Svež veter v prvi ligi: kdo bo ‘preživel’ trenerske reze?

Nogomet 31. Okt 20238:29 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

Štirje novi trenerji, štirje novi pogledi na sestavo kadrov ekip, ki naj bi se v nadaljevanju sezone borile za naslov državnega prvaka v Prvi ligi Telemach. V Celju, Kopru, Olimpiji in Mariboru je zavel svež veter, na katerega krilih bodo nekateri nogometaši jadrali, spet druge pa bo odpihnil nekam na obrobje kadrov najmočnejših ekip lige. V tokratni temi tedna oddaje Pod prečko smo preverjali, kdo bo pridobil in kdo izgubil zaradi trenerskih menjav v slovenskih prvoligaših.

Nogometni klubi širom sveta se za trenersko menjavo večinoma odločijo iz dveh razlogov. Zaradi slabih rezultatov ali zaradi dejstva, da je trener zapustil klub, ker je odšel stopničko višje. Tu in tam se zgodi tudi kakšen izjemen primer, kakršen je bil tisti Marka Nikolića pri ljubljanski Olimpiji, ko prvi mož stroke moštvo zapusti zaradi kakšnega ekscesnega dejanja.

V zadnjih tednih so tako kar štirje slovenski prvoligaši zamenjali glavnega trenerja. Kar je še bolj nenavadno je to, da gre za štiri ekipe, ki jih še vedno uvrščamo v najožji krog favoritov za končno zmago v prvenstvu. Celjane je zaradi odhoda v Bordeaux zapustil Albert Riera, prišel pa je nekdanji trener Maribora Damir Krznar. Slednjega je v zasedbi vijolic zamenjal povratnik Ante Šimundža. Trenerska menjava se je zgodila tudi pri Olimpiji, zaradi slabših rezultatov se je poslovil Joao Henriques, namesto njega je novi strateg zmajev postal dotedanji trener Kopra Zoran Zeljković. Na Bonifiki ga je zamenjal Safet Hadžić.

Foto: Jure Banfi

Za novimi trenerji je že nekaj tekem na čelu novega kluba. Ante Šimundža je na treh prvenstvenih tekmah dvakrat zmagal in enkrat izgubil, Damir Krznar je dvakrat zmagal, Safet Hadžić dvakrat remiziral. Zoran Zeljković je v prvenstvu zmagal in remiziral, v Evropi pa doživel močno fersko zaušnico. A bolj kot sami rezultati nas je v tokratni temi tedna oddaje Pod prečko zanimalo, kakšne spremembe oziroma reze v igralskem kadru so povlekli novi odločevalci v svojih ekipah. Kdo od igralcev je prosperiral in kdo je zaradi trenerske menjave izgubil svoj status prvokategornika?

NK Celje

Damir Krznar se v nogometni filozofiji precej razlikuje od Alberta Riere. V taktičnem smislu, ki vpliva na izbor igralcev, je največja sprememba ta, da zagovarja igro s klasičnim napadalcem, kar pomeni, da bo verjetno pod njegovo taktirko cvetel Brazilec Edmilson. V prvi vrsti zato, ker je trenutno edina klasična “devetka” v kadru grofov. Pri utrjevanju statusa 26-letnika verjetno pomaga tudi to, da je na prvi tekmi pod vodstvom hrvaškega stratega dosegel hat-trick.

Edmilson je od prihoda Damirja Krznarja nasmejan do ušes. Foto: Jure Banfi

Krznarjev prihod bo očitno razveselil tudi Nina Milića. Status mladega reprezentanta, ki je bil pri Romanu Pilipčuku lani povsem na robu zanimanja in v zadnjih enajstih krogih lanske sezone brez ene same minute, se je popravil že s prihodom Riere, še bolj pa mu očitno zaupa nekdanji strateg Maribora, ki mu je na obeh dosedanjih tekmah zaupal popolno minutažo, Milić pa je v obeh primerih trenerjevo zaupanje vrnil z asistenco.

Stoodstotno minutažo pod Krznarjem ima denimo tudi Damjan Vuklišević, na drugi strani pa je le minuto na igrišču pod novim trenerjem za zdaj preživel Klemen Nemanič, ki je bil pri Rieri zelo pogosto v prvem planu. V zraku ostaja tudi vprašanje, kakšen bo status Nina Koutra, za katerega je Krznar po svojem debiju proti Rogaški javno izpostavil, da je z rdečim kartonom “ekipo pustil na cedilu”. Nekdanji nogometaš Mure je zdaj pred zahtevno nalogo, da si ob hudi konkurenci v celjski zvezni vrsti, ko se je v polni pogon vrnil tudi Denis Popović, znova zagotovi mesto v udarni enajsterici.

Tema tedna v oddaji Pod prečko

NK Olimpija Ljubljana

Čeprav ljubljanska Olimpija še išče pot iz krize, so prvi prijemi, ki se jih poslužuje novi trener Zoran Zeljković, že vidni. Tudi kar se tiče izbire igralskega kadra, kjer sta za zdaj povsem izven kombinacij Pedro Lucas in Ivan Posavec, ki sta bili stalnici v odboju Joaa Henriquesa.

Na račun prej praktično odpisanega Justasa Lasickasa trpi tudi minutaža Jorgeja Silve, v konici napada pa Zeljković bistveno več priložnosti ponuja Admirju Bristriću, za katerega smo pred tem že kar malce pozabili, da je sploh še del Olimpije. Več priložnosti kot prej dobiva tudi najodmevnejša poletna okrepitev Marko Brest, novi strateg zeleno-belih kot zanimivo rešitev na sredini igrišča vidi tudi Petra Agbo.

NK Maribor

Ante Šimundža vse od svojega prvega dne na klopi Maribora ne skriva, da se bodo decembra v Ljudskem vrtu na novo delili dresi z grbom NK Maribor. Svoje nogometaše ves čas opozarja na to, da bodo morali svojo vrednost za ekipo dokazati na igrišču, zdi pa se, da je v tem trenutku že odpisal Marina Laušića, ki je bil pri Krznarju prvokategornik, v novi eri vijolic pa je odigral le 25 minut tekme proti Muri, na zadnjih dveh tekmah pa obsedel na klopi.

Svoji priložnosti sta na tekmi proti Bravu zapravila tudi Ignacio Guerrico in Marko Kolar. Kdaj se bo zanju pri Šimundži ponudila nova, je veliko vprašanje. Nejasen je tudi status Aljaža Antolina in predvsem Marka Strajnarja, na katerem so se v zadnjem obdobju lomila celo medijska kopja, ki sta imela nekaj zdravstvenih težav in prave priložnosti pri novem trenerju še niti nista dobila.

O tem, kdo je zmagovalec trenutne situacije, ni dvoma. To je Josip Iličić, ki je bil v prejšnjem obdobju celo odstranjen iz prve ekipe, zdaj pa je znova prvokategornik. V osrčju obrambe se zdi, da Šimundža zelo zaupa Svenu Šoštarič Kariću, poseben status pri novem strategu vijolic pa ima tudi Aleks Pihler, ki je v odsotnosti Milca postal tudi kapetan ekipe in hkrati tudi tisti, ki postaja podaljšana roka trenerja na igrišču.

FC Koper

Kar se tiče Kopra, je bila sezona kanarčkov pred trenersko menjavo naravnost fantastična. In morda tudi zato Safet Hadžić potem, ko je prevzel ekipo, ni zamenjal praktično ničesar. Primorci so obe tekmi pod njegovim vodstvom odigrali z identično začetno enajsterico, s katero je Koper odigral zadnjo tekmo pod vodstvom Zeljkovića, ko je moštvo z Bonifike s 4:1 premagalo Aluminij.

Morda pa ‘trenerski rez’ Safeta Hadžića lahko pričakujemo v naslednjih tednih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!