Slovenija znova del elitne druščine!

Nogomet 20. Nov 202322:56 > 23:00 0 komentarjev
Slovenija Kazahstan
Foto: Uroš Kokol

Slovenska nogometna reprezentanca bo po dolgih 24 letih spet del velikega tekmovanja. Četa Matjaža Keka si je mesto med 24 reprezentanc, ki bodo del Eura 2024 v Nemčiji, zagotovila na zadnji kvalifikacijski tekmi, ko je pred razprodanimi Stožicami z 2:1 premagali Kazahstan. Junaka Slovenije sta bila oba Benjamina - Šeško in Verbič, ki je v 86. minuti z mojstrovino postavil piko na i.

Pred evropskim nogometnim praznikom, ki ga bo od 14. junija do 14. julija prihodnje leto na desetih prizoriščih gostila Nemčija, je kvalifikacijah znanih že 20 udeleženk. Poleg gostiteljice Nemčije so si uvrstitev na šampionat stare celine še pred zaključkom kvalifikacij že zagotovile Belgija, Avstrija, Francija, Portugalska, Španija, Škotska, Turčija, Anglija, Madžarska, Slovaška, Albanija, Danska, Nizozemska, Romunija, Švica, Srbija, Češka, Italija in po 24 letih tudi Slovenija.

V torek bo znan še zadnji potnik, Hrvati morajo za potrditev mesta na evropskem prvenstvu premagati Armenijo, če ne, bi se lahko namesto njih na Euro uvrstil tudi Wales, ki ima pred domačimi gledalci težko nalogo, obračun z odlično s Turčijo.

Za reprezentance, ki si mesta na EP skozi kvalifikacije ne bodo zagotovile, pa so bile dovolj uspešne v zadnji sezoni lige narodov, tam čakajo še dodatne kvalifikacije. Trije turnirji (po ligah A, B in C) bodo na sporedu konec marca prihodnje leto. 21. marca se bo najbolje rangirana reprezentanca vsake lige pomerila s četrtouvrščeno, drugouvrščena pa s tretjo. Zmagovalca obeh polfinalov se bosta srečala v finalu (26. marca), vsi trije turnirji pa bodo dali še zadnje tri udeležence naslednjega evropskega prvenstva.

Vrhunci zgodovinske tekme proti Kazahstanu:

Ekipe, ki so že uvrščene na EP:

Nemčija, Belgija, Francija, Portugalska, Španija, Škotska, Turčija, Avstrija, Anglija, Madžarska, Slovaška, Albanija, Danska, Nizozemska, Romunija, Švica, Srbija, Češka, Italija, Slovenija

Kdo ima še možnost, da se uvrsti na Euro 2023 prek kvalifikacij:

Hrvaška, Wales

Brez evropskega prvenstva:

Norveška, Irska, Črna gora, Švedska, Armenija, Kosovo, Bolgarija, Ferski otoki, Severna Makedonija, Severna Irska, Bolgarija, Ciper, Belorusija, Litva, Gibraltar, Latvija, Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn, Rusija (izključena iz Uefinih tekmovanj)