Sladko-kisli slovenski vtisi iz Hamburga

Nogomet 2. Dec 202321:20 2 komentarja
FOTO: Aleš Fevžer.

Žreb skupin evropskega nogometnega prvenstva 2024, ki je Sloveniji namenil skupino z Anglijo, Dansko in Srbijo, sta pokomentirala selektor Matjaž Kek in predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović. Kaj sta povedala?

Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji si boste lahko ogledali v prenosih na Sportklubu.

“Vsi v skupini so bili v zadnjem času naši tekmeci. Zavedamo se njihove moči. Ni lahka skupina, to je skupina, v kateri Slovenija ni favorit. Ob kakovosti tekmecev pa se moramo zavedati tudi svoje kakovosti. Dobro je treba načrtovati vse skupaj, pripravljalne tekme, mesto, v katerem bomo prebivali … Čaka nas veliko dela, a to bo sladko delo,” je najprej povedal Matjaž Kek, ki se je kot selektor Slovenije z vsemi tremi nasprotniki že meril večkrat. Z Dansko in Srbijo nedavno. S prvo remiziral in izgubil v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024, z drugo pa v zadnji ligi narodov.

“Predvsem se veselim evropskega prvenstva. Izziv je nenormalen. Ne vem, kaj bi lahko bila še večja motivacija, kot je igrati proti takšnim ekipam. Res je, da poznamo mi njih in oni nas. Angleži so nam vedno nekako pobegnili, z Danci smo igrali pred kratkim, Srbi so nas že osramotili, ampak smo jim tudi vrnili. Favoriti pa zagotovo nismo,” je še povedal Mariborčan, ki je Slovenijo po svetovnem prvenstvu 2010 popeljal še na drugo veliko tekmovanje. Pravi, da nanj s fanti ne odhaja kot turist.

“Zanima nas tekmovalnost. Kljub težkim tekmecem bom peljal na turnir ekipo, ki bo želela priti do pozitivnega izida. Nismo v vlogi favorita, kar je mogoče meni celo prav. Marsikdo se je nasmehnil, ko je videl, da je dobil v skupino Slovenijo. Mogoče bo tistim žal. Naredili bomo vse, da bo tako,” je še povedal Kek, ki je bil prisoten na žrebu v Hamburg. Ob njem je bil tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije in prav tako pokomentiral žreb.

Predsednik verjame, da ne bodo razočarali

“Vedno si želimo, da bi na teh žrebanjih dobili na papirju lažje tekmece. Tokrat ne morem reči, da smo imeli srečo, saj smo dobili res težke tekmece. Ampak kakorkoli. Slovenija je na evropskem prvenstvu. Fantje se bodo dobro pripravili in mislim, da bomo dobro tekmovali tudi v tej skupini. Ne bo enostavno, ampak verjamem, da si fantje želijo dober nastop. Verjamem tudi, da ne bomo razočarali,” je povedal Radenko Mijatović, ki je prvi mož slovenskega nogometa postal konec leta 2016 in se po treh neuspešnih kvalifikacijskih ciklih prvič razveselil uvrstitve na veliko tekmovanje.

Listič z napisom Slovenija je iz bobna potegnil nekdanji francoski reprezentant Blaise Matuidi. FOTO: Guliverimages.

Na evropsko prvenstvo, na katerega se Slovenija vrača po 24 letih čakanja. Začela ga bo s tekmo proti Danski 16. junija v Stuttgartu. Štiri dni pozneje se bo v Münchnu pomerila s Srbijo, za konec pa se 25. junija udarila še s favoritko skupine C in eno od glavnih kandidatk za naslov, Anglijo, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu igrala v finalu in ga izgubila po enajstmetrovkah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje