Pričakovano brez Oblaka, s Šeškom bo treba biti zelo pazljiv

Nogomet 7. Jun 202313:56 2 komentarja
Matjaž Kek. FOTO: Aleš Fevžer.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju predstavil seznam nogometašev, na katere bo računal na junijskih tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Finski in Danski 16. ter 19. junija. Pričakovano na njem ni kapetana Jana Oblaka. Težave ima tudi Benjamin Šeško, a bo najverjetneje nared. Po daljšem času se vrača Erik Janža. Zraven je tudi Jasmin Kurtić.

“Izziv je ogromen. Igramo proti dvema najboljšima reprezentancama v skupini. Morda tudi favoritinjama. Zato se igra. Zato je zanimivo, da se neke napovedi rušijo. Pred vami je seznam, na katerem ni bistvenih presenečenj. Na seznamu ni kapetana Jana Oblaka, ki mu seveda želim čim prejšnje okrevanje, ampak šport in življenje gresta naprej,” je povedal Matjaž Kek, ki ga prihodnji petek v skupini H kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024, v kateri je po dveh tekmah s šestimi točkami na vrhu, čaka gostovanje na Finskem v Helsinkih, tri dni pozneje pa domača tekma proti Danski v Stožicah, ki so skoraj razprodane. Na voljo je še vsega 500 vstopnic, kar je močno razveselilo tudi selektorja.

“To je znak, da je zanimanje naraslo. Zdaj moramo to zaupanje javnosti upravičiti. Veseli, da je razprodana tudi tekma v Helsinkih,” je povedal Kek, ki je namesto kapetana Oblaka v reprezentanco vpoklical Aljaža Ivačiča, ki igra v ZDA, na seznam pa po treh letih uvrstil tudi levega bočnega branilca Erika Janžo, ki že nekaj časa blesti v prvi poljski ligi. Zraven je tudi najbolj izkušeni član zdajšnje izbrane vrste Jasmin Kurtić, ki zaradi poškodbe v Grčiji ni igral od konca lanskega oktobra, a naj bi bil zdaj povsem nared.

Z Benjaminom Šeškom bo treba biti zelo pazljiv

Selektor je potrdil tudi težave Benjamina Šeška, o katerih smo pisali. K sreči z mladim zvezdnikom slovenskega nogometa ni prehudo, a bodo v strokovnem vodstvu reprezentance z njim zelo previdni.

“Prejeli smo dokumentacijo iz Salzburga, opravili kontrolni pregled. Poškodba je takšna, da je treba biti pazljiv. Ima hematom, o katerem je treba razmisliti. Sigurno bo naša zdravniška služba naredila vse, da bo za obe tekmi nared. Sam bi rad treniral in zabijal gole že takoj, treba ga je kar malce umiriti, kar je le dokaz velike želje, ki jo ima. Za zdaj kaže, da bo pripravljen za obe tekmi, a bo verjetno treba biti zelo pazljiv. Ta teden bo treniral po prilagojenem programu,” je o prvem strelcu Slovenije povedal selektor, ki je govoril še o marsičem.

Prisotnost medijev na tokratni novinarski konferenci je bila velika. FOTO: Aleš Fevžer.

O čem je Matjaž Kek še govoril:

O tem, ali bo Jan Oblak z reprezentanco:

“Sigurno se bo ustavil pri nas, prišel pozdraviti fante. Kot spodbuda, podpora. Prisotnost tako pomembnih igralcev, ki so zaščitni znak skupine, je zelo pomembna. Trenutno je na terapijah v Madridu, ampak bo zagotovo kaj prišel. Komunikacija z Atleticom glede njega je bila zelo dobra. Na najvišji ravni.”

O tem, ali bo Jan Oblak septembra zraven:
“Sprašujete me zadeve, o katerih težko govorim. Rekel sem že, da so kvalifikacije dolge. Mrtve štejemo na koncu. Pomembnost njegove prisotnosti je za reprezentanco znana. Ne samo za Slovenijo, tudi za Atletico Madrid. Mi smo le del njegove zgodbe.”

O tem, kdo bo zamenjal Jana Oblaka:

“Ne spomnim se, da bi kdaj na tiskovni konferenci govoril o tem, kdo bo igral. Pred nami je kar nekaj treningov, kar je dobrodošlo. Morda ob tem lahko povem tudi to, da sem bil navdušen nad tem, kako marljivo so nekateri fantje – govorim predvsem o fantih, ki igrajo v Grčiji – predčasno trenirali tukaj na Brdu pri Kranju. To le kaže, da imajo pravi značaj, in si res želijo, da bi z reprezentanco nekaj naredili.”

O tem, ali je razmišljal o Samirju Handanoviću:
“Ne, z njim nisem govoril. To je moja odločitev, za katero popolnoma stojim. Zaupam fantom, ki so tukaj.”

Jan Oblak. FOTO: Aleš Fevžer.

O Finski:
“To niso le prazne besede, gre za reprezentanco, ki je zelo dobro zložena. Ve, za kaj gre. Ima igralce, ki niso v ospredju, a igrajo v dobrih klubih. So v zelo dobri formi. Imajo svoj način igranja. Dobil sem tudi informacije, da so izredno nabrušeni, optimistični, stadion je razprodan. Kolikor sem analiziral, sem ugotovil, da so videti res dobro. Njeni dobri rezultati v zadnjem času niso slučajnost. Imajo tudi nekaj igralcev, ki igrajo v pravih klubih.”

O temu, ali lahko na priprave vpliva prestopni rok:
“Če želiš, imaš lahko s tem problem. Ampak prestopni rok poteka poleti, pozimi. Skorajda do polovice prvenstva. Tukaj smo, da treniramo in se osredotočamo na svoje delo. Vse ostalo, tudi ta novinarska konferenca, je del spektakla, ki mu pravimo nogomet. Jaz tekme vidim predvsem kot izložbo, da kdo od posameznikov ob dobrih rezultatih od tega kaj ima. A seveda samo v primeru, da individualnosti ne daje pred kolektiv. Če bo tako, bo imel pa z menoj problem.”

O tem, kdo bo kapetan:
“S tem nikoli ni bilo težav. Niti takrat, ko je bilo vprašanje malce bolj delikatno, kot je zdaj. Ve se, za kaj gre. Komuniciral bom s senatorji. Kar se tega tiče, bi bil najbolj vesel, če bi imel na igrišču enajst kapetanov. Tudi to je zadeva, o kateri razmišljamo. Skozi nekaj treningov bomo videli, kako je kdo pripravljen.”

Benjamin Šeško in Tomi Horvat. FOTO: Aleš Fevžer.

O vpoklicu Erika Janže:

“Z nami bi bil že v prejšnjem ciklusu, saj je igral zelo dobro, a ga zaradi poškodbe reber ni bilo. Povsem upravičeno je tokrat zraven.”

O slabi tradiciji tekem proti Skandinavcem:
“Vsaka tekma je svoja zgodba. Tradicije so zanimive predvsem medijem. Mi smo neke tabuje že rušili, pisali neke nove zgodbe. Vsaka tekma nosi svoj izziv, prinaša točke. Tako kot mi na točke računajo tudi oni. Skupina zdaj prehaja v fazo, ko bo zelo zanimivo. Finska bo odigral dve domači tekmi, ampak mi smo na zadnjih tekmah dokazali, da tudi v gosteh ne igramo slabo. Uspeli smo popraviti nekatere zadeve. Če bomo na pravi ravni, dovolj bojeviti in hrabri, lahko tako na tekmi proti Finski kot proti Danski računamo na nove točke. Vesel sem, da smo po prvih tekmah v konkurenci.”

Seznam za Finsko in Dansko:

Vratarji: Vid Belec (Apoel), Matevž Vidovšek (Olimpija), Aljaž Ivačič (Portland Timbers);

Branilci: Petar Stojanović (Empoli), Jaka Bijol (Udinese), Jure Balkovec (Alanyaspor), Miha Blažič (Angers), Žan Karničnik (Celje), David Brekalo (Viking), Vanja Drkušić (Soči), Erik Janža (Gornik);

Vezisti: Jasmin Kurtić (Paok), Benjamin Verbič (Panathinaikos), Miha Zajc (Fenerbahce), Domen Črnigoj (Salernitana), Sandi Lovrić (Udinese), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos), Jon Gorenc Stanković (Sturm), Tomi Horvat (Sturm), Timi Max Elšnik (Olimpija);

Napadalci: Andraž Šporar (Panathinaikos), Benjamin Šeško (Salzburg), Luka Zahović (Pogon), Žan Celar (Lugano), Jan Mlakar (Hajduk), Žan Vipotnik (Maribor).