Veselje za Čeferina: parlament stopil na prste superligi

Evropa 24. Nov. 20219:441 komentar
Delite:
Aleksander Čeferin. Foto: Luka Dakskobler via Guliver

Evropski parlament je na torkovem plenarnem zasedanju potrdil poročilo o politiki v športu, ki vključuje pomembne elemente proti filozofiji tekmovanj, kot je superliga. Na odločitev se je že odzval predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin.

576 poslancev Evropskega parlamenta je glasovalo za nezavezujočo resolucijo proti superligi, 36 poslancev je bilo proti tej odločitvi, 55 pa se jih je na glasovanju vzdržalo. Kot so pojasnili predlagatelji poročila o politiki športa v EU, glavni med njimi je poljski poslanec Tomasz Frankowski (nekdanji profesionalni nogometaš), si želijo, da je evropska športna kultura “povezana z vrednotami Evropske unije, to so solidarnost, trajnost, vključenost vseh, odprta tekmovanja, športna merila in poštenost”.

Kot so še dodali, je primer superlige tipičen primer spodkopavanja teh vrednot, s čimer je “ogrožena celotna stabilnost športnega ekosistema”.

Odločitev parlamenta je že pozdravil predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki že vse od pojava superlige skuša preprečiti dejansko uveljavitev zaprtega tekmovanja. Dodal je, da bodo različni organi Uefe še naprej sodelovali z organi Evropske unije, da bi “ohranili in zaščitili evropski model športa v evropskem nogometu”.

Naj spomnimo, superligi se je na začetku pridružilo 12 klubov, po manj kot 48 urah pa je projekt klavrno razpadel. Danes pri njem vztrajajo le še Barcelona, Real Madrid in Juventus.

Komentari

Vaš komentar