Stara še ni poplačana, a ima Olimpija že novo kazen NZS

Bo Adam Delius kmalu iskal novega trenerja Olimpije?

Prehod v novo leto ni prinesel čudežnega obrata strani na koledarju, po katerem bi bile težave ljubljanske Olimpije pozabljene. Ravno nasprotno. Če se je še tik pred novim letom zdelo, da bo kazen NZS, zaradi katere zmaji v naslednjih dveh prestopnih rokih ne smejo registrirati novih nogometašev, kmalu preteklost, je četrtkovo popoldne prineslo nov preobrat. V pisarne na Dunajski cesti je prispel dokument z novo kaznijo Nogometne zveze Slovenije.

Ko je v zaključku decembra ljubljanska Olimpija odblokirala svoj nekaj časa zablokirani poslovni račun in začela poplačevati dolgove do Save PetrovaNina PungarškaAljoše Matka, Ivana BanićaNika PrelcaNeven ĐuraskaTomislava TomićaNika Kapuna in Uroša Koruna, ki so skupno znašali več kot 253.000 evrov, se je zdelo, da bo klub vendarle vsaj začasno splezal na zeleno vejo in lahko v tem prestopnem roku registriral nove nogometaše.

A napovedane sprostitve kazni še ni, pretekli dolgovi namreč še niso popolnoma poplačani. Vodstvo Olimpije naj namreč ne bi priznavalo dela tega dolga, zaradi česar se bodo na odločitev NZS znova pritožili. Enkrat so se že, a je bil rezultat tega le nekaj tisočakov manjša kazen, kot je bilo sprva predvideno.

Predsednik NK Olimpija Adam Delius je danes izvedel, da mora poplačati še nekaj novih dolgovov iz preteklosti. FOTO: Aleš Fevžer.

Se pa medtem zmajem že kopičijo novi dolgovi. Tako Dino Skender kot tudi Savo Milošević sta na Fifi dobila svojo tožbo proti Olimpiji, ki bo morala, ko bo to zadevo pravnomočno potrdil še CAS, obema trenerjema izplačati krepko preko pol milijona evrov. Odprt je tudi primer Robert Prosinečki, s katerim so zmaji prav tako v sodnem sporu, a to so težave, ki vsaj v tem trenutku delovanja kluba še ne ovirajo.

Nova kazen NZS

Nova večja težava Olimpije je dodatna kazen Nogometne zveze Slovenije, ki je danes prispela v pisarne vodilne ekipe Prve lige Telemach. Gre za zelo podobno kazen, kot je Olimpijo doletela oktobra, s tem da sta tokrat upnika samo dva – Mihailo Perović in Žiga Slaviček.

Nihče od njiju sicer v Stožicah ni pustil pretirano močnega pečata, Perović je med januarjem 2021 in avgustom 2022 za zmaje odigral 16 tekem in dosegel dva zadetka, vmes je bil posojen v črnogorsko Iskro, Žiga Slaviček pa nastopa za prvo ekipo zmajev sploh nima, po prihodu iz Brava je lani igral za mladince Olimpije, od poletja pa je član Ilirije.

Črnogorec Mihailo Perović v Ljubljani ni pustil posebnega vtisa.

Tudi plače v Olimpiji niso več redne

#related-news_1

V praksi nekaj novih deset tisočakov, kolikor znaša kazen v primerih Perović in Slaviček, prav veliko ne spremeni. Rok za registracijo zimskih okrepitev se v Sloveniji odpre 15. januarja in traja 15. februarja. Nekje do 13. februarja ima tako Olimpija še čas za poplačilo dolgov, da bi ob pravočasni oddaji papirjev lahko v zaključku prestopnega roka registrirala zimske novince.

Velika aktualna finančna težava zmajev pa je še ena – igralci in strokovno vodstvo še vedno čakajo na novembrske plače. Plačilo le teh je bilo v jeseni sicer zgledno urejeno, v zadnjem mesecu pa se je tudi tu zataknilo. Sprva je bilo obljubljeno, da bodo plače na računu pred Božičem, potem po novem letu in nato vsaj do danes. A po naših informacijah še niso. Igralci poleg tega še vedno čakajo tudi na premije za pokalno lovoriko v sezoni 2020/2021 in nastope v Evropi v zadnjih dveh sezonah.