Tomi Horvat: Vse je super, le statistika me malo moti

Nogomet 9. Feb 202315:30
Tomi Horvat
Tomi Horvat med pogovorom za SportKlub. FOTO: Uroš Skaza.

Tomi Horvat po poletnem prestopu iz Mure v Avstrijo kot član graškega Sturma uživa. "Vse je super. Moti me le, da moja statistika še ni tako polna, kot bi si želel," pravi 23-letni slovenski ofenzivni vezist.

Potem ko je v pretekli sezoni Tomi Horvat kot član Mure zablestel, je lani poleti s prestopom v graški Sturm napolnil njeno blagajno. Po polovici leta, ki jo je preživel v Avstriji, lahko zadovoljno ugotovi, da za Sturm redno igra, čeprav prav veliko golov in asistenc ni zbral. V 28 nastopih v vseh tekmovanjih je zadel le enkrat in zbral štiri asistence. Zadnjo pri petkovi presenetljivi zmagi Sturma nad prvakom Salzburgom v avstrijskem pokalu, po kateri je nastal tale pogovor.

Po izločitvi Salzburga se zdi, da je Sturm prvi favorit pokalnega tekmovanja. Priložnost za prvo avstrijsko lovoriko?

Bomo videli. Izločili smo favorita, ni pa res, da se nam je odprla avtocesta. Čaka nas še veliko dela. Si pa lovorik želimo. Vsako leto je tako. Zato smo veseli, ker smo še v igri za obe.

Lahko Salzburg ogrozite tudi v prvenstvu?
Gremo iz tekme v tekmo, na vsaki igramo maksimalno in upamo na zmago. Počakajmo in videli bomo, kaj nam bo to prineslo. Želimo biti konkurenčni. Je pa Salzburgu res težko slediti. Res je dober.

Sturm je klub, ki ga povsod spremlja veliko navijačev. Velik plus?

Seveda, sploh zaradi tega, ker nam vseskozi stojijo ob strani. Naši navijači so super, neverjetni. Z nami so, kjerkoli igramo. Vedno nas podpirajo. To je res super, najboljši so. So bili pa tudi Murini navijači najboljši. Skoraj ni razlike. Le v tem, da jih je tukaj še več.

Igre Mure še spremljate?
Da, seveda. Vedno. To je praktično moj klub, tako da me zanima vse, kar se okoli njega dogaja. Upam, da bo Mura v drugem delu sezone igrala čim bolje.

Za Muro je odigral kar 158 tekem. Zbral je 18 golov in 11 asistenc. FOTO: Jure Banfi

Ste razmišljali o tem, da bi se čez leta, ko boste pri koncu kariere, v Mursko Soboto v vlogi nogometaša vrnili?
Bomo videli. Z veseljem bi se. Bomo pa videli, kaj mi bo prinesla kariera. To je še daleč.

Kakšno je življenje v Gradcu?
Mirno in lepo. Vse je okej. Avstrijci so zelo mirni, razen na tekmah. Tam pa je zgodba povsem drugačna. Vse gori.

V zadnjem letu je vaša nogometna kariera doživela velik vzpon. Reprezentanca, prestop v tujino …
Da, za mano je res super leto. Šel sem stopničko za stopničko in nisem prehiteval. Najprej se mi je vse poklopilo pri Muri, potem prestop v tujino. Mislim pa, da sem si z odnosom, ki sem ga kazal, to zaslužil. Seveda zdaj trdo delam še naprej. Bomo videli, kaj mi bo to prineslo v prihodnosti.

Kakšna je vaša vloga v klubu?
Zadovoljen sem. Precej igram. Morda me moti le, da moja statistika golov in asistenc še ni tako polna, kot bi si želel, ampak verjamem, da bo tudi to še prišlo.

S sezono ste zadovoljni?
Za zdaj je fantastična. Malo grenkega priokusa je, ker smo izpadli iz Evrope, čeprav smo igrali sijajno in zbrali kar osem točk. Škoda, da nismo prezimili. Nam gre pa dobro v prvenstvu. Za Salzburgom ne zaostajamo veliko. Zdaj smo tudi v polfinalu pokala. Ne moremo se pritoževati.

Tomi Horvat
FOTO: Uroš Skaza.

Pa avstrijski nogomet, je v primerjavi s slovenskim velik preskok?

Preskok je, liga je precej fizična. Razlika se pozna. Igra je hitrejša, več je duelov.

Kakšni so vaši cilji za prihodnost?
Trenutno sem osredotočen le na Sturm, h kateremu sem šele prišel. Mislim le na to, da na vsaki tekmi, treningu dam maksimum. Potem pa bomo videli, kaj in kako.

Kako je poleti sploh prišlo do prihoda v Gradec in zakaj ste se odločili za Sturm?

Predvsem zaradi tega, ker je Sturm zelo hitro pokazal zanimanje zame. Všeč mi je bila ideja, da pridem v klub, ki v zadnjih letih hitro raste. Vedel sem tudi, da bomo igrali v Evropi, da bomo doma konkurenčni. To me je pritegnilo.

V Gradcu vas je pričakal tudi rojak Jon Gorenc Stanković, kar je bil zagotovo velik plus.
Seveda, to je bilo super. Ko sem prišel, mi je bil v veliko pomoč. Je odličen nogometaš in soigralec. Zelo dobro se razumeva.

V zadnjem letu ste se prebili tudi do reprezentance, čeprav prave priložnosti za igro še niste dobili.
Dobro je. Zelo sem vesel vsakič, ko sem zraven. Vsakemu nogometašu je v veliko čast, če lahko zastopa svojo državo. Upam pa seveda, da bom v prihodnosti dobil več minut za igro in jih bom maksimalno izkoristil.

Zraven ste bili tudi v zadnjem času, ko se je rezultatska krivulja Slovenije obrnila navzgor. V ekipi in okoli nje je veliko več pozitive. Kaj se je zgodilo?
Dobro smo se povezali, prišli so rezultati. Imamo dobro ekipo. Z veseljem gledamo v prihodnost in komaj čakamo, da se začnejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024.

Se s soigralci iz reprezentance o marčevski akciji že pogovarjate?
Malo se slišimo, prav veliko pa še ne. Daleč je še. Še skorajda dva meseca. Glede tega je za zdaj še precej mirno.

Se bo Slovenija uvrstila na naslednje veliko tekmovanje?
Fantastično bi bilo, če bi se.

Komentari

Vaš komentar