Bodo Slovenci namesto na Hrvaško romali na sever?

Nogomet 17. Okt 20236:00 1 komentar
Foto: Profimedia

Slovenska nogometna reprezentanca bo nocoj gostovala v Belfastu, kjer se bo v osmem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu pomerila s Severno Irsko. Morebitna zmaga in nove tri točke bi Slovence povsem približala tako želeni vnovični uvrstitvi na veliko tekmovanje, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija.

Slovenski nogometaši že zelo dolgo niso bili tako blizu uvrstitvi na evropsko prvenstvo kot prav letos. Po sedmih tekmah so si pripravili sijajno izhodišče, saj s 16 točkami zasedajo prvo mesto v skupini H. Morebitna zmaga na drevišnjem obračunu v Belfastu proti Severni Irski bi Slovenijo postavila povsem na prag prvega nastopa na Euru po nepozabnem letu 2000, ko se je na Nizozemsko odpravilo več kot 10.000 slovenskih navijačev.

Matematika sicer pravi, da Slovenci za nastop na evropskem prvenstvu potrebujejo še pet točk. V tem primeru bodo gospodarji svoje usode, saj nas v tem primeru niti Finska niti Kazahstan ne moreta več prehiteti.

Vsi udeleženci znani šele marca

Kaj Slovenijo čaka v primeru najboljšega scenarija? Če se igralcem selektorja Matjaža Keka uspe neposredno uvrstiti na turnir 24 najboljših reprezentanc stare celine, ki ga bo med 14. junijem in 14. julijem gostila Nemčija, bodo oči Slovencev najprej uprte v Hamburg, kjer se bo 2. decembra ob 18. uri odvil žreb skupin za evropsko prvenstvo. Na njem bo poleg gostiteljice in Belgije, Francije, Portugalske, Škotske, Španije, Avstrije ter Turčije, ki so si nastop že zagotovile, sodelovalo še 13 držav.

Foto: Aleš Fevžer

Preostale tri udeleženke bodo znane šele marca, ko bo na sporedu zaključni turnir lige narodov. Na njem bo na podlagi dosežkov v omenjenem tekmovanju zaigralo 12 reprezentanc, nastop na evropskem prvenstvu pa si bodo zagotovile zmagovalke treh finalov, ki bodo odigrani med 21. in 26. marcem 2024.

Na voljo kar 2,7 milijona vstopnic

Po žrebu v Hamburgu bo tudi jasno, v katerih mestih bodo posamične reprezentance nastopale v skupinskem delu in pozneje v izločilnih bojih. Enainpetdeset tekem prvenstva bo namreč odigranih na desetih lokacijah, in sicer v Frankfurtu, že omenjenem Hamburgu, Gelsenkirchnu, Stuttgartu, Düsseldorfu, Leipzigu, Kölnu, Münchnu in Dortmundu, ki bosta tudi prizorišče polfinala, in Berlinu, kjer bomo dobili novega evropskega prvaka.

Po žrebu se bo močno povečalo tudi zanimanje za nakup vstopnic. Na voljo jih bo kar 2,7 milijona, a pozor, prodaja prvega svežnja (1,2 milijona) je stekla že 3. oktobra in se bo zaključila prihodnji četrtek, vnovično pa jih bo mogoče kupiti 2. decembra, ko bo na podlagi žreba določeno, kdo je do njih upravičen.

Tretji rok za nakup vstopnic bo v marcu in aprilu, ko bodo na voljo tudi vstopnice za izločilne boje, še zadnjič pa jih bodo navijači lahko kupili 14. junija na dan pričetka prvenstva. In cene? Najcenejša vstopnice za skupinski del bodo stale 30 evrov, za osmino finala bo treba odšteti najmanj 50 evrov, za četrtfinale 60 evrov, polfinale 80 evrov in finale 95 evrov.

Evropsko prvenstvo v Nemčiji bo sicer že 17. po vrsti, a prvo veliko nogometno tekmovanje, ki ga bo 80-milijonska država gostila po mundialu 2006. Kandidaturo je osvojila pred štirimi leti, ko je v boju zanjo premagala Turčijo. Organizatorji se nadejajo, da bo državo v času tekmovanja obiskalo več milijonov navijačev, saj jih samo v Berlin pričakujejo kar okoli 2,5 milijona. Z nekaj sreče bo med njimi tudi več tisoč slovenskih, ki se bodo raje kot za tradicionalen obisk hrvaške obale odločili za romanje na sever Evrope.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje