Zagovorniki superlige trmasto kljubujejo Čeferinu

Nogomet 5. Jan 202321:11 1 komentar
Joan Laporta. Foto: AP Photo/Joan Monfort

Kljub ostremu nasprotovanju Evropske nogometne zveze (Uefa) in njenega predsednika Aleksandra Čeferina ideja o t.i. superligi ostaja živa. Tekmovanje bi lahko zaživelo že leta 2025, je prepričan prvi mož katalonskega velikana iz Barcelone Joan Laporta.

Letošnji marec oziroma april bo ključen za prihodnost evropskega nogometa. Tedaj naj bi namreč evropsko sodišče sprejelo odločitev o tožbi snovalcev superlige proti krovnima nogometnima zvezama Uefi, ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, in Fifi (Mednarodni nogometni zvezi) zaradi po njihovem prepričanju zlorabe monopolnega položaja.

Čeprav je generalni pravobranilec pri sodišču EU pred tedni pritrdil stališču obeh zvez, da lahko ukrepata proti ustanoviteljem novih tekmovanj, pa je v nasprotno še vedno prepričan predsednik Barcelone Joan Laporta.

Katalonski nogometni velikan je poleg Juventusa in Reala Madrida še edini od dvanajsterice klubov, ki po neuspešnem prvotnem poskusu ustanovitve novega elitnega klubskega tekmovanja pred slabima dvema letoma še vedno vztraja pri velikopoteznem projektu.

“Marca ali aprila bo evropsko sodišče sprejelo odločitev,” je za španski radio Cadena SER spomnil Laporta, a zatrdil, da bo v primeru dobljene tožbe tekmovanje odprto za vse klube. “V ta projekt se ne bi podal, če tekmovanje ne bi bilo odprtega tipa.”

Kot je poudaril prvi mož Barcelone, je največja žeja najmočnejših klubov predvsem možnost samoodločanja, čeprav so pripravljeni sedež za mizo ponuditi tudi Uefi. “Če bo sodišče odločilo v našo prid, verjamem, da bo superliga lahko zaživela že leta 2025,” je dejal Laporta.

Florentino Perez . Foto: Guliverimages

Da ideje o ustanovitvi superlige še zdaleč ni mrtva črka na papirju, vztraja tudi največji pobudnik ideje, predsednik Reala Madrida Florentino Perez, ki je oktobra lani znova poudaril, da je stanje v evropskem nogometu daleč od idealnega. Njegovo mnenje so poleg Juventusa in Barcelone sprva delili tudi najmočnejši angleški klubi – Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester Unitedin Tottenham, ki pa so po hudem nasprotovanju javnosti in ostrem odzivu Uefe odstopili od projekta.

“Mislim, da se angleški klubi uvodoma ne bodo pridružili projektu, zato menim, da bi morali najprej ustanoviti tekmovanje, ki bo pariralo angleškemu prvenstvu,” je še pristavil Laporta, ki verjame, da bo prej ali slej prišlo do zlitja med evropsko superligo in premierligo.