Zanimiva druga kariera legendarnega Avstrijca

Smučarski skoki 13. Jun 202313:51 0 komentarjev
Gregor Schlierenzuarer
Foto: Profimedia

Septembra bosta minili dve leti, odkar je eden največjih športnikov v zgodovini smučarskih skokov Gregor Schlierenzauer zaključil svojo športno pot. A rekorder po številu zmag v svetovnem pokalu odločitve za slovo od smučarskih skakalnic očitno ne obžaluje.

Številne poškodbe, zaradi katerih ni več ujel stika z vrhom, so bile eden od poglavitnih razlogov, da se je Gregor Schlierenzauer pred slabima dvema letoma in pri le 31 letih poslovil od smučarskih skokov. V svoji 15-letni karieri se lahko pohvali s številnimi uspehi in mejniki, v zgodovino smučarskih skokov pa se bo prav gotovo zapisal kot tekmovalec z največ posamičnimi zmagami v svetovnem pokalu. Dosegel jih je neverjetnih 53, še 17-krat pa je z moštvenimi kolegi slavil na ekipnih preizkušnjah.

Kaj počne po zaključku športne kariere, je legendarni Avstrijec razkril v pogovoru za Die Presse, v katerem je izpostavil, da se za slovo ni odločil le zaradi zdravstvenih težav. “Na koncu poškodbe niso bile glavni razlog za konec kariere. Vprašal sem se, ali zmorem in želim nadaljevati po tej poti s polno koncentracijo, z vso odločnostjo in strastjo. Spoznal sem, da ne čutim več potrebe po brezpogojni zmagi. Na tej točki sem svojo pot zaključil,” je dejal Schlierenzauer, ki je dvakrat osvojil svetovni pokal (2008/09 in 2012/13), dvakrat pa postal tudi junak prestižne novoletne turneje (2011/12 in 2012/13).

Gregor Schlierenzauer
Foto: Profimedia

Zdaj odkriva popolnoma nov pogled na življenje

Če kaj, danes 33-letni Avstrijec pogreša predvsem adrenalin, ki ga prinaša smučarsko skakanje in tekmovanje na tekmah najvišje ravni, a kot je povedal, se je privadil tudi na to. “Ta adrenalin je skoraj nemogoče doseči v normalnem življenju, a telo se navadi. Zdaj odkrivam popolnoma nov pogled na življenje. Dejstvo, da ni več stalnega pritiska in da nisem več toliko prisoten v javnosti, je osvobajajoče. V vsakem trenutku lahko doživljam trenutke, ki me izpolnjujejo. Vse ima svoje prednosti in slabosti,” je za Die Presse poudaril nekdanji smučarski skakalec.

Dotaknil se je tudi finančnega vidika smučarskih skokov in zatrdil, da denar nikoli ni bil glavni motiv za ukvarjanje s smučarskimi skoki, temveč sta bila na prvem mestu zanj predvsem strast in želja po tem, da je najboljši. “Če si zelo dober, lahko s smučarskimi skoki dobro zaslužiš. Kot mladenič pa financam nisem posvečal veliko pozornosti. Denar nikoli ni bil glavni motiv. Želel sem biti športnik in izpolniti svoje sanje, doseči svoje cilje,” je povedal upokojeni športnik.

Gregor Schlierenzauer
Foto: Profimedia

Od nekdaj sta ga zanimala arhitektura in oblikovanje

Čeprav je priznal, da tekme smučarskih skokov še vedno občasno spremlja, pa ga je življenjska pot sedaj odpeljala v povsem drugo smer. “Pred dvema letoma sem se začel izobraževati za nepremičninskega posrednika. Vmes sem ustanovil svoje podjetje. Komaj čakam, da vidim, kam me bo to potovanje pripeljalo. Arhitektura in oblikovanje sta me vedno zanimala, po mnogih posvetovanjih z ljudmi sem tudi ustanovil podjetje ImpulseLiving,” je razkril Schlierenzauer in dodal, da se poleg tega ukvarja tudi z osebnim razvojem. “To je bolj holističen pristop,” je pripomnil skakalni šampion, prepričan, da bi dandanes precej težje uspel v smučarskih skokih.

Gregor Schlierenzuarer
Foto: Profimedia

Kot glavni razlog je navedel družbena omrežja, ki v času njegovih največjih uspehov niso bila v tolikšnem razmahu, kot so danes. “To vprašanje sem si že zastavil. Mislim, da ne bi bil tako uspešen, če bi odraščal z družbenimi omrežji. To nenehno primerjanje in odvračanje pozornosti ni dobro za mladostnika. A zdaj je to nepogrešljiv del športnikovega življenja,” je sklenil Schlierenzauer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!