Vrnitev Superlige? Sodišče odločilo v prid velikanom!

Evropa 30. Jul 202119:18 > 21:41 3 komentarji
Sergio Ramos Čeferin
Foto: dpa/AP Images

Nogometni klubi Real Madrid, Barcelona in Juventus so z odobravanjem pozdravili današnjo odločitev sodišča, ki je razsodilo, da mora Evropska nogometna zveza (Uefa) umakniti vse sankcije proti ustanoviteljem sedaj že propadlega projekta Superlige.

Sodišče je danes odločilo v prid dvanajsterici klubov, ki so aprila izstopili iz lige prvakov in ustanovili lastno tekmovanje. Uefi je med drugim odredilo, da mora prekiniti vse disciplinske postopke proti Barceloni, Realu Madridu in Juventusu, ki so še vedno podpisniki tako imenovane superlige.

Sodišče je obenem odločilo v prid tudi preostalim devetim ustanovnim klubom, ki so od velikopoteznega projekta že odstopili. Tako jim ne bo treba plačati kazni, ki jim jih je Uefa naložila zaradi izstopa iz Lige prvakov.

Nič več izpostavljeni grožnjam Uefe

Odločitev bo sicer preučilo tudi Sodišče Evropske unije v Luksemburgu, ki bo pod drobnogled vzelo tudi monopolni položaj Uefe nad evropskim nogometom, so v izjavi za javnost sporočili iz Barcelone Reala Madrida in Juventusa.

“Nasloviti moramo zelo resno težavo, s katero se sooča nogomet. Uefa se je uveljavila kot edini regulator, ekskluzivni operater in edinstveni lastnik pravic evropskih nogometnih tekmovanj. Ta monopolni položaj je v navzkrižju interesov in škoduje nogometu ter njegovemu konkurenčnemu ravnovesju. Kot kažejo številni dokazi, finančni nadzor ni ustrezen in je bil neustrezno izvršen. Klubi, ki sodelujejo na evropskih tekmovanjih, imajo pravico upravljati svoja tekmovanja,” so zapisali nogometni velikani.

“Veseli smo, da ne bomo več izpostavljeni grožnjam Uefe. Naš cilj je razvijati projekt Superlige na konstruktiven in kooperativen način, pri čemer vedno računamo na vse nogometne deležnike: navijače, igralce, trenerje, klube, lige in nacionalna ter mednarodna združenja. Zavedamo se, da obstajajo elementi našega predloga, ki jih je treba pregledati in jih je seveda mogoče izboljšati z dialogom ter konsenzom. Še vedno smo prepričani v uspeh projekta, ki bo vedno skladen z zakonodajo Evropske unije,” so še zapisali.

Na razsodbo sodišča se zaenkrat še ni odzvala Uefa, ki se je sedaj znašla v izredno zahtevnem in nezavidljivem položaju. Odločitev namreč na široko odpira vrata vnovičnemu poskusu ustanovitve zasebnega tekmovanja.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje