Visoki nogometni apetiti Turčije

Nogomet 13. Jun 202320:01 1 komentar
Stadion Atatürk (Foto: Profimedia)

Gostovanje letošnjega finala lige prvakov je bil le eden od korakov Turčije na poti do organizacije evropskega nogometnega prvenstva. Ji bo po več kot dveh desetletjih prizadevanj naposled le uspelo?

Turki ne skrivajo apetitov po gostovanju evropskega prvenstva. Država je nedavno vložila kar dve kandidaturi za organizacijo tekmovanja, saj si ga želi gostiti bodisi leta 2028 bodisi štiri leta pozneje. Tuji mediji sicer poročajo, da imajo Turki realne možnosti za zmago predvsem leta 2032, saj naj bi po Nemčiji, ki bo turnir gostila prihodnje leto, za izrazite favorite veljali Britanci in Irci.

“Vsekakor bi radi zmagali, saj se zavedamo, da je naša država vselej sposobna uspešno organizirati tako velike dogodke,” je pred finalom sobotne lige prvakov v Carigradu in še preden so se na družbenih omrežjih vsule pritožbe navijačev zaradi logističnih težav pri prihodu na stadion Atatürk za tiskovno agencijo AP povedal predsednik Turške nogometne zveze Mehmet Büyükeksi.

(Foto: Profimedia)

Turčija si že več kot dve desetletji prizadeva prepričati Evropsko nogometno zvezo (Uefa), da jim dodeli organizacijo evropskega prvenstva. Prva kandidatura jim je spodletela že leta 2004, druga štiri let pozneje, ko so turnir želeli organizirati skupaj z Grki. “Verjamemo, da so 85-milijonsko prebivalstvo Turčije, stadioni, zgrajeni v zadnjih letih in naložbe v infrastrukturo bistvenega pomena,” je poudaril prvi mož Turške nogometne zveze.

Samo Carigrad se lahko pohvali z enim najmodernejših in največjih letališč na svetu, podobno pa velja tudi za stadione v milijonskem mestu. Stadion Atatürk je bil obnovljen pred le tremi leti in sprejme 72.000 navijačev, v načrtu pa je njegova nadaljnja modernizacija. Posodobitve se prav tako nadejata tudi stadionona na katerih igrata Fenerbahče in Galatasaray kot tudi še osmim drugih, ki so večinsko v državni lasti.

Foto: Profimedia

Neuspešni kandidaturi leta 2004 in 2008 Turkov sicer niso odvrnili, da ne bi ponovno poskusili organizirati EP tako v letih 2016, 2020 kot 2024. Še najbližje zmagi so bili pred sedmimi leti, ko so za vsega en glas (6:7) izgubili proti Francozom. “Leta 2016 smo izgubili za vsega en glas, kar nas je razburilo. A ker smo bili tako blizu, želimo vztrajati,” je zatrdil Büyükeksi.

Predsedniku turške nogometne zveze pritrjuje tudi nekdanji nogometni zvezdnik Bayern Münchna in Reala Madrida Hamit Altıntop. “Dosegli smo določeno raven, a že nekaj časa nam ni uspelo preiti tega praga,” je za AP povedal Altintop, ki verjame, da bi organizacija Eura izjemno pozitivno vplivala na novo generacijo turških nogometašev. “Vemo, kako močno strast čutij odo nogometa,” je o turških nogometaših in navijačih dejal 40-letnik. “Prvenstvo si zaslužijo,” je še pripomnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje