Tomaž Ambrožič: Z Messijem skuša Laporta oprati svoje ime

Nogomet 7. Avg 20217:00 0 komentarjev
Tudi Tomaž Ambrožič (desno) pravi, da se v ozadju zgodbe Lionela Messija skriva marsikaj.

S Tomažem Ambrožičem, slovenskim strokovnjakom za športni marketing, smo se pogovarjali o Lionelu Messiju, njegovem odhodu iz Barcelone in razlogih zanj, o La Ligi in o njenemu novemu poslovnemu partnerju, pa tudi o Superligi in še čem.

Četrtkova naznanitev Barcelone, da se zaradi prevelikih finančnih in strukturnih ovir razhaja s svojim najboljšim strelcem v zgodovini in zaščitnim znakom najboljše španske nogometne lige Lionelom Messijem, je bila med vrsticami tudi odprt napad na združenje La Lige in njenega predsednika Javierja Tebasa.

Barcelona je tako kot Real Madrid jasno dala vedeti, da se ne strinja s prihodom novega poslovnega partnerja, zasebnega investicijskega podjetja CVC iz Londona. Ta je za desetodstotni delež v La Ligi, ki jo sestavlja 42 španskih prvoligašev in drugoligašev, pripravljen odšteti 2,7 milijarde evrov. Pogodba bo trajala kar 50 let.

Barcelona in Real sta se ravno na dan odmevne objave o prihodnosti Messija oglasila tudi glede novega posla, o katerem naj bi španski klubi glasovali prihodnji teden, večina pa je za, in jasno izrazila nestrinjanje. S tem sta dala potihoma vedeti, da še naprej vztrajata pri za zdaj propadli Superligi, katere soustanovitelja sta aprila letos bila. Atletico Madrid – tretji španski klub, ki se je bil zraven pri ustanovitvi zloglasnega tekmovanja – se za zdaj glede tega, zanimivo, ni oglasil.

Barcelono in predvsem njenega predsednika Joana Laporto, ki se je marca letos na čelo Barcelone vrnil v veliki meri prav zaradi obljub, da bo v klubu zagotovo obdržal Messija, jezi tudi finančni pravilnik La Lige, zaradi katerega lahko Barcelona, ki je v izjemno slabi finančni situaciji, za plače trenutno porabi vsega 160 milijonov evrov. Prav zaradi tega se z Messijem ne izide.

Messi za zdaj stvari še tuhta in se, vsaj javno, glede svoje prihodnosti ne oglaša, v ozadju pa naj bi že potekali dogovori s PSG. Selitev v Manchester City bojda odpade. Kaj vse stoji za zgodbo o pogodbi? In zakaj?

Na to in še druga vprašanja smo odgovor skušali najti s Tomažem Ambrožičem, vodilnim slovenskim strokovnjakom za športni marketing z izkušnjami iz nogometa. Pred leti je bil direktor celjskega prvoligaša. Solastnik podjetja Sport Media Focus je bil pri odgovorih zelo izčrpen.

FOTO: Guliverimages.

Kaj vse, mislite, da je v ozadju sporočila Barcelone o razhodu z Lionelom Messijem?
“Vsega po malem. Verjetno vsega niti ne povedo, marsikaj je skrito javnosti. Po eni strani želi Laporta stvari orisati tako, kot da je Superliga tista, ki bi lahko rešila težave Barcelone in bi ta potem spet lahko normalno delovala. Ker do Superlige ni prišlo, zdaj pri Barceloni iščejo krivce. Nekdo mora biti kriv. Ko je Laporta kandidiral za predsednika Barcelone, očitno ni poznal vsega in ni vedel, kako velika je luknja, ki je nastala v klubu. Zdaj skuša odgovornost prenesti na druge.

Dejstvo je, da je Messi za Barcelono naredil ogromno, a po drugi strani je težava, da je postal večji od kluba. To se je izkazalo tudi zdaj v času finančnih težav, ko je postalo jasno, da je brezno, za katerega je poskrbela njegova pogodba, preveliko. Prepričan sem, da bi Messi pristal tudi na manjšo pogodbo, ko jo je nazadnje podpisoval, a je prejšnje vodstvo vleklo ekscesne poteze. Ne samo z njim, tudi z Antoinom Griezmannom, Ousmanejem Dembelejem, Philippom Coutinhom in še drugimi velikimi zaslužkarji v njenih vrstah. To so bile nepremišljene poteze prejšnjega predsednika Josepa Marie Bartomeuja, ki niso temeljile na predvidljivih prihodkih.

Barcelona želi z Messijem izkazati tudi nestrinjanje z novim partnerjem CVC, ki vstopa v La Ligo in bi klubom utegnil pomagati pri težavah, povezanih s pandemijo, reševal pa bi jih na vseh ravneh. Tako v drugi kot prvi ligi. Gre za zasebnega partnerja, a bi ta stvari reševal precej drugače kot Superliga, ki je bila rešitev zgolj za izbrane. S tako ligo bi v brezno pahnili vse ostale klube.

Kriza je prizadejala vse razen Anglije in Nemčije. Angleži imajo bogate lastnike, ki so pripravljeni zapolniti luknje, kar v Španiji, kjer so klubi organizirani malo drugače, ni mogoče. Nemci imajo že vrsto let vzpostavljene mehanizme, ki kaj takega,  da bi se klub zaradi ekscesnih poslovnih številk znašel na robu bankrota, ne dopuščajo. Pojavili so se tudi očitki, da je CVC skušal vstopiti že v Nemčijo in Italijo, pa se mu to ni izšlo. Jaz mislim, da gre predvsem za to, da pri Barceloni želijo pridobiti javno mnenje na svojo stran. Z nekim šokom skušajo odvrniti pozornost od glavnega problema in najti krivca, da Messi ne more ostati v Barceloni.

Joan Laporta. FOTO: Guliverimages.

Bosta La Liga in njen predsednik Javier Tebas glede finančnega pravilnika popustila? Lahko Barcelona in Real preprečita podpis pogodbe s CVC?
Ne odloča samo on, ampak vsi klubi, ki so člani združenja. Če bodo za, potem drugače, kot da bo CVC vstopil v španski nogomet, ne bo moglo biti. Res je, da si La Lige brez Reala in Barcelone ne moremo predstavljati, a to velja tudi obratno. Tudi Reala in Barcelone ni brez La Lige. Tega se dobro zavedajo v Angliji, kjer klubi iz elitne lige denar namenjajo tudi drugoligašem. Tam zadnjeuvrščeni klub v Premier ligi od televizijskih pravic dobi vsega 15, 20 odstotkov manj denarja od prvaka. V Španiji je povsem drugače. Veliko bolj v korist največjih klubov.

Nenazadnje bosta največji delež denarja od pogodbe s CVC dobila prav Real in Barcelona. Verjetno manj, kot bi ga dobila v Superligi, ampak vseeno. Ta dva velikana La Ligi očitata nekatere stvari, pri dogovoru o Superligi pa sta storila še marsikaj hujšega. S tem tekmovanjem bi ogrozila obstanek številnih španskih klubov. Odločala bo večina. Če bo res za, potem ne vidim razloga, da bi bilo drugače.

Glede finančnega fair playja, ki ga je postavila La Liga, je verjetno malce drugače. V določenih razmerah je verjetno lahko nekoliko drugačen in fleksibilen. Niso vse situacije enake. Morda so se pri Barceloni zavestno dogovorili in upajo, da bo v naslednjih dneh prišlo do preobrata.

Potrebno je vedeti tudi to, da je za igralce, kot sta Messi in Cristiano Ronaldo, plača, ki jo prejemata v klubu, vse manjši vir zaslužka, ki ga ustvarjata. Raste delež iz drugih virov, predvsem z naslova sponzorjev. Da ti prihodki rastejo, pa potrebujeta močan trg, na katerem ga ustvarjata. Messi bi ga imel verjetno skoraj povsod, kjer bi bil. V Franciji, v Angliji, pa tudi v ZDA, kjer bi morda zrastel še najbolj. Če bi odšel v MLS, bi to postala Messijeva liga, vse bi se vrtelo okoli njega, prisoten pa bi bil na 350 milijonskem trgu.

Verjetno tako razmišlja tudi njegova ekipa, verjamem pa, da je njemu najbolj v interesu, da bi še naprej igral v Barceloni. Tam bi bil pripravljen igrati tudi za veliko manjši denar. Imam občutek, da je vse skupaj del taktike Barcelone, ki vrši formalen in neformalen pritisk, da bi se določene stvari spremenile. Vprašanje pa, ali se bodo. Kaže, da ne.

FOTO: Guliverimages.

Bo Lionel Messi res odšel in kam, če bo?
V naslednjih dneh se lahko spremenijo določene stvari pri La Ligi, ki lahko malenkostno spremeni pravilnik. Morda se stvari spremenijo, a trenutno kaže, da bo odšel.

Nenazadnje mora Barcelona začeti razmišljati tudi o obdobju po Messiju, ki ga bo enkrat moralo biti konec. Ali bo to letos, naslednje leto ali pa čez pet let, ne vemo, a enkrat se bo končalo. V nedogled vleči to zgodbo, bi bilo nesmiselno. Tega se verjetno zaveda tudi Tebas. Enkrat bo treba začeti pisati novo zgodbo.

“Preživeli smo odhoda Cristiana Ronalda in Neymarja, preživeli bomo tudi Messija,” je pred časom povedal Tebas. Pa je res tako? Kaj bi odhod Messija za La Ligo pomenil?

Na koncu bo Messi, kot sem že rekel, enkrat zagotovo odšel. Dobro je, da se ljudje tega zavedajo. La Liga je dobro organizirana. To, kar počne, ima vizijo. Pri La Ligi se zavedajo, da tudi z Messijevim odhodom ne bo konec sveta. El Clasico že nekaj let ni več tisto, kar je bil, ko sta se med seboj merila Messi in Ronaldo.

Tebas je realist in se zaveda tega, da bodo prišli mladi nogometaši. Treba je iskati nove zvezdnike, ko stari odidejo. S temi vprašanji se ubada vsaka liga. Jack Grealish, na primer, je bil pred letom dni v Angliji razmeroma neznan nogometaš. O njem se ni govorilo kot o nekom, za katerega bi bil kdo pripravljen plačati 100 milijonov evrov. Zdaj je v Manchester City odšel za skoraj 120 milijonov.

Nogomet gre naprej. Vedno se rojevajo novi junaki. Messi je nekaj posebnega, to je res, ampak mislim, da je v tem primeru predvsem orodje Laporte, da ta ubrani svojo čast.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!