Zakaj novo vodstvo Olimpije ne izpolnjuje svojih obljub?

Nogomet 18. Nov 202118:30 3 komentarji

V ljubljanski Olimpiji v teh dneh vlada zatišje, ki bi moralo biti po vseh pretresih zadnjega obdobja pravi balzam za vse, ki so kakorkoli povezani z nogometnim ponosom Ljubljane. A tokratno zatišje je, vsaj tako se zdi, zatišje pred viharjem. Medtem ko se prva ekipa pripravlja na izjemno pomemben obračun z Muro, ki bo v veliki meri nastavil smernice nadaljevanja sezone, je v teh dneh v pisarnah spet zelo pestro.

Osrednja tema zadnjih dni, ko je beseda nanesla na ljubljansko Olimpijo, so bile plače. Te so zaradi postopkov predaje kluba iz rok Milana Mandarića v roke Adama Deliusa pošteno zamujale. Saj ne, da bi bila to v Olimpiji kakšna posebna novost, v zadnjih mesecih vladavine srbsko-ameriškega poslovneža je bilo zamujanje plač precej pogost pojav. A ko klub dobi nove lastnike, bi zunanji opazovalec pričakoval, da bo najprej poskrbel za pošteno poplačilo tistih, nad katerimi bo bdel v novi eri.

Plače so v organiziranih klubih del poslovne higiene

A začelo se je torej zapletati in to navadno nikoli ni znak boljših časov, sploh kadar se dogaja menjava oblasti. Stvari se v zadnjih dneh vendarle umirjajo, septembrske plače so namreč v teh dneh prispele na bančne račune – tako igralcev kot zaposlenih. Po drugi strani pa je zanimivo, da plač še vedno niso dobili vsi, vsaj ne v celoti. Po naših zanesljivih informacijah so tudi nekateri nogometaši dobili le del dogovorjenega zneska, še posebej tisti, na katere klub v prihodnosti ne bo več resno računal.

Do zamude pri (še vedno nepopolnem) izplačilu plač naj bi sicer prišlo zato, ker dogovor med starimi in novimi lastniki še vedno ni bil povsem dokončan ter je posledično birokratske narave. Milan Mandarić se namreč v teh dneh trudi zmanjšati delež upnikov iz njegovega obdobja, s čimer bi se seveda povečal del, ki ga bo od kupnine dobil na svoj račun. To pa prenos oblasti pošteno otežuje in zavlačuje.

Pričakovali bi, da bo novo vodstvo takoj poskrbelo za plače nogometašev, ki bi se tako lahko popolnoma osredotočili na svoje delo na igrišču.

Plačilo nogometaša, klubskega delavca, kogarkoli, ki je kakorkoli povezan s tem, da je klub uspešen, je v organiziranih klubih del poslovne higiene. A vemo, da ljubljanski Olimpiji zadnjih let žal težko pripišemo pridevnik organiziran. Toda vseeno bi pričakovali, da bo Adam Delius s sodelavci nemudoma poskrbel za poravnavo obveznosti do zaposlenih v klubu, vsaj kot znak določene resnosti, ambicij oziroma boljših časov.

Če mu je izplačilo plač zares onemogočala birokracija, potem je seveda vse pojasnjeno. Odgovor na to, kako resen je v svojih obljubah novi nemški lastnik, bomo dobili že kmalu – ko bo potrebno izplačati oktobrske plače. Garancijo za to, da se bo to zgodilo v dogovorjenem roku, je zahteval tudi Sindikat profesionalnih igralcev nogometa (SPINS).

#related-news_1

Ena obljuba je zagotovo prelomljena

Vsekakor pa so eno obljubo do nogometne javnosti, še posebej do navijačev, novi lastniki že prelomili. Ob prevzemu kluba so namreč zagotovili, da bodo v nekaj dneh predstavili tudi ekipo ljudi, ki bodo v novem obdobju vodili Olimpijo. Do danes je še niso, čeprav so 19. oktobra zatrdili, da za to potrebujejo tri dni.

Tudi za to zamudo lahko sicer določen izgovor vodilni možje Olimpije najdejo v tem, da naj bi šele včeraj popoldne dokončali vse podrobnosti v zvezi s prevzemom kluba iz rok Milana Mandarića. A izgovorov je ljubljansko nogometno občinstvo sito do grla, v vsakem primeru pa bi pričakovali vsaj besedo, dve ali tri o tem, kje točno se več kot očitno zapleta posel med Mandarićem in Deliusom.

Adam Delius in Igor Barišić sta sredi oktobra obljubila, da bosta kmalu predstavila svoje sodelavce. Očitno smo pričakovali preveč.

Nad operativnimi zadevami v klubu sicer v teh dneh po naših informacijah bdi Boštjan Blazinčič, ki se je ob porazu Olimpije proti Aluminiju (0:1) v Kidričevem pojavljal v družbi Mladena Rudonje in Marina Skendra, najverjetnejših dveh športnih direktorjev nove ere zmajev. Preteklost kluba naj bi kmalu postal Luka Kovač, ki je ob dogovoru z Milanom Mandarićem in prihodom na mesto poslovnega direktorja Olimpije več kot očitno sklenil “račun brez krčmarja”.

Novo vodstvo je, sicer verjetno z dobrimi nameni, razjezilo tudi imetnike sezonskih vstopnic. Ti se namreč sprašujejo, zakaj so plačali 100 evrov za ogled vseh tekem Olimpije v letu 2020/2021, če si očitno lahko v teh časih tekme zmajev vsi ogledajo brezplačno. Tako bo namreč po pokalni tekmi s Koprom in ljubljanskim derbijem z Bravom tudi na zadnji domači tekmi Olimpije v koledarskem letu, ko v soboto v Stožicah gostuje Mura.

Mir lahko Olimpiji zagotovi Dino Skender

Tudi ko se v analizi trenutnega stanja preselimo na igrišče, stanje ni rožnato. Olimpijo po težki domači tekmi z Muro čakajo tri zaporedna gostovanja, trenerju Dinu Skendru pa že pred tem nizom gori pod nogami. Ne sicer z vidika njegovih neposrednih “šefov”, med katerimi so tudi njegovi družinski člani. Njihovo zaupanje zagotovo še ima, ljubljanski navijači pa so povsem druga zgodba.

Bo za mir v Olimpiji poskrbel Dino Skender?

Ima pa mladi hrvaški strateg lepo priložnost, da z dobrim nizom v zaključku sezone zagotovo poskrbi za to, da se bo situacija v klubu pred zimskim premorom nekoliko umirila. Niti približno ga ne čaka lahka naloga, še posebej zato, ker je poleg vodenja članske ekipe zadolžen tudi za vlogo nekakšnega “mediatorja” med novim vodstvom kluba in vse bolj nezadovoljnimi nogometaši. Pred Skendrom je torej znova obdobje, v katerem bo imel priložnost, da dokaže svoj trenerski talent, ki ga neizmerno ceni Adam Delius.

Tekme Olimpije do konca leta 2021:

20. november: Olimpija – Mura
27. november: Celje – Olimpija
5. december: Domžale – Olimpija
11. december: Radomlje – Olimpija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje