The Best: Lewandowski igralec leta, trener leta Klopp

Bundesliga 17. Dec 202022:59
Lewandowski
FIFA

Pandemija koronavirusa je letos odnesla Zlato žogo, zato ima Fifina nagrada The Best prav poseben pomen. Za najboljšega igralca leta je bil okronan Robert Lewandowski.

Fifa je izbor izpeljala virtualno, kar pomeni, da so bili igralci in trenerji prikrajšani za gala prireditev, nogometni svet pa je ostal brez slavnostnih izjav zmagovalcev. Zaradi odločitve revije France Football, da v letu 2020 ne bo podelitve nagrade zlata žoga, ima nagrada The Best v tem letu še večjo težo.

V letu brez zlate žoge je najbolj blestel Robert Lewandowski.

Zmagovalce so določili glasovi kapetanov in selektorjev reprezentanc, medijev in navijačev. Glasovi so nato pretvorjeni v ponderje, ki jih določajo posebna pravila.

Pri izboru za igralca leta ni bilo dvomov o zmagovalcu. Nagrada je pričakovano pripadla poljskemu napadalcu Robertu Lewandowskemu, ki blesti v dresu Bayerna. Drugo mesto je zasedel Cristiano Ronaldo, tretje pa Lionel Messi.

Bolj napeto je bilo v boju za trenerja leta. Selektorji in kapetani reprezentanc so izbrali Jürgena Kloppa, navijači in mediji pa so dali prednost Hansiju Flicku. Oba sta osvojila po 24 točk, zmagovalca pa je dalo pravilo, ki določa, da imajo v tovrstnih primerih prednost glasovi iz relevantne kategorije – konkretno to pomeni, da so odločali glasovi selektorjev, ki so kot rečeno več glasov v celoti namenili Kloppu.

Kako so glasovali Slovenci?

V glasovanju za najboljše posameznike v letu 2020 so glasovali tudi trije slovenski predstavniki. Selektor Marjaž Kek, kapetan reprezentance Jan Oblak in novinar RTV Slovenija Anže Bašelj.

Vsi slovenski predstavniki so za trenerja leta izbrali Hansija Flicka.

Kek je največ točk podelil Lewandowskemu, sledila pa sta Ronaldo in Virgil van Dijk. Oblaka je v letu 2020 najbolj prepričal Lionel Messi, preostanek točk pa je vratar Atletica namenil Lewandowskemu in Kylianu Mbappeju. Tudi Bašelj je na prvo mesto postavil Messija, na drugo mesto je dal Lewandowskega, na tretje pa Ronalda.

Vsi slovenski predstavniki so med trenerji na prvo mesto postavili Hansija Flicka, na drugo pa Jürgena Kloppa. Oblak in Bašelj sta na tretje mesto postavila Zinedina Zidana, Kek pa trenerja Sevilla Julena Lopeteguija.

Komentari

Vaš komentar