Prvi v nizu večerov, ki mu lahko življenje obrnejo na glavo

Kolumna 13. Feb 20249:00 1 komentar
Slovenski reprezentant je že nekaj časa na radarju evropske elite. FOTO: Profimedia.

Razmišljanje o Benjaminu Šešku, Real Madridu, ligi prvakov, Angliji in evropskem prvenstvu. O priložnosti(h), ki se mlademu slovenskemu nogometnemu dragulju ponuja(jo).

Za njim je že kar nekaj pomembnih tekem, rezultatsko morda še bolj kot današnja, tako v klubskem kot v reprezentančnem dresu, a še nobena ni bila tako odmevna, kot bo ta, ki se bo zvečer ob 21. uri začela na stadionu Red Bull Arena v Leipzigu. Real Madrid in prva tekma osmine finala lige prvakov.

Resda je Benjamin Šeško še zelo mlad, a je na članski ravni odigral že natanko 175 tekem. Od tega 18 v ligi prvakov, v kateri je letos v skupinskem delu dočakal težko pričakovan prvi gol. Po prvem pa kmalu še drugega. Skupaj jih je v karieri, v klubu in v reprezentanci, zbral že 71.

Njegovo ime je zapisano v beležkah skavtov vseh največjih nogometnih klubov, zanj ve malodane vsak nogometni strokovnjak, na nogometnem trgu in in v medijskem svetu ima dober status, a niti približno takšnega, kot ga bo imel prvič, ko bo zasijal na tistem največjem odru. Proti največjim klubom in največjim reprezentancam.

“To bo največja tekma v moji karieri” je mladenič iz Radeč, ki se je v letošnjem letu zasidral v prvi postavi Leipziga in bo tam tekmo skorajda zagotovo začel tudi danes zvečer, to pred prvim obračunom z Realom priznal tudi sam.

Navijači v možnosti Leipziga sicer ne verjamejo najbolj. Podobno stanje je tudi na stavnicah, kar je razumljivo. Leipzig je na začetku drugega dela sezone v nemškem prvenstvu neprepričljiv. Na prvih petih tekmah leta 2024 je zmagal le enkrat in zabeležil tri poraze.

Toda Leipzig ima v svojih vrstah veliko mladega talenta, ki lahko v vsakem trenutku eksplodira. Danija Olma, Xavija Simonsa, Loisa Opendo … Seveda, tudi Šeška.

Veseli, da vanj očitno zelo zaupa tudi trener Marco Rose, ki ga je v prvi polovici od prve minute v ogenj na 22 tekmah poslal le šestkrat. V drugem delu sezone ga je na petih tekmah v začetno enajsterico uvrstil petkrat, v njej pa ga pustil tudi po treh porazih na prvih treh tekmah in dveh tekmah v nizu, na katerih Šeško ni zadel.

Dokaz, da je mladi zvezdnik slovenskega nogometa klubski projekt, v katerega zaupajo. In da prestop v Leipzig še zdaleč ni bil tako zgrešen, kot so ga po slabšem začetku hitro začeli opisovati nekateri.

Na zadnjih treh tekmah je zaupanje upravičil in na prav vsaki zadel. Zdaj je pred njim prva od vsaj treh v letošnjem letu, ki lahko njegovo življenje obrnejo na glavo. Dve ga v ligi prvakov z Leipzigom čakata proti Real Madridu, tretja je seveda Anglija, Köln, 25. junij in evropsko prvenstvo, na katerem bo zaigral v dresu Slovenije.

To so tekme, v katerih lahko Šeško dokončno prebije pokrovko nogometnega lonca, v katerem že nekaj časa brbota. Tako kot je, na primer, v zdaj že daljni sezoni 1997/98 uspelo Andriju Ševčenku, ki je v majici kijevskega Dinama zablestel s “hat-trickom” proti Barceloni. Na tisti tekmi se je “rodil” veliki zvezdnik svetovnega nogometa, za katerega so se pozneje zagrebli številni evropski velikani.

Ko je leto za tem na dveh tekmah četrtfinala lige prvakov zabil tri gole, je dokončno počilo. Nasprotnik? Real Madrid. Nekaj mesecev pozneje je prestopil v AC Milan in tam prišel do zlate žoge.

Ševčenko je bil pri eksploziji, ob kateri ga je dokončno spoznal ves svet, star 22 let. Šeško je dve leti mlajši. Pred njim so, če ne bo poškodb, še leta igranja na vrhunski ravni. Prepričani smo, da nekoč tudi tisti zares najvišji.

Pred njim je le ena od mnogih priložnosti, ki sledijo, tako da se ne mudi, ampak … Zakaj ne bi z obema rokama zagrabiti že kar prvo?

Komentar avtorja ne izraža nujno mnenja celotnega uredništva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje