Trener Dinama iz Kijeva: Ne bom pobegnil, nisem strahopetec

Nogomet 24. Feb 202210:11 > 11:16 0 komentarjev
Foto: Guliverimages

Vojna v Ukrajini bo močno vplivala tudi na šport v tej državi. Oblasti so za 30 dni odpovedale vse športne aktivnosti, tudi državno nogometno prvenstvo, v katerem se za naslov borita Šahtar iz Donetska in Dinamo iz Kijeva. Trener aktualnih prvakov Mircea Lucescu zaradi vojne ne bo zapustil države.

Ukrajinska Premier liga bi se morala po zimskem premoru nadaljevati 26. februarja, a je zaradi ruskega napada na Ukrajino prestavljena za nedoločen čas. Razmere v tej državi sicer krojijo športno dogajanje že vse od začetka rusko-ukrajinskega konflikta leta 2014, saj velikan Šahtar že nekaj let domače tekme igra v Kijevu in ne v Donetsku, ki ga že leta zasedajo proruski separatisti.

Oba največja ukrajinska kluba je v svoji karieri vodil Romun Mircea Lucescu, ki trenutno sedi na klopi Dinama, s katerim je lani osvojil državni naslov. Član kluba je tudi slovenski reprezentant Benjamin Verbič, s katerim smo se v daljšem intervjuju pred dnevi pogovarjali tudi o naraščajočih tenzijah v Ukrajini, ki so danes prerasle v vojno. Njegov trener je danes spregovoril za medije.

“Vse športne aktivnosti v Ukrajini so prekinjene za 30 dni. Ne bom zapustil Kijeva in se vrnil v Romunijo. Nisem strahopetec. Upam, da bojo pomembni ljudje, ki ne uporabljajo možganov, končali to vojno. Nisem si mislil, da je kaj takega sploh mogoče,” je sporočil Mircea Lucescu.

Odzval se je tudi klub Benjamina Verbiča. V Dinamu so zapisali: “Smo na svoji zemlji, ki je ne damo nikomur! Resnica je na naši strani, zmagali bomo! Ukrajinci od Užgoroda do Luganska, od Črnega morja do Sevastopola bodo ponosni na to, da so državljani velike države, imenovane Ukrajina! Slava Ukrajini! Slava narodu!”