V Londonu bodo razpravljali o uvedbi revolucionarnega pravila

Nogomet 17. Jan 202318:52
Foto: Guliverimage

V sredo se bo v Londonu sestal Mednarodni odbor za nogometna pravila (IFAB), ki bo med drugim naslovil tudi težavo izgube igralnega časa med nogometnimi tekmami.

IFAB namerava v britanski prestolnici pod drobnogled vzeti kar nekaj predlogov, a nemara najzanimivejši se po pisanju španskega športnega dnevnika As nahaja pod točko 3. B, ki naslavlja izgubo igralnega časa med tekmami. Kot ena od rešitev se ponuja uvedba merjenja časa po košarkarskem vzoru, kar bi pripeljalo do ene največjih revolucij v nogometu v zadnjih desetletjih.

Čeprav se morda vse skupaj zaenkrat sliši še utopično, pa je pobud, da bi se igralni čas zaustavil, ko žoge ni v igri, vse več. “To ni prvič, ko se razglablja o takšni spremembi,” pišejo pri španskem dnevniku, kjer dodajajo, da so pri IFAB pripravljeni razpravljati tudi o tem.

Da izguba igralnega časa v nogometu predstavlja resno težavo, je sicer v času svetovnega prvenstva v Katarju opozarjal tudi predsednik sodniške komisije pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) Pierluigi Collina. Sodnikom je bilo zato tedaj naročeno, da močno podaljšajo dodatek, ki je nato trajal tudi deset minut in več.

FOTO: Guliverimages.

Kot trdijo pri britanskem Timesu, so za rešitev težave predlagane tri rešitve. Daljši sodniški dodatki, kar smo lahko že videli v Katarju, izboljšanje obstoječe metode merjenja časa ali pa zaustavitev le tega.

Pobudo za zadnjo rešitev je sicer podal nekdanji podpredsednik Arsenala in ambasador Angleške nogometne zveze ter premier lige David Dein. “Ne pravim, da bi se moral čas ustaviti vsakič, ko žoga pristane izven igrišča, temveč le v primerih, ko je potratenega največ časa: ob proslavljanju golov, menjavah, enajstmetrovkah, poškodbah in v primeru VAR-a,” je za Times obrazložil Dein.

Kot še poroča As, sprememb na igriščih v primeru potrditve pravila, še ne bi videli tako kmalu, saj bi moralo iti pravilo skozi preizkusno obdobje, kar bi Fifi vzelo najmanj dve leti.