Svet se poslavlja od nogometnega velikana

Nogomet 8. Jan 202418:14 1 komentar
Franz Beckenbauer
Foto: Guliverimage

Nemčija se je poslovila od svojega največjega nogometaša. Svetovni prvak kot igralec leta 1974 in kot trener leta 1990, ustvarjalec poletne pravljice leta 2006, legenda bavarskega velikana Franz Beckenbauer je umrl v 79. letu starosti.

“Šok je globok, čeprav sem vedel, da Franz ni dobro. Njegova smrt je izguba za nogomet in celotno Nemčijo. Bil je eden največjih kot igralec in trener, pa tudi zunaj igrišča. Franz je bil izjemna osebnost, ne le v nogometu. Vsi, ki so ga poznali, vedo, kako velik in velikodušen človek je bil Franz. Zapustil nas je dober prijatelj. Pogrešal ga bom – vsi ga bomo pogrešali,” je za Bild povedal 62-letni Lothar Matthäus, ki je leta 1990 igral pod vodstvom Franza Beckenbauerja.

“Nogometni svet žaluje za legendarnim Kaiserjem. Njegova neprekosljiva vsestranskost, elegantni prehodi med obrambo in sredino igrišča, brezhibno obvladovanje žoge in vizionarski slog so spremenili način igranja nogometa v njegovem obdobju. Njegove vodstvene sposobnosti so se pokazale, ko je bil kapetan reprezentance in Bayern Münchna v njunih najuspešnejših obdobjih in je še naprej sijal v trenerski karieri. Zapuščina Beckenbauerja kot enega največjih nogometašev vseh časov je nesporna. Zbogom pravi legendi,” je dejal prvi mož Uefe Aleksander Čeferin.

“Smrt Franza Beckenbauerja je prava prelomnica. Na njegovo življenjsko delo gledamo s spoštovanjem in veliko hvaležnostjo. V njem smo izgubili edinstvenega nogometaša in očarljivo osebo. Kaiser je bil eden najboljših nogometašev, kar jih je naš šport kadarkoli videl. S svojo lahkotnostjo, eleganco in pregledom je na igrišču postavljal merila. Njegova natančnost in karizma v vlogi vodje ekipe ter njegova energija in energičnost v vlogi vodje za svetovno prvenstvo so nepozabne,” je dejal predsednik nemške nogometne zveze Bernd Neuendorf.

“Zelo mi je žal, da je umrl Franz Beckenbauer. Eden od absolutnih velikanov naše igre. Der Kaiser je bil najlepši med nogometaši, ki je vse osvojil z gracioznostjo in šarmom. Počivaj v miru,” je zapisal nekdanji angleški reprezentant Gary Lineker.

Oglasili so se tudi pri večnem tekmecu bavarskega velikana. “Borussia Dortmund žaluje za velikim nemškim nogometašem. Počivaj v miru, Franz Beckenbauer. ‘Kaiser’ bo za vedno ostal v spominu. V mislih smo z njegovo družino in vsemi njegovimi bližnjimi.”

“Počivaj v miru,” je zapisal Xabi Alonso.

“FC Barcelona izraža sožalje ob smrti Franza Beckenbauerja, legende svetovnega nogometa, ki nas je danes zapustil v 79. letu starosti. Počivaj v miru.”

“Zelo smo žalostni zaradi smrti Franza Beckenbauerja, enega najboljših nogometašev vseh časov. Der Kaiser, svetovni prvak kot igralec in trener, je bil tako eleganten kot dominanten. Za vedno bo ostal v spominu,” so zapisali pri angleški premier ligi.

“Nogometni klub Real Madrid, njegov predsednik in upravni odbor globoko obžalujejo smrt Franza Beckenbauerja, ene največjih legend evropskega in svetovnega nogometa. Real Madrid želi izraziti sožalje in naklonjenost njegovi družini, soigralcem, klubom in vsem njegovim bližnjim,” so zapisali pri kraljevem klubu.

“Nogometni klub Santos globoko obžaluje smrt Franza Beckenbauerja. Sožalje družini, prijateljem in oboževalcem večne nemške legende.”

“Borussia žaluje za enim najboljših igralcev v zgodovini in izjemno osebnostjo nemškega nogometa. ‘Kaiser’ bo ostal za vedno v spominu. V mislih smo z njegovo družino in prijatelji.”

Od nemške legende so se poslovili tudi pri portugalskem velikanu:

Cruzeiro se spominja dvoboja med Cruzeirom in Bayernom na svetovnem klubskem prvenstvu leta 1976.

“Bila sta veliko več kot dobra prijatelja. Kralj Pele je Beckenbauerja imenoval za svojega brata. Ko sta skupaj igrala za ekipo New York Cosmos, sta v življenju gojila lepo prijateljstvo. To je težko slovo za vse, ki imajo radi nogomet. Vendar upamo, da bo to čudovito ponovno srečanje v nebesih. Hvala za vse, Beckenbauer,” so zapisali pri fundaciji Pele, ki skrbi za ohranjanje zapuščine.

Stran v čast Johanu Cruyffu se je počastila Beckenbauerju:

Legenda svetovnega nogometa

Der Kaiser je pustil neizmeren pečat v nogometu. Beckenbauer velja za enega najboljših igralcev v zgodovini tega športa. Z uspehi na klubski in mednarodni ravni je eden od devetih igralcev, ki so osvojili naslov svetovnih in evropskih prvakov ter zlato žogo.

Beckenbauer je bil dvakrat izbran za evropskega nogometaša leta, za Zahodno Nemčijo pa je nastopil 103-krat, in sicer na treh svetovnih prvenstvih in dveh evropskih prvenstvih. Poleg Brazilca Maria Zagalla in Francoza Didierja Deschampsa je eden od treh, ki so osvojili svetovni pokal kot igralec in kot trener; leta 1974 je dvignil pokal kot kapetan, leta 1990 pa je to ponovil kot selektor. Leta 1998 je bil uvrščen v svetovno ekipo 20. stoletja, leta 2002 v sanjsko ekipo svetovnega prvenstva.

Na klubski ravni je Beckenbauer z Bayernom iz Münchna osvojil praktično vse, kar se je osvojiti dalo. Postal je vodja ekipe in pozneje predsednik bavarskega velikana. Po dveh mandatih pri klubu New York Cosmos je bil sprejet v nacionalno nogometno dvorano slavnih v ZDA.

Legendarni nogometaš je vodil uspešno kandidaturo Nemčije za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu leta 2006. Do leta 2016 je delal kot strokovni sodelavec za Sky Germany in 34 let kot kolumnist za nemški Bild.

Franz Beckenbauer
Foto: Profimedia

Toda v zadnjih letih je bilo okoli njega vse tiho. Umaknil se je v družinski krog. Javnih nastopov, ki so bili nekoč zanj nekaj običajnega, ni bilo več.

Ta umik ni bil prostovoljen, k temu ga je prisililo njegovo zdravstveno stanje, saj ga je prizadela vrsta udarcev, med katerimi je bila tudi smrt sina Stephana julija 2015. Beckenbauer je bil skoraj slep na eno oko in je prestal več operacij na srcu.

Nemški nogomet je izgubil svojega največjega predstavnika doslej, ki je pripadal redki vrsti: pravim svetovnim zvezdniko. Beckenbauer spada v isto kategorijo kot Pele in Diego Maradona, Johan Cruyff in Alfredo di Stefano.

Beckenbauer je bil svobodni človek nemškega nogometa, med vsemi velikani je bil Der Kaiser zelo poseben pojav: ni bil izstopajoč strelec in ni veljal za klasično “desetko”. Legenda Bayerna si je svojo nalogo na igrišču določil sam, saj je praktično ustvaril položaj libera, ki je lahko sprožil napade iz obrambe, ki si je vzel svobodo in tudi v obrambi deloval s popolno eleganco.

Franz Beckenbauer, SofaScore

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje