Trenerski legendi o resničnih vzrokih za beograjski polom

Nogomet 7. Jun 20227:00 > 8:20 1 komentar
slovenska nogometna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Visok poraz na drugi tekmi lige narodov proti Srbiji z 1:4 je še enkrat več razgalil težave slovenske nogometne vrste. A razlogi, zakaj se igralci selektorja Matjaža Keka v drugem kakovostnem razredu tekmovanja počutijo kot riba na suhem, so vse prej kot enostavni, sta prepričana nekdanja nogometna trenerja Bojan Prašnikar in Marijan Pušnik.

Dva poraza, nič osvojenih točk in gol razlika 1:6 je uvodni izkupiček slovenske nogometne vrste po dveh odigranih tekmah skupine B v ligi narodov. Če poraza proti na papirju kakovostnejšima reprezentancama Švedske in Srbije nista presenetljiva, pa je skrb vzbujajoča zlasti odsotnost energije in želje nogometašev selektorja Matjaža Keka v Beogradu.

“Kaj je narobe? Stvar ni od včeraj, ampak se vleče že dalj časa, premika v samem stanju pa ni,” razmišlja Bojan Prašnikar. Eden najuspešnejših slovenskih trenerjev se ne moti, saj smo podobni kapitulaciji igralcev s Triglavom na prsih bili priča že v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Splitu, ko jih je Hrvaška porazila s 3:0.

Foto: Uroš Skaza

“Nekatere stvari se ponavljajo, a prihajajo tudi neugodni časi, na katere se je treba odzvati, za kar pa je potrebne ogromno energije. Predvsem pa je ključno znanje. Brez tega je težko pričakovati pomike in čudeže, ki so se v preteklosti že dogajali. V nogometu se občasno lahko zgodijo slučaji, a v principu je vse zelo pragmatično in jasno, kako se morajo stvari razvijati. Vsekakor ima ta reprezentanca problem kakovosti, na drugi strani pa so zdaj tudi nasprotniki bistveno drugačni in zahteve veliko večje. Vsi problemi se nato pokažejo na igrišču. In ko ni rezultata, je jasno, da je pred nami veliko dela,” poudarja 69-letnik.

Obupan, ker ni napredka, postaja tudi Kek, ki je po nedeljskem porazu prvič, odkar je leta 2018 prevzel vodenje Slovenije, priznal, da je pomislil tudi na odstop. “V tej situaciji so največje kritike deležni tisti, ki so na igrišču – torej igralci in trener. Vsi nosijo odgovornost, ki jo je treba sprejeti in razmišljati za dobrobit reprezentance. Tudi takšna razmišljanja se lahko hitro pojavljajo,” na vprašanje, ali bi rešitev morda prinesla zamenjava na klopi, odgovarja Prašnikar.

Foto: Uroš Skaza

Vse bolj se zdi, da je Slovenija po uspešnem obdobju, ko se je kar trikrat uvrstila na veliko tekmovanje, zašla v eno največjih kriz doslej in se počasi, a vztrajno vrača v obdobje z začetka 90. let, ko je že vsaka osvojena točka predstavljala uspeh.

“Čas je, da se poiščejo in postavijo določene smernice. Najprej se je treba roditi, nato rasti in se razvijati in na koncu to znati unovčiti. Gre za dolgotrajen proces, a treba bo stopiti korak nazaj, da bomo nato lahko naredili dva naprej,” je zanimivo prispodobo podal sogovornik.

Kar seješ, to žanješ

Zelo podobno razmišlja tudi njegov koroški stanovski kolega Marijan Pušnik, prepričan, da so stvari napačno zastavljene že zadnjih deset let. Kljub temu v isti sapi poudarja, da poraz z 1:4 v nogometu še zdaleč ni nič neobičajnega, nenazadnje so tudi svetovni podprvaki Hrvati proti Avstriji klonili z 0:3.

“Rezultat tekme proti Srbiji je posledica tega, kaj se v slovenskem nogometu dogaja že zadnjih deset let. Kar seješ, to žanješ. Reprezentanca že zadnja dva ciklusa ni na pravi poti. Tu bo treba veliko postoriti. Zamenjale so se tri, štiri generacije, od nastopa na zadnjem velikem tekmovanju pa je minilo že 12 let. Ne želim pljuvati čez ljudi, a na krovni organizaciji (NZS; op. p.) bodo morali dati večjo veljavo stroki, izkušnjam in narediti drastične premike tako na področju izobraževanja kadrov kot tudi vlaganja v mlade ter zaščito domačih igralcev v naših ligah,” pravi sogovornik.

Marijan Pušnik: “Rezultat tekme proti Srbiji je posledica tega, kaj se v slovenskem nogometu dogaja že zadnjih deset let.” (FOTO: Guliverimages)

“V nogometu je tako kot v gospodarstvu, ekonomiji ali kulturi. Če izrečeš kritično misel …,” se je razgovoril Pušnik, ob tem pa s prstom pokazal tudi na močan sodniški lobi, za katerega je na NZS zelo dobro poskrbljeno. “Ti vodijo zvezo, večino organov in komisij,” je kritičen Korošec in ob tem izpostavi, da bi bila velika napaka, če bi odgovornost za rezultate slovenske vrste nosil le selektor.

“Matjaž je dober trener, dokazano velik strokovnjak, a vprašati se je treba, s kakšnim kadrom operira in kakšna je kvaliteta. Tudi če bi proti Srbiji ostalo pri rezultatu iz prvega polčasa, to ne bi spremenilo položaja, v katerem je slovenski nogomet. Potrebno je dvigniti celotno raven. Stvari lahko reši le stroka,” je še pripomnil Pušnik.