Večno spregledani reprezentant je končno dočakal svoj trenutek

Nogomet 7. Jun 202319:00 0 komentarjev
Erik Janža
Erik Janža se je po dolgem času vrnil v reprezentanco. FOTO: Aleš Fevžer.

Erik Janža že nekaj let blesti v prvi poljski ligi, a v reprezentanci – kljub temu, da ima Slovenija prav a njegovem igralnem položaju kar nekaj težav – priložnosti ni dočakal. Zdi se, da je zdaj napočil trenutek, ko se bo to spremenilo.

“Super. V reprezentanci je vedno lepo,” je številne zbrane novinarje v preddverju hotela na Brdu pri Kranju, kjer je Slovenija danes začela s pripravami na junijski tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024, pozdravil Erik Janža.

Izkušeni levi bočni branilec, ki se dobro znajde tudi na levi strani zvezne vrste, je bil v reprezentanci nazadnje septembra 2020 za tekmi lige narodov proti Grčiji in Moldaviji, potem ga tri leta ni bilo. Čeprav je že štiri leta med najboljšimi posamezniki prve poljske lige.

Marca je selektorju sporočil, da ne zmore

Matjaž Kek, ki ima po odhodu Bojana Jokića prav na levi strani nemalo težav, ga na presenečenje številnih ni klical pod svoje okrilje. Podobno je bilo tudi s prejšnjimi selektorji. Z novimi kvalifikacijami se bo to očitno spremenilo. Selektor ga je poklical že za marčevski tekmi proti Kazahstanu in San Marinu, a je moral nogometaš Gornika Zabrzeja sodelovanje odpovedati.

“Imel sem počeno rebro, bilo je zelo boleče. Igral sem, ampak s pomočjo injekcij in tablet, zato sploh nisem treniral. Selektorju sem rekel, da nisem dovolj pripravljen, da bi pomagal. Zdaj je vse okej, bolečine ni več in sem na razpolago,” je 29-letnik pojasnil, zakaj ga pred tremi meseci ni bilo zraven. ” Že pred prejšnjo akcijo me je klical, a se nisem mogel odzvati. Rekel mi je, da bova ostala v stikih in me po koncu te sezone poklical,” je dodal.

Erik Janža
FOTO: Aleš Fevžer.

Vprašanja, na katera je težko odgovoril

Ob tem je treba dodati, da je do zdaj za Slovenijo odigral le eno tekmo. Daljnega leta 2014 je pod vodstvom Srečka Katanca odigral polčas na prijateljski tekmi proti Kolumbiji v Ljubljani. Pozneje ni odigral niti minute, pa čeprav je več ali manj vseskozi redno in dobro igral. V Domžalah, Mariboru, Osijeku, na Cipru (Pafos) in zdaj na Poljskem.

“O tem mi je težko govoriti. Klub in reprezentanca sta različni zgodbi. V klubu mi gre dobro, to je dejstvo. Na koncu pa je selektor tisti, ki odloča, kdo igra in kdo ne,” je odgovoril na neprijetno vprašanje, ali je zaradi tega, kako malokrat je bil zraven, razočaran.

Potem smo ga povprašali o vlogi, ki jo na tokratni akciji pričakuje. “Težko povem. Vesel sem, da sem spet v reprezentanci. Na treningih bom poskušal pokazati, da si zaslužim minute. Selektor pa se bo na koncu odločil, ali me potrebuje. Najpomembnejša je reprezentanca, vsi moramo dihati kot eno,” je razložil in odgovoril tudi na vprašanje, kaj lahko Sloveniji ponudi.

“Še eno težko vprašanje. Ne vem, odigral sem kar nekaj tekem na visoki ravni, pred polnimi stadioni. Lahko prinesem izkušnje. Mislim, da me selektor dobro pozna in ve, kakšen tip igralca sem. On pa bo na koncu odločil, kako in kaj,” je ponovil Janža, ki je dobrega začetka kvalifikacij zelo vesel.

Za Gornik Zabrze je odigral 136 tekem. Zabil je tri gole in zbral 26 asistenc. FOTO: Profimedia.

Soigralec mu je povedal, da so Finci zelo nabriti

“Obe tekmi sem spremljal in navijal. Super se je izšlo!” je povedal in dodal, da je v reprezentanci naletel na topel sprejem. “Super, ni bilo težav. Tako ali tako več ali manj vse te fante poznam,” je dejal in nekaj besed namenil tudi odsotnosti kapetana Jana Oblaka.

“To je zagotovo velik hendikep, a imamo v ekipi še kar nekaj drugih vodij, ki bodo zdaj prevzeli svojo vlogo in naredili vse, da se bo njegova odsotnost čim manj čutila. Verjamem, da bomo pravi tudi brez njega,” je prepričan, da lahko Slovenija do dobrih rezultatov pride tudi brez svojega prvega zvezdnika.

Cilj? Vseh šest točk

Kaj pa od junijskih tekem pričakuje? “Čakata nas Finska in Danska, na papirju najbolj zahtevna nasprotnika v naši kvalifikacijski skupini. V Helsinkih bo poln stadion. Richard Jensen, moj klubski soigralec, ki je finski reprezentant, mi je dejal, da so Finci zelo motivirani in odločni. Treba jim je odgovoriti na enak način. Se postaviti samozavestno in odigrati na polno. Vemo, kaj hočemo,” je odločno odgovoril.

“Seveda je želja, da bi osvojili vseh šest. Bomo pa videli, kaj bosta tekmi prinesli in kako se bo vse skupaj odvijalo. V obe tekmi gremo, da ju dobimo,” je za konec razkril visoka pričakovanja verjetno največkrat spregledani slovenski reprezentant.

Zdi se, da je zdaj končno dočakal trenutek, ko bo dobil pravo priložnost in bo lahko pokazal, kaj zna. Erik, oder je tvoj …