Šuler: Krznar odhaja? Zavrnil je Dinamo in Rijeko, to pove vse

Nogomet 24. Avg 20239:30 2 komentarja
FOTO: Aleš Fevžer

Nogometni dnevi v NK Maribor so vedno pestri. Nič drugače ni v trenutnem obdobju. O vseh aktualnih temah dogajanja v Ljudskem vrtu smo se v Sportklubovem intervjuju pogovarjali s športnim direktorjem vijolic Markom Šulerjem.

Da v NK Maribor nikoli ni posebnega miru, ni nobena skrivnost. Še najbolje se tega zaveda športni direktor kluba Marko Šuler, ki je vse zakonitosti življenja in dela spoznal že kot nogometaš vijolic, zdaj pa že nekaj let krmari med spreminjajočimi se vetrovi pisarn na Mladinski ulici.

V teh dneh se je športni direktor Maribora znova znašel na udaru javnosti. Evropski izpad in prvenstveni remi z Rogaško sta po dobrem začetku sezone vijolic znova poskrbela za to, da je kritika mariborskega nogometnega občinstva vse glasnejša. Medtem ko bosta namreč danes Olimpija in Celje bila prestižni boj za odmevne dosežke v Evropi, se v taboru vijolic ukvarjajo tudi s krizo odnosov, ki jo je po tekmi z Rogaško javno izpostavil trener Damir Krznar.

“Zadovoljen sem, da je trener po takšni tekmi jezen in je poslal jasno sporočilo igralcem. Oni so tisti, ki so glavni akterji. Maribor pa je trenutno dober le, če smo vsi stoodstotni. Tega se morajo fantje zavedati. To, kar se je zgodilo, ni tragedija. Jasno, v Mariboru so standardi visoki,” poudarja Marko Šuler.

Marko Šuler. Foto: Uroš Skaza

Krznar je zavrnil Dinamo in Rijeko

V besedah Damirja Krznarja je sicer marsikdo razbral skrito sporočilo, da bo nezadovoljni Hrvat v kratkem končal s svojim delom v nogometnem mestu ob Dravi. Marko Šuler odgovarja vsem, ki namigujejo na to, da se hrvaški strateg v bližnji prihodnosti poslavlja od Ljudskega vrta.

“Naj povem takole. Damir Krznar je bil prvi kandidat za klop Dinama in prvi kandidat za klop Rijeke, a je obe ponudbi zavrnil. Tako kot je bila tudi moja oziroma klubska ideja popolnoma jasna, da ga ne izpustimo iz rok. Verjamemo v to, kar delamo. Če bi bili najini odnosi tako skrhani, kot so želeli predstaviti nekateri mediji, potem zagotovo že na naslednji tekmi ne bi bil več trener Maribora.”

V nadaljevanju preberite, kako športni direktor Maribora ocenjuje minulo evropsko poletje in kako napoveduje boj za državno krono. Izveste tudi, kakšen je njegov odgovor na vse, kar se v zadnjem obdobju govori o njegovem odnosu s trenerjem Damirjem Krznarjem, spregovoril pa je tudi o formi in vlogi Josipa Iličića. Skozi pogovor izveste tudi, kaj Maribor še načrtuje na poletni nogometni tržnici, kje je denar za nove okrepitve in ali bo med njimi tudi vroči Marko Brest.

Marko Šuler
Foto: Uroš Skaza

Intervju z Markom Šulerjem

Evropska sezona je za Maribor končana. Zaključila se je v tretjem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo s porazom proti Fenerbahčeju. Če potegnete črto, kako zadovoljni oziroma nezadovoljni ste z evropskim poletjem?

Uspešnost sezone ocenjevati samo po Evropi je zame zagotovo prehitro. V sezoni imamo tri cilje. V Evropi lahko slovenski klubi na velike uspehe upajo samo z malce sreče pri žrebu. V katerih koli časih Maribora bi bilo utopično pričakovati, da bomo izločili Fenerbahče. Do neke moramo biti z evropsko sezono zadovoljni. Precej smo se lovili, ampak s kvaliteto reševali tudi tekme proti Birkirkari in Differdangu, ko nismo bili najboljši.

Nerad sprejemam poraze, ampak tekmi s Fenerbahčejem sta pokazali, da imamo ekipo, ki lahko in ki bo naredila prave stvari. Na trenutke smo se enakovredno kosali z veliko, veliko večjim klubom, s katerim se v ničemer ne moremo primerjati. Bilo bi čudno, če se ta razlika ne bi nikjer pokazala. Bi pa lahko na obeh tekmah šel obračun v eno ali drugo smer. Pokazali smo, da si upamo igrati in da so ti igralci z razlogom v Mariboru.

Ekipa se je spremenila, pričakovali smo sicer manj sprememb, a dobili smo na širini kadra in kvaliteti. Žal smo imeli v zadnjem obdobju veliko težav s poškodbami in boleznimi. Josip Iličić, Marko Božić, Martin Milec, tu je bilo še štiri pet igralcev, ki so obležali v postelji, kar se je močno poznalo. Je pa pred nami še ogromno dela, da bomo tam, kjer želimo biti. Letvica v Mariboru je vedno postavljena visoko.

Na zadnji tekmi proti Fenerbahčeju smo bili priča tudi prizorom s tribun, ki jih v nogometu neradi gledamo. Kakšen je vaš pogled na celotno situacijo? Navijači so sicer zaščitni znak Maribora, ampak zaradi neumnosti posameznikov je bila tokrat ogrožena varnost otrok in družin. Kako se temu izogniti?

Zaenkrat se proti tem stvarem žal borimo neuspešno. Tudi na višjem nivoju, Uefa se že nekaj časa trudi reševati zadevo, a žal nespametna dejanja posameznikov še vedno ogrožajo zdravje in varnost ljudi na stadionu. Ko je ogroženo življenje ljudi, se moramo vsi vprašati, kaj sploh počnemo. Tragedije, kakršne se dogajajo v teh dneh, ne spadajo v nogomet.

Šport je bil vedno prostor, kjer lahko sprostiš čustva, strasti in občutke, ampak to mora biti nadzorovano. Na tekmi smo zato, da spremljamo to, kar se dogaja na igrišču. To je ogledalo družbe, na tekme prihajajo otroci, ki gledajo te stvari in se zgledujejo po nas. Zagovarjam Uefina stališča, to moramo urediti, da bomo znova dobili zdravo navijaštvo. To krasi tudi Maribor, na tribunah ne želimo gledališkega vzdušja. Pri nogometu mora biti prisotna strast, ampak ustvariti moramo kulturo, kjer navijači ne bodo ogroženi.

Klubi smo za zdaj prepuščeni sami sebi in sami tega ne bomo rešili. Tu moramo narediti korak naprej, sesti za mizo z navijači in jim predstaviti našo plat zgodbe. Uefa je tu naredila že veliko, mi pa smo absolutno za to, da se to sodelovanje še poglobi. Navijaška kultura je poseben kontekst, ki ga moramo razumeti in mu stopiti naproti s komunikacijo in ukrepi, ki jih bodo razumeli tudi oni. Tepsti jih s palico in nenehno kaznovati, to so stvari, ki ne delujejo.

Viole policija
Foto: Jure Banfi

Če se vrneva na nogomet. Zdaj je pred Mariborom dolga sezona lova na domačo lovoriko, ki je in ki mora vselej biti edini cilj sezone. Ampak enostavno še zdaleč ne bo, tudi Celje in Olimpija imata močni ekipi, zdi se, da bomo v boju za prvo mesto spremljali troboj. Bo Maribor na koncu tisti, ki ga bo dobil?

Kar se tiče nogometa v Sloveniji in zanimivosti sezone, je to absolutno dobro. Dolga leta je bil Maribor tisti, ki je pri nas edini predstavljal slovenski nogomet v Evropi, veseli, da zdaj to počnejo še drugi. Slovenski nogomet nista samo Maribor in Olimpija, zdaj je tu še Celje, tudi Koper in Mura imata ogromno kvalitete.

Pred nami je zelo zanimiva sezona. Vemo, kakšne cilje ima Maribor in od našega razmišljanja ne odstopamo. To je v naših genih, vsi igralci to razumejo in so pripeljani samo z enim ciljem. Pred nami je pestra sezona, ki se je veselim.

Morava pa se vendarle ustaviti še pri nedeljskem dogajanju, ko je Maribor v Krškem zapravil prednost dveh zadetkov in iztržil le točko proti Rogaški. Trener Damir Krznar je po tekmi govoril celo o napadu igralcev na strokovni štab, tako jeznega ga še nismo videli. Kakšen je bil vaš pogled na celotno situacijo?

Jezi oziroma žalosti me, da se v nogometni javnosti ustvarja mnenje, da je pri nas vse narobe. Odnosi med mano in trenerjem oziroma v celotni operativi kluba so na zelo visokem nivoju. Seveda vsak dela napake, tudi na tekmi proti Rogaški bi se lahko nekatere zadeve naredile bolje. Pri analizi pa vedno stvari gledam z različnih nogometnih kotov.

V četrtek smo odigrali energetsko, fizično in psihološko težko tekmo in v tako kratkem času ni enostavno preklopiti fokusa. Nekje te zmanjka in tu so nam stvari ušle izpod nadzora. Trenerja zelo cenim, je iskren in zadeve, ki jih pove meni, pove tudi igralcem. Morda je včasih celo preveč odprt tudi do medijev. Takšen pač je.

Zadovoljen sem, da je trener po takšni tekmi jezen in je poslal jasno sporočilo igralcem. Oni so tisti, ki so glavni akterji. Maribor pa je trenutno dober le, če smo vsi stoodstotni. Tega se morajo fantje zavedati. To, kar se je zgodilo, ni tragedija. Jasno, v Mariboru so standardi visoki.

Damir Krznar
Foto: Uroš Skaza

Po Krznarjevem besednem izbruhu so se pojavile celo informacije o tem, da trener razmišlja o odhodu iz kluba. Je na tem kaj resnice?

Naj povem takole. Damir Krznar je bil prvi kandidat za klop Dinama in prvi kandidat za klop Rijeke, a je obe ponudbi zavrnil. Tako kot je bila tudi moja oziroma klubska ideja popolnoma jasna, da ga ne izpustimo iz rok. Verjamemo v to, kar delamo. Če bi bili najini odnosi tako skrhani, kot so želeli predstaviti nekateri mediji, potem zagotovo že na naslednji tekmi ne bi bil več trener Maribora.

Tudi kar se ostalih govoric tiče, ima Damir pogodbo z Mariborom in kdor se zanima zanj, je naslov za pogovor NK Maribor. Ta namigovanja v javnosti, da odnosi niso dobri, vplivajo na igralce in na stanje duha v ekipi. Marsikdo je imel priložnost, da bi odšel drugam, a ni. In to je pokazatelj, da odnosi še zdaleč še niso tako slabi, kot želi nekdo prikazati. In to ni korektno.

Če ne zmagamo, je potrebna kritika, ki jo moram sprejeti jaz in ki jo morajo sprejeti igralci. Ne pozabimo pa, koliko stvari je šlo že narobe v tej sezoni. Poškodovan je bil Iličić, odpadel je Soudani, pa Božić, Šoštarić Karić, napadla nas je viroza in položila deset igralcev. To vpliva na ekipo. Ampak v nogometu je najlepše, da imamo že čez nekaj dni novo priložnost za dokazovanje. Delamo naprej in delamo skupaj.

Vselej se v povezavi z Mariborom v zadnjih letih pojavlja tudi vprašanje glede Josipa Iličića. V zadnjem obdobju je znova na igrišču in postaja najpomembnejši posameznik moštva. Kako vi vidite njegovo vlogo? Je takšna, kot ste si želeli in predstavljali ob njegovi vrnitvi?

Še danes trdim, kar sem trdil lani oktobra. Josip Iličić je največja okrepitev Maribora. V slovenski ligi je bilo malo takšnih igralcev, ne smemo pa podcenjevati stvari, skozi katere je šel. Josip potrebuje našo podporo in jo ima. Vse poteze so storjene v luči tega, da ga imamo tam, kjer je najboljši. To pa je na igrišču. Tam dela razlika in tam se tudi on najbolje počuti.

Da pa uživaš na igrišču, moraš biti dobro pripravljen. Nogomet gre hitro naprej in kar se je pred desetimi leti lahko skrivalo in toleriralo, to danes ne gre več. Tudi manjši klubi v Evropi napredujejo, nogometnih ‘avtsajderjev’ ni. Vsi so dobro pripravljeni in vedno moraš biti stoodstoten, sicer imaš težave.

Josip je bil in bo v vsaki ekipi zelo pomemben akter. Pri takšnih igralcih pa sta samo dve možnosti. Ali dela razliko ali pa zaradi njega zelo trpiš. PSG je z Messijem trpel, Inter Miami dobiva nove razsežnosti. To so igralci, ki so posebni in ki so v svojem rangu kvalitete. Naša odgovornost je, da jim damo ustrezne pogoje in zaupanje, njihova pa, da to zaupanje upravičijo. Ko je igralec srečen, igra dobro in takrat je srečen tudi klub. Želim pa si predvsem, da Josip skozi sezono ostane zdrav.

Foto: Jure Banfi

Po Žanu Vipotniku je Mariboru pred dnevi uspel nov odmeven prestop. Ivan Brnić je pred letom dni prišel iz druge hrvaške lige, zdaj je član velikega grškega Olympiacosa. Jasno, z vidika trenerja noben odhod ni dobrodošel, kaj pa z vidika športnega direktorja? Poslovno gledano gre za dobičkonosen prestop …

Zame je pomembno, kam prodajamo nogometaše. V močne evropske klube, ki imajo tradicijo in ki ne kupujejo zaradi vez in poznanstev, ampak kupujejo kvaliteto. Tudi številke se vrtijo okrog zneskov, ki jih lahko pri nas doseže le Maribor, tu in tam morda še Olimpija.

Brnić je dokaz, kaj lahko dosežeš, če nogometaš igra s čisto glavo in je osredotočen samo na nogomet. Tu očitno nekaj počnemo prav in to je edina prava pot. Ko zaupaš, ko verjameš, ko si se pripravljen odrekati, se zgodijo lepe zgodbe.

Na žalost pa moramo v slovenskem prostoru, vsaj tisti, ki nimamo za seboj nekoga, ki priskrbi denar, tega ustvarjati s prodajo igralcev. Zelo rad bi videl, da bi bilo drugače, a tega v Mariboru še ni bilo. Živiš od prodaje igralcev in od Evrope. Tako da je prodaja Brnića pokazatelj poti, ki je prava, a je nimajo radi ne navijači in ne trenerji. Ampak te stvari razumemo in smo nanje pripravljeni.

Zamenjava za Ivana Brnića je Behar Feta. Nogometaš, ki ga v našem okolju slabo poznamo. Kako to, da je Maribor pripeljal nogometaša, ki je bil tako zelo pod radarjem in ki se na prvoligaškem nivoju pravzaprav še niti ni dokazoval?

Zamenjati moramo igralca, ki je zelo specifičen. V Sloveniji takšnega igralca že zelo dolgo nisem videl, zadnji, ki je bil temu podoben, je bil Dejan Lazarević. Trenutno takšnega profila pri nas ni.

Behar je zanimiv fant, ki je bil na radarju velikih klubov in ki je zelo podoben Brniću. Hiter, prodoren, odličen ena na ena. Takšen profil smo iskali. Nadomestiti gole Vipotnika, asistence Tolića in zdaj še odhod Brnića je precejšen izziv. Behar je mlad fant, igra za mlado reprezentanco Severne Makedonije, lani je dosegel več kot 25 golov, je tudi predrzen na igrišču, kar je pozitivno. Zdaj je pred njim pomemben korak v karieri in veliko dokazovanje.

Foto: NK Maribor

Načrtujete v kontekstu novih okrepitev še kakšno novost?

Iščemo še napadalca, ki je drugačen od Skuke, Kolarja in Jakupovića, ki bi znal prebijati postavljene obrambe. Ampak ne bomo šli na vrat na nos. Takšne napadalce je težko najti.

V zadnjem obdobju se srečujete tudi z očitki, da je Maribor v tem prestopnem roku z odškodninami zaslužil precej denarja, ki pa se ne investira v nadaljnje okrepitve. Kako je s tem? Kam gre ta denar?

Maribor je v tem prestopnem roku zaslužil resen denar. S tem se strinjam. Ampak ta denar bo v klub na obroke prihajal skozi naslednja tri leta. To moramo jasno poudariti. Maribor nima polne malhe denarja, ki si ga nekdo tlači v žepe.

Vsi sprašujejo, kako bomo nadomestili zadetke Vipotnika in asistence Tolića. Ampak napad trenutno ne šepa, analizirati smo morali in moramo celotno moštvo. Odšlo je sedem igralcev in čez noč tega ne moremo rešiti. Poleg Kopra smo ekipa, ki je šla skozi največ sprememb. Zdaj imamo širok kader, v katerem se čuti konkurenca in to je bila naša želja.

Finančno so postavljeni zdravi temelji kluba za naslednja tri leta. Tudi kratkoročno pa se lahko že v tem tednu zgodi še kaj novega na področju prihodov.

Je tu morda govora tudi o Marku Brestu, za katerega se v zadnjem obdobju zanima ogromno klubov?

Marko Brest je igralec, ki ga dobro poznamo in ki se razvija v pravi smeri. Se pa v zvezi s tem v zadnjih dneh z naše strani ni zgodilo nič konkretnega.