Zahović: Ta Maribor je podoben ekipi za ligo prvakov

Liga prvakov 8. Jul 20228:52 > 9:02 0 komentarjev
FOTO: Uroš Skaza

Čeprav nogometaši Maribora v sredinem večeru kvalifikacij za ligo prvakov proti beloruskemu Šahtjorju iz Soligorska niso prišli do zmage (0:0) so po okusu slovenske nogometne javnosti pustili dober vtis. S tem se strinja tudi tvorec največjih evropskih uspehov vijolic Zlatko Zahović.

Najboljši strelec v zgodovini slovenske nogometne reprezentance je bil prijetno presenečen nad tokratno podobo vijolic. Še posebej zato, ker je šlo za prvo tekmo v novi sezoni, pred katero je vselej ogromno odprtih vprašanj. A če kdo, potem Zlatko Zahović dobro ve, da je v Mariboru pogosto že prve tekma sezone tudi ena najpomembnejših tekem sezone.

Navdušen sem nad tem, kaj je pokazal Maribor. Mislim, da je odigral najboljše možno v tem trenutku. Moramo pogledati široko sliko. Kar lahko povem, je to, da je bila to za Maribor prva uradna tekma v novi sezoni, za Šahtjor šestnajsta. To pomeni, da oni boljše od tega, kar so pokazali v Ljudskem vrtu, ne morejo. Z Mariborom je drugače. Sedem dni je ogromno časa za ekipo, ki je šele na začetku sezone in je odigrala šele svojo prvo tekmo,” je v pogovoru za časnik EkipaSN razmišljal “ZZ Top”.

Njegovih uspehov v pisarnah Maribora verjetno še dolgo nihče ne bo ponovil. Foto: SPS

Belorusi so ekipa brez načrta B

Ko je govora o igri Mariborčanov, nas je najbolj presenetilo to, da kako dobro so v napadu vijolic sodelovali novinci v ekipi. Tekmo na ofenzivnih igralnih položajih začeli kar trije nogometaši, ki jih lansko sezono še ni bilo v Ljudskem vrtu – Marko Božić, Ivan Brnić in Roko Baturina.

“Novi igralci, ki so prišli v Maribor, so odigrali svoj prvi dvoboj in takoj dobili vpogled, kaj je Maribor in kakšne so tukaj zahteve. Bili so pod pritiskom. Roko Baturina drugače takšne priložnosti, ki jih je imel tokrat, spreminja v zadetke. Na povratni tekmi takšnega pritiska ne bo, ker ne bo gledalcev. In fantje bodo posledično bolj sproščeni. Maribor je na prvi tekmi naredil vse, kar mora. Če bi Baturina dosegel gol, bi bila tekma končana. Belorusi pa so zame ekipa brez načrta B. Maribor ima ogromno prostora za napredek, obenem ima tudi načrt B, kar je zelo pomembno. To je moja analiza,” kot vedno zelo jasno in odločno poudarja Zlatko Zahović. 

Roko Baturina je po mnenju Zlatka Zahovića na debiju podlegel teži pritiska, ki ga nosi dres Maribora.

Maribor mora biti ekipa, ki bo dala vse za zmago

Zaščitni znak evropskih uspehov “njegovega” Maribora je bila pragmatičnost. Igra, ki temelji na tem, da ekipa ne prejme zadetka. Zlatko Zahović izpostavlja, da je te elemente opazil tudi v sredinem nogometnem večeru. Razočarala pa ga je zelenica mariborskega nogometnega hrama, ki je po njegovem mnenju v katastrofalnem stanju.

“Ta Maribor je podoben ekipi za ligo prvakov. Dela vse, da bi bil uspešen. Saj veste, pragmatičnost, tekmovalnost, delavnost. Ne pustim, da mi tekmec zabije gol in napredujem, kakor pač napredujem. Tako morajo igrati slovenske ekipe. In tako je tudi prav. Belorusi so ekipa, ki da vse za žogo in nič za gol, Maribor pa mora biti ekipa, ki bo dala vse za zmago. Sem optimističen. Brez strahu, samo pozitivno. Ponavljam, Maribor bo čez teden dni boljši, Šahtjor pa ne more biti boljši,” je za EkipoSN pokomentiral vedno zanimivi 51-letnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!