Tudi pri Fifi v premislek o transspolnih športnikih

Nogomet 21. Jun 202210:28
Foto: Getty Images/Philipp Schmidli

Tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa) pripravlja nove smernice za obravnavo transspolnih nogometašev. Kot je danes za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil tiskovni predstavnik Fife, "krovna nogometna zveza trenutno v posvetovanju s strokovnjaki revidira svoje predpise o enakosti spolov".

Mednarodna ragbi-liga (IRL) je sledila zgledu krovne plavalne zveze Fine in do nadaljnjega zaprla vrata transspolnim športnikom za ženska mednarodna tekmovanja. Kot so danes sporočili iz IRL, pravilo velja že za novembrsko svetovno prvenstvo v Angliji.

Fina pa je v nedeljo sprejela nova pravila za transspolne plavalce. Ti lahko nastopajo na ženskih tekmovanjih le, če so opravili spremembo spola do 12. leta. Poleg tega pri Fini razmišljajo o uvedbi tako imenovane “odprte” tekmovalne kategorije.

Po besedah predsednika krovne mednarodne atletske zveze Sebastiana Coeja bi novim pravilom Fine za transspolne športnike lahko kmalu sledila tudi Svetovna atletika.

Že prejšnji teden pa je Mednarodna kolesarska zveza (Uci) posodobila svoja pravila za vključitev transspolnih športnikov in uvedla strožje omejitve.

Komentari

Vaš komentar