Trener Olimpije po zmagi derbiju: Želimo polne Stožice, ustvarjamo spektakel

Nogomet 17. Sep 202312:00 > 15:37 3 komentarji
Joao Henriques. FOTO: Aleš Fevžer.

Trener Olimpije Joao Henriques je bil zmage na svojem prvem derbiju vesel. Bolj kot zaradi sebe, zaradi navijačev, od katerih si želi, da bi napolnili Stožice. Ne samo na tekmah z Mariborom.

“Seveda je derbi zelo pomemben za vse nas. Ampak najmanj za mene. Najprej za fante. Za predsednika Adama Deliusa, ki je imel danes rojstni dan, zato smo mu želeli z zmago podariti darilo za vse, kar je naredil za klub. Za navijače, ki nas podpirajo. Zmagali smo na najpomembnejši tekmi v slovenskem nogometu. Te tri točke so zelo pomembne za nas. Zaslužili smo si jih,” je Joao Henriques z mirnim glasom govoril po zmagi na derbiju z 2:1, čeprav rezultat ne odraža dogajanja na igrišču. Olimpija je bila namreč, sploh v prvem polčasu, precej boljša.

“Na koncu smo videli statistiko, ki kaže drugačno tekmo. Nadzorovali smo igro, imeli priložnosti. Morali bi zabiti več golov. Prejeli smo gol, ki ga nismo želeli. Hoteli smo nedotaknjeno mrežo. Do prejetega gola smo vse naredili dobro. To moramo izboljšati. Ekipa se je pri vodstvu z 2:0 preveč sprostila, postala preveč samozavestna, ni bila več tako osredotočena. Dopustili smo, da je nasprotnik zadel. Ko je tako, pa se lahko zgodi marsikaj. To moramo popraviti. To je lekcija, ki smo se je naučili,” se je razgovoril Portugalec, ki je v Ljubljano prišel letos poleti, zato je bil to zanj prvi derbi.

V Stožice je tokrat privabil le nekaj več kot pet tisoč gledalcev. Tako malo jih že dolgo ni bilo. Kako je slab obisk pokomentiral trener?

“Vsak si želi, da bi bile Stožice vedno polne. Tako kot so bile včeraj na dobrodelni tekmi in so ljudje uživali v spektaklu. Zato igramo dober nogomet, želimo privleči ljudi. To je nekaj, na čemer delamo. Želimo čim več navijačev. Da bo stadion vedno poln. Ne samo proti Mariboru. Želimo ustvariti spektakel za gledalce. Zato tudi igramo tako. Več tvegamo, da lahko navijači uživajo. Goli, priložnosti, želimo osrečiti vse. To je delo trenerjev, vseh, ki delajo v nogometu. Da polnimo stadione in skrbimo za užitek gledalcev,” se je razgovoril 50-letni Portugalec.

Na svojem prvem (in zadnjem?) medsebojnem obračunu je premagal Damirja Krznarja. FOTO: Aleš Fevžer.

O čem je po tekmi še govoril Joao Henriques?

O tem, zakaj je Olimpija po prejetem golu izgubila nadzor:

“Imaš nadzor, potem pa fokus pade. Preveč smo bili samozavestni. Moraš vzpostaviti ravnotežje med vsem. Ekipa mora biti v takih trenutkih bolj zrela. Ko Maribor zadane, je jasno, da začne verjeti. Pred tem ni. Seveda smo po prejetem golu nekaj samozavesti izgubili tudi mi. Od tega trenutka je bilo drugače. Maribor bi lahko prišel tudi do točke, kar bi bilo nezasluženo. Ampak na koncu smo zasluženo zmagali. Smo boljša ekipa.”

O igri obrambe:

“Igrali smo veliko bolje. Do prejetega gola smo bili zelo dobri. Nasprotniku nismo dovoljevali priložnosti. Bili smo veliko boljši. Ko si svež, je veliko lažje. To je normalno. Vemo, da smo bili utrujeni, zato nismo bili takšni, kot smo si želeli biti. Z igro ekipe sem zadovoljen. Želimo zabijati gole in jih ne prejemati. Ampak na koncu je najbolj pomembno, da smo osvojili tri točke. Dobili smo prvi derbi v sezoni.”

O odsotnosti Timija Maxa Elšnika:

“On je pomemben, je naš kapetan, ki ga vedno želimo videti na igrišču, a pomembno je, da imamo rešitve, s katerimi lahko nadomestimo odsotne. Moramo jih ustvariti in poskrbeti, da se ob odsotnostih nekaterih ne vidi sprememb. Da je ekipa bolj balansirana. Da imamo kvantiteto in kvaliteto. Prej smo imeli 16 igralcev, zdaj računam na 24 nogometašev, ki lahko vskočijo v igro.”

O dobri igri Portugalcev:

“Nacionalnost ni pomembna, iščem le kakovost. V drugih pogledih so vsi igralci enaki. Vesel sem predvsem za ekipo. Za igralce, ki so bili dobri. Ampak najbolj sem vesel zaradi ekipe in tega, kar dela na igrišču. Imamo posest, ustvarjamo priložnosti … Na tem delamo na treningih.”

O priložnostih, ki jih je Olimpija zapravila:

“Na začetku tekme smo imeli veliko priložnosti, iz katerih bi morali zadeti. Morali bi jih unovčiti. Moramo se izboljševati iz dneva v dan. To je nogomet. Nikoli ne smeš biti zadovoljen. Tudi pri zmagah moramo videti stvari, ki jih je treba popraviti. Vedno moramo iskati ideal.”

Vsi goli s tokratnega derbija:

Olimpija, 1:0:

Olimpija, 2:0:

Maribor, 2:1: