Slovenije pri projektu Prve lige Telemach. Zdaj si želimo to sodelovanje še nadgraditi in pri tem spodbujati predvsem razvoj mladih športnikov. Podpora naslednjim generacijam je že vrsto let eno izmed temeljnih vodil naše skupine. Pri projektu EON Nextgen ne gre samo za tekmovanje, ampak tudi za to, da se mladi naučijo nekaterih drugih kompetenc, kot so dajanje intervjujev, pogovori z novinarji, gostovanje v oddajah, skratka, da rastejo v vseh pogledih,” poudarja Ditka Maučec, direktorica produktov v skupini United Group, katere del je podjetje Telemach.

Ditka Maučec in Radenko Mijatović. Foto: Uroš Skaza

V uspešno zgodbo prenovljenega mladinskega tekmovanja verjame tudi predsednik nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović: “Razširili smo mladinska tekmovanja s ciljem, da bi mladim v vseh kategorijah zagotovili najboljše možne pogoje za delo in za napredek. Z vključitvijo starejših igralcev v mladinske ekipe omogočamo, da tudi tisti, ki se morda takoj ne dokažejo, ostanejo na radarju večjih ekip. Liga bo tudi ustrezno medijsko podprta, kar bo dodatna motivacija za mlade fante. Za nogomet je pomembno, da jih čim več čim dlje vztraja v nogometu, da imamo dober in širok bazen.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!