Rentgen kvalifikacij: Številke in besede, ki povedo marsikaj 

Nogomet 22. Nov 202318:00 > 18:01 0 komentarjev
FOTO: Aleš Fevžer.

Analizirali smo nastope Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024, ki so se za slovenske nogometaše izšle sanjsko. Kako so igrali? Kakšna je bila obramba? Kakšen je bil napad? Kdo je bil najboljši strelec in kdo najboljši asistent? Vse to in še več. Pomagal nam je tudi Sofascore.

Slovenija se je prvič po 14 letih čakanja uvrstila na veliko tekmovanje in se bo prihodnje poletje drugič v zgodovini, prvič po 24 letih, znašla na evropskem prvenstvu.

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Nemčiji je odigrala deset tekem in zbrala 22 točk, kar je slovenski rekord.

Zanimivo je, da je bila v kvalifikacijski skupini H z 20 goli najučinkovitejša in z vsega devetimi prejetimi zadetki imela tudi najboljšo obrambo, a je vseeno zaostala za Dansko.

Nekateri izstopali, glavno orožje ekipni duh

Najboljši nogometaš Slovenije v kvalifikacijah, tako pravi algoritem Sofascore, je bil Jaka Bijol. Steber slovenske obrambe je tudi eden od le treh nogometašev, ki so nastopili na vseh kvalifikacijskih tekmah.

Preostala dva sta Žan Karničnik in Adam Gnezda Čerin, ki je bil kot edini na vseh tekmah na igrišču od prve do zadnje minute. Odigral je 900 minut.

Vezist grškega Panathinaikosa je igral zelo dobro, to potrjuje tudi Sofascore, ki pravi, da je bil drugi najboljši igralec Slovenije.

Tretji je Benjamin Šeško, ki je z vsega 20 leti postal udarni napadalec Slovenije. Za njo je v devetih nastopih zabil pet golov.

Prav napad je bil eno glavnih orožij Slovenije, mladega zvezdnika Leipziga je v njem odlično dopolnjeval Andraž Šporar, ki je zbral tri gole in tri asistence v vsega sedmih nastopih.

Napadalec Panathinaikosa je bil z Gnezdo Čerinom in Petrom Stojanovićem najboljši slovenski asistent v ta teden zaključenih kvalifikacijah.

V slovenski reprezentanci nihče ni izstopal tako močno, kot se je morda dogajalo v preteklosti. Nekateri so bili seveda boljši od drugih, toda glavno orožje Slovenije 4.0 je ekipni duh.

Ekipa, ki obeta še lepšo prihodnost

V kvalifikacijah, ki so trajale manj kot osem mesecev, je Matjaž Kek priložnost ponudil 26 nogometašem in sredi kvalifikacij opravil nekaj rošad, ki so se izkazale za zadetek v polno.

Zanimivo je zagotovo tudi to, da je Slovenija prejela vsega deset rumenih kartonov in niti enega rdečega, kar je še en dokaz, da ta reprezentanca nima težav z disciplino.

Veseli dejstvo, da bo jedro ekipe, ki je poskrbela za tako želeni uspeh, lahko skupaj še kar nekaj let. Med nogometaši, ki so imeli glavne vloge, ni niti enega, od katerega bi lahko pričakovali skorajšnje slovo. Nasprotno, v reprezentanci je kar nekaj takšnih, ki jih bomo lahko v slovenskem dresu spremljali še vrsto let. Nekatere tudi desetletje ali več.

To pred reprezentančno prihodnostjo, ki se je tako zelo veselimo, morda napoveduje še boljše čase. Morda v četrtem nastopu na velikih tekmovanjih tudi prvo uvrstitev v izločilne dele? "Zakaj pa ne?" kot je rekel že Bijol. Najboljši slovenski nogometaš v kvalifikacijah za naslednje evropsko prvenstvo, ki so se za Slovenijo končale na najlepši možen način.

Kdo vse je igral?

Jaka Bijol (7,25): Vodja slovenske obrambe, ki je na devetih tekmah prejela vsega devet golov. Zelo standarden, vseskozi na pravi ravni, kar potrjujejo tudi ocene Sofascore. Na vseh desetih tekmah so bile v razponu od dobre ocene 6,8 do odlične 7,6, ki jo je dobil za oktobrski nastop ob zmagi nad Severno Irsko v Belfastu z 1:0.

Njegove dolge žoge iz obrambe so marsikdaj strup za nasprotnikove obrambe, enkrat se je izkazal kot asistent in zakuhal enajstmetrovko na zadnji tekmi s Kazahstanom. Zelo nevaren zna biti tudi v napadu, čeprav njegova reprezentančna statistika tega za zdaj še ne kaže. Zabil je le en gol, a verjamemo, da se bo to v prihodnosti spremenilo in bo začel zadevati tako kot nekoč Boštjan Cesar.

Vodja, zanesljiv, miren in preudaren. To potrjuje tudi dejstvo, da v desetih nastopih kot branilec ni prejel niti enega kartona. Slovenski Franz Beckenbauer, kot smo že nekajkrat zapisali. Z 24 leti je že pri 45 reprezentančnih nastopih. Kandidat, da nekoč postane rekorder. In tudi kapetan Slovenije.

Adam Gnezda Čerin (7,19): Po oceni Sofascora celo drugi najboljši nogometaš Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, kar je za koga morda presenečenje, a 24-letnik, ki je kot edini od prve do zadnje minute igral na prav vseh desetih tekmah, je v letošnjem letu v reprezentančnem dresu le še potrdil, da je steber ekipe in vezist, od katerega si lahko obetamo še veliko. Sploh zato, ker je star šele 24 let.

Enkrat se je uspel vpisati med strelce in nam prinesel super pomembno zmago nad Severno Irsko v Belfastu z 1:0. S tremi asistencami je bil skupaj z dvema soigralcema najboljši asistent Slovenije. Najboljšo oceno (8,0) je dobil ob zmagi v San Marinu s 4:0, septembra, zelo dobro pa se je izkazal na morda ključnih tekmah kvalifikacij, ob obeh zmagah nad Kazahstanom je bil po oceni algoritma Sofascore najboljši Slovenec na igrišču.

Benjamin Šeško (7,16): Podatek, da je z 20 leti s petimi goli in dvema asistencama vodja napada ekipe, ki se je uvrstila na veliko tekmovanje, pove vse. Mladi zvezdnik slovenskega nogometa, kot ga še nismo imeli, je dokazal, da je že zdaj zrel za naslovne vloge, prav zanimivo pa bo videti, kaj vse lahko ponudi v prihodnosti. Najbolj že poleti 2024, ko bo malo po dopolnjenem 21. letu starosti prvič zaigral na velikem tekmovanju.

Najboljši nastop je napadalcu nemškega RB Leipziga uspel pri septembrski zmagi s 4:2 nad Severno Irsko, ko je zabil dva gola in prispeval še asistenco. Algoritem Sofascore ga je nagradil z oceno 8,9. Z dvema goloma je zablestel tudi pri oktobrski domači zmagi nad Finsko s 3:0 in hladnokrvno spremenil enajstmetrovko v gol na odločilni ponedeljkovi zadnji tekmi kvalifikacij proti Kazahstanu. Super jesen.

David Brekalo (7,16): Še eno presenečenje na vrhu najbolje ocenjenih slovenskih nogometašev v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Branilec norveškega Vikinga, ki pa je igral le na prvih petih tekmah in potem zaradi poškodbe ni več igral. Na prvih petih tekmah, ko je Slovenija osvojila 10 od 22 točk, je bil na igrišču od prve do zadnje minute. Uspel je tudi zadeti, in sicer za izenačenje in začetek preobrata pri zelo pomembni zmagi na začetku v Kazahstanu.

Najboljšo oceno (7,6) si je prislužil ob zmagah v Kazahstanu in doma proti San Marinu na začetku kvalifikacij. Z 24 leti je eno od selektorjevih odkritij kvalifikacij in vsekakor še ena naložba za slovenski nogomet.

Jan Oblak (7,13): Kapetan Slovenije in njen morda celo glavni akter uspeha. Nihče se ne more pritoževati, če zapišemo tako. Prvi zvezdnik slovenskega nogometa, ki jih šteje 30 in ima kot vratar pred sabo še kar nekaj let branjenja, je z nastopi na in ob igrišču upravičil kapetanski trak in svoj sloves.

Z njim med vratnicama je Slovenija osvojila 21 od 24 možnih točk, brez njega le eno od šestih. Še ob porazu na Danskem z 1:2 je blestel in bil celo najbolj ocenjeni nogometaš na igrišču. Ne samo Slovenije, ampak celotne tekme. Zbral je nekaj super obramb v ključnih trenutkih, tudi na zadnji tekmi proti Kazahstanu. Algoritem Sofascore sicer pravi, da je najbolje branil pri zelo pomembni oktobrski zmagi v Belfastu nad Severno Irsko z 1:0, ko je bil z oceno 7,7 tudi igralec tekme.

Jan Oblak
Jan Oblak. FOTO: Grega Valančič

Sandi Lovrić (7,08): "Žrtev" novega selektorjevega sistema, v katerem igra precej manj kot prej. Zbral je manj kot tretjino možnih minut in bil v začetni enajsterici le trikrat. Dvakrat na tekmah proti San Marinu. Tudi septembra ob zmagi s 4:0, ko se je izkazal kot strelec in prejel oceno 8,0.

Andraž Šporar (7,06): Izkušeni Ljubljančan, ki tvoji sijajen slovenski tandem in se je povsem učvrstil v začetni enajsterici. Zasluženo. Za njim so odlične kvalifikacije. Uvodni tekmi je izpustil, bil ob porazu na Finskem povprečen, potem pa začel blesteti.

Zabil je gol za remi na junijski tekmi proti Danski (1:1), tekma kvalifikacij pa je napadalcu Panathinaikosa uspela pri septembrski domači zmagi nad Severno Irsko, ko je bil dvakratni strelec. Ocena 8,5, ki jo je dobil na tej tekmi, je njegova najvišja v kvalifikacijah. Izkazal se je tudi pri oktobrski domači tekmi proti Finski, na kateri je bil ob zmagi s 3:0 dvakratni asistent. Asistenco je vpisal tudi pri septembrski zmagi v San Marinu. S tremi goli je bil drugi najboljši strelec Slovenije, s tremi asistencami pa njen najboljši asistent. Star je 29 let, nanj bomo lahko računali še nekaj časa.

Andraž Šporar
Andraž Šporar. FOTO: Aleš Fevžer.

Žan Karničnik (7,04): Še eno odkritje zdajšnjega selektorja, ki se je zacementiral v začetni enajsterici in je v zadnjih dveh letih celo najbolj standarden slovenski reprezentant. V tem času ni izpustil niti ene tekme. Branilec Celja je tihi delavec, ki lahko igra na obeh bočnih položajih v zadnji liniji in po potrebi tudi kot osrednji branilec. Kot tak je seveda zelo dobrodošel za vsakega trenerja. Star je 29 let in na voljo še nekaj časa.

Najbolj se je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Nemčiji izkazal septembra v San Marinu, ko je bil pri zmagi s 4:0 strelec in dvakratni asistent. Ocena 9,9, ki mu jo je za to predstavo pripisal Sofascore, je tudi največja, ki jo je katerikoli slovenski nogometaš v teh kvalifikacijah dobil.

Petar Stojanović (6,96): Še en nogometaš, za katerega si selektor zasluži pohvale. Z desne strani obrambe ga je preselil na desno stran zvezne vrste in od njega, predvsem v napadu, dobil veliko.

S tremi asistencami je z dvema soigralcema najboljši asistent Slovenije, najbolj pa se je izkazal na morda najpomembnejših tekmah. Pri obeh zmagah nad Kazahstanom. V Astani, kjer si je tudi prislužil najboljšo oceno v teh kvalifikacijah (7,4), je asistiral za zmagoviti gol, v Stožicah pa je izsilil enajstmetrovko za vodilni gol Slovenije in podal za zmagovitega. Odigral je devet tekem in izpustil le gostovanje na Danskem. Vseskozi zelo srčen in borben.

Star je 28 let. Še vsaj dva kvalifikacijska cikla sta pred njim.

Petar Stojanović
Petar Stojanović. FOTO: Aleš Fevžer.

Andres Vombergar (6,90): Ocena 6,9, ki jo je dobil za edini nastop v teh kvalifikacijah, ko je marca pri domači zmagi nad San Marinom odigral 58 minut, ga uvršča višje od realnega učinka. Od takrat naprej 29-letnega Argentinca slovenskih korenin selektor v reprezentanco več ne kliče in ga verjetno niti ne bo. Sploh zdaj, ko ni na njegovih očeh, saj igra v Združenih arabskih emiratih.

Vanja Drkušić (6,90): 24-letni branilec ruskega Sočija, ki je v reprezentanco prav tako vskočil z novim selektorjem, je zaigral na štirih tekmah. Na obeh proti San Marinu, na katerih je tudi prejel najboljšo oceno v teh kvalifikacijah (7,2), je bil v začetni enajsterici, na zadnjih dveh proti Danski in Kazahstanu pa na igrišče v zaključkih tekem prišel s klopi. Zaupanje je upravičil.

Jon Gorenc Stanković (6,87): Zbral je pet nastopov. Na prvi tekmi kvalifikacij, pri pomembni zmagi v Kazahstanu z 2:1, je odigral vseh 90 minut in prejel oceno 7,2, na preostalih štirih pa skupaj le še 37. Vezist graškega Sturma je ena od številnih selektorjevih rešitev in bo lahko zraven še nekaj let. Trenutno jih šteje 27.

Miha Blažič (6,86): Kvalifikacije je v Kazahstanu začel v prvi enajsterici Slovenije, a se po petih minutah poškodoval in na naslednjih štirih tekmah ni več igral. Potem se je – spet zaradi poškodbe, tokrat soigralca – na zadnjih štirih tekmah vrnil v prvo postavo in v drugi polovici kvalifikacij odigral vseh 360 minut. Najbolj se je izkazal pri oktobrski zmagi v gosteh na Severnem Irskem, kjer mu je algoritem Sofascore namenil oceno 7,2. Star je 30 let.

Miha Blažič. FOTO: Profimedia.

Žan Vipotnik (6,84): Po oceni v spodnjem delu reprezentantov, saj je na igrišče pogosto prihajal s klopi, a še kako pomemben za uspeh Slovenije. Po vstopu s klopi je zadel za zmago v Kazahstanu na začetku kvalifikacij, tri dni za tem se je izkazal še s strelom, po katerem si je San Marino zabil avtogol v Stožicah za vodstvo Slovenije z 2:0 in dokončno odločil zmagovalca.

Zadel je tudi na edini tekmi, ki jo je začel v prvi postavi, septembra v San Marinu. Oceni 7,3, ki ju je dobil za nastopa v Kazahstanu in San Marinu, sta njegovi najboljših v teh kvalifikacijah. Z 21 leti je prihodnost slovenske reprezentance oziroma predvsem njenega napada.

Tomi Horvat (6,80): 24-letni ofenzivni vezist graškega Sturma se je letos prebil v reprezentanco, a v njej v selektorjevem zdajšnjem sistemu ni preveč prostora, zato ne čudi, da je bil zraven le na prvih dveh tekmah in pri zmagi nad San Marinom z 2:0 marca odigral osem minut. To pa je tudi vse. Od takrat naprej ga selektor ni več klical pod svoje okrilje.

Jure Balkovec (6,80): Kvalifikacije je v Kazahstanu začel kot prvi levi bočni branilec Slovenije, a selektor z njegovo igro očitno ni bil zadovoljen. Ob polčasu ga je povlekel na klop. Pri zmagi nad San Marinom v Ljubljani je na igrišče prišel ob polčasu, na Finskem pa bil junija spet član začetne enajsterice. Slovenija je izgubila. Za tem je v teh kvalifikacijah 29-letni nogometaš turškega Alanyaspora na igrišče v zaključkih tekem prišel le še dvakrat. Septembra proti Severni Irski in San Marinu. Zanimivo, najvišjo oceno v kvalifikacijah (7,0) si je prislužil prav na prvi tekmi v Kazahstanu.

Timi Max Elšnik (6,80): Sofascorov algoritem sicer pravi, da je bil med slabšimi, a 25-letni vezist Olimpije je še eno odkritje selektorja v teh kvalifikacijah. Začel jih je na klopi in na prvih dveh tekmah ni igral. Potem je s klopi v igro prišel na Finskem, na junijski domači tekmi proti Danski, ko se je začel rezultatski vzpon, pa je vskočil v začetno enajsterico in v njej ostal do konca kvalifikacij. Najboljši oceni (7,4) si je prislužil na septembrski tekmi v San Marinu in na odločilni, zadnji tekmi proti Kazahstanu.

Timi Max Elšnik. FOTO: Aleš Fevžer.

Jan Mlakar (6,70): Še ena novost v reprezentanci, za katero se je sredi kvalifikacij odločil selektor in je obrodila sadove. 25-letni napadalec, ki se je preselil ob avt v zvezno vrsto, in upravičil pričakovanja. Blestel ni, je pa opravil veliko tudi nevidnega dela in se zacementiral v začetni enajsterici Slovenije. Na Finskem je vstopil s klopi, potem pa se doma proti Danski preselil v prvo postavo in bil v njej na vsaki od preostalih šestih tekem. Pri zmagi nad San Marinom se je vpisal tudi med strelce. Na tej tekmi je tudi prejel najvišjo oceno (7,5).

Jasmin Kurtić (6,7): S 34 leti najstarejši in z 89 nastopi tudi najizkušenejši v tej reprezentanci je po več kot desetletju igranja za reprezentanco končno dočakal veliko tekmovanje, a ne v takšni vlogi na igrišču, kot bi si želel. Nogometaši in selektor poudarjajo, da je zelo pomemben ob igrišču, a na njem je zgodba drugačna. Zaradi težav s poškodbo je prve štiri tekme izpustil, na naslednjih šestih pa v igro vselej prišel s klopi. Na vseh šestih tekmah skupaj ni zbral niti za eno tekmo igre, 89 minut. Najvišjo oceno (6,9) je prejel pri oktobrski zmagi nad Finsko v Ljubljani, kjer je odigral deset minut.

Erik Janža (6,67): Še en nogometaš, ki ga ni bilo zraven, pa je potem čez noč vskočil in poskrbel za rezultatski preobrat. Čeprav že nekaj let navdušuje v poljski ligi in je kapetan Gornika Zabrzeja, tega 30-letnega bočnega branilca, ki ga odlikuje odlična igra v napadu, po debiju z 21 leti v reprezentanci ni bilo kar devet let. Potem se je vrnil in postal njen pomemben člen. Tudi on je eden izmed tistih, ki so se nepričakovano v začetni enajsterici znašli na junijski domači tekmi proti Danski, na kateri se je začel vzpon.

Do konca kvalifikacij je bil v začetni enajsterici še na petih tekmah, izpustil je le septembrsko v San Marinu. Dvakrat se je izkazal tudi kot strelec, pri oktobrski zmagi nad Finsko in ob nedavnem porazu na Danskem, kjer je s prostega strela poskrbel za mojstrski gol in spomnil na Zlatka Zahovića. Pa tudi na to, da ima Slovenija novo močno orožje za prekinitve. Najboljšo oceno (7,5) je dobil za oktobrski nastop proti Finski.

Erik Janža. FOTO: Profimedia.

Žan Celar (6,65): Čeprav redno zabija gole v prvi švicarski ligi, je trenutno šele četrti napadalec Slovenije. V teh kvalifikacijah je 24-letni napadalec Lugana na prvi tekmi v Kazahstanu igral od prve minute in prejel oceno 6,8, nato pa priložnost dočakal le še junija, ko je ob porazu na Finskem v igro vstopil tik pred koncem. Na prvi reprezentančni gol še čaka.

Miha Zajc (6,63): Igra za turškega velikana, v slovenski reprezentanci pa ne more. Eden najboljših slovenskih nogometašev v zdajšnji reprezentanci ne dobi priložnosti, kar je morda rezerva, ki jo utegne selektor izkoristiti v prihodnosti. Na začetku kvalifikacij je sicer igral in v prvih treh tekmah zbral 206 minut igre, na preostalih sedmih pa le še štiri. Iz postave je izpadel po porazu na Finskem. Najboljšo oceno (7,1) je 29-letni zvezdnik Fenerbahčeja dobil za nastop na tekmi proti San Marinu.

Benjamin Verbič (6,60): 29-letni nogometaš, ki je že pred leti predstavljal enega nosilcev Slovenije, je po seriji zdravstvenih in zasebnih težav izgubil mesto v začetni postavi reprezentance. V teh kvalifikacij je bil od začetka na igrišču le na uvodnih dveh tekmah in ob porazu na Danskem. Pokazal ni veliko, potem pa na naslovnice skočil z evrogolom za zmago nad Kazahstanom na zadnji tekmi, ko je potrdil pot Slovenije na evropsko prvenstvo. Na tej tekmi je tudi prejel najvišjo oceno od vseh (7,2). Nogometaš grškega velikana Panathinaikos je prav gotovo nogometaš, ki lahko že v Nemčiji pokaže veliko več.

Benjamin Verbič. FOTO: Profimedia.

Luka Zahović (6,60): Čeprav je bil zraven na prav vseh desetih kvalifikacijskih tekmah, je 28-letni sin najboljšega strelca v zgodovini reprezentance nastopil na zgolj eni tekmi. Na igrišče je v zadnjih 18 minutah prišel pri septembrski zmagi v San Marinu.

Vid Belec (6,10): Dolgoletni rezervist v reprezentanci nima sreče s tem, da prihaja iz države, ki glede vratarjev že debelo desetletje spada v sam svetovni vrh. Tokrat je ob poškodbi kapetana priložnost dočakal na eni tekmi in bil označen za glavnega krivca za boleč poraz na Finskem. V Helsinkih ni branil dobro. Iz treh strelov je prejel dva gola. Star je 33 let.

Matevž Vidovšek (6,50): Med vratnici Slovenije je 24-letni nogometaš Olimpije ob poškodbi in slabi predstavi njegovega konkurenta na Finskem vskočil na junijski zelo pomembni tekmi v Stožicah proti Danski (1:1) in dobro opravil svoje delo. Uspela mu je ena odlična obramba, pri golu kaj več ni mogel storiti.

Slovenija v kvalifikacijah za EP 2024:

23. marec 2023:
Kazahstan – Slovenija 1:2 (strelca Brekalo, Vipotnik)

26. marec 2023:
Slovenija – San Marino 2:0 (strelca Šeško, avtogol)

16. junij 2023:
Finska – Slovenija 2:0

19. junij 2023:
Slovenija – Danska 1:1 (strelec Šporar)

7. september 2023:
Slovenija – Severna Irska 4:2 (strelci Šporar 2, Šeško, avtogol)

10. september 2023:
San Marino – Slovenija 0:4 (strelci Vipotnik, Mlakar, Lovrić, Karničnik)

14. oktober 2023:
Slovenija – Finska 3:0 (strelca Šeško 2, Janža)

17. oktober 2023:
Severna Irska – Slovenija 0:1 (strelec Gnezda Čerin)

17. november 2023:
Danska – Slovenija 2:1 (strelec Janža)

20. november 2023:
Slovenija – Kazahstan 2:1 (strelca Šeško, Verbič)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!