Žan Vipotnik spominja na Andraža Šporarja. Kdo je boljši?

Nogomet 21. Feb 202318:00 > 18:35
Andraž Šporar, Žan Vipotnik
MONTAŽA: Uroš Skaza.

Žan Vipotnik igra v življenjski formi in je trenutno prvo ime slovenske nogometne lige, v kateri že dolgo nihče ni golov zabijal tako pogosto, kot to uspeva mlademu napadalcu Maribora. Njegov niz spominja na tistega, s katerim je pred sedmimi leti v majici Olimpije navduševal Andraž Šporar. Primerjali smo ju.

Žan Vipotnik, ki je bil z golom junak tudi na nedeljskem derbiju, je v mrežo Olimpije zabil že 12. prvenstveni gol sezone in skočil na vrh lestvice strelcev Prve lige Telemach.

Na prvi gol sezone je napadalec Maribora čakal deset nastopov in prvič zadel šele v 11. prvenstvenem krogu pri zmagi s 4:1 v Novi Gorici. Na naslednjih treh tekmah, vse tri so Mariborčani izgubili, ga ni bilo med strelci, potem pa se je začelo.

Najprej je v polno meril ob remiju s 3:3 v Celju v 15. krogu, ko je Maribor prekinil niz porazov. V 16. krogu so prvaki začeli zmagoviti niz, ki še traja. V veliki meri po zaslugi njihovega najboljšega igralca zadnjih mesecev. V 16. krogu je ob zmagi proti Muri s 5:1 zabil en gol, v 17. krogu ob zmagi s 4:0 v Sežani ni zadel, nato pa začel neverjeten niz.

Od 18. do 22. kroga je na petih tekmah dosegel kar devet golov. Dva pri zmagi nad Bravom s 3:0, tri pri zmagi nad Radomljami s 7:0, dva ob zmagi nad Gorico z 2:1, edinega ob zmagi v Kopru z 1:0 in se nazadnje izkazal še z golom na derbiju.

Anteju Vukušiću je uspevalo podobno, ampak …

Kdaj je v najboljši slovenski nogometni ligi kdo nazadnje zadeval tako pogosto? Na misel hitro pade Ante Vukušić, ki je v sezoni 2019/20 z 29 goli izenačil rekord Zorana Ubavića iz sezone 1991/92. Takrat je med 12. in 19. krogom v osmih nastopih dosegel devet golov.

Sijajen strelski niz je Hrvatu uspel tudi med 30. in 32. krogom, ko je v treh nastopih v nizu zadel kar osemkrat. Toda edini nogometaš, ki se lahko pohvali z učinkovitostjo, podobni Vipotnikovi v daljšem obdobju, je še en nekdanji napadalec Olimpije.

Andraž Šporar
Fotografija s tekme v Celju, kjer je Andraž Šporar zabil štiri gole. FOTO: Jure Banfi.

Kako je zadeval Andraž Šporar?

Beseda seveda teče o Andražu Šporarju, ki je v dresu Olimpije blestel v prvi polovici sezone 2015/16, v kateri je v 17 nastopih dosegel 18 golov, potem pa se napotil v tujino.

Takrat 21-letni napadalec Olimpije je najbolj blestel med 12. in 15. krogom, ko je v šestih nastopih dosegel kar deset golov. V 12. krogu je zadel ob remiju v Domžalah z 1:1, potem se je z golom izkazal tudi pri zmagi nad Krškim s 5:0, medtem ko ga ob zmagi v Kopru z 2:1 v 14. krogu ni bilo med strelci.

Najbolj nepozaben nastop je takratnemu kapetanu Olimpije uspel krog za tem, ko je pri zmagi s 4:0 v Celju dosegel vse štiri gole. Dva gola je pospravil v mrežo Rudarja v Velenju v 17. krogu ob zmagi s 3:1 in se med strelce, podobno kot Vipotnik, vpisal tudi na zadnjem dejanju tistega niza, proti Mariboru. S tem, da je ob remiju na derbiju v Stožicah z 2:2 zadel dvakrat.

Dosežka Vipotnika in Šporarja sta precej primerljiva. Napadalec Maribora je v zadnjih osmih nastopih dosegel enajst golov. Nekdanji zvezdnik Olimpije jih je pred sedmimi leti v šestih nastopih kar deset.

Vipotnik je v tem nizu na igrišču prebil 669 minut, kar pomeni, da v tem času v povprečju mrežo nasprotnikov v povprečju zatrese na vsakih 60 minut. Šporar je bil ob svojem nizu še nekoliko bolj učinkovit. V obdobju tistih šestih tekem je gol zabil na vsakih 54 minut.

Ugotovitev: Pasti mora rekord

“Upam, da se naš direktor ne bo jezil, a sem lahko tako odkrit in povem, da se za Žana Vipotnika za manj kot tri, tri in pol milijona evrov ne bi pogovarjal z niti enim klubom na svetu. Pa še to je v tem trenutku premalo,” je Damir Krznar pred kratkim govoril o morebitni prodaji Vipotnika, ki bo, kot vse kaže, še vsaj do poletja ostal v Ljudskem vrtu.

Žan Vipotnik
Žan Vipotnik bi moral postati najdražji nogometaš v zgodovini Maribora. FOTO: Jure Banfi.

Hrvat na klopi Maribora je imel prav. To potrjuje tudi zgodba Šporarja, ki je po sijajni prvi polovici sezone 2015/16 v švicarski Basel odšel za 3,8 milijona evrov. Ko bo Vipotnik odšel iz Maribora, mora pasti rekord. Spomnimo, rekordna prodaja je vijoličastim uspela v začetku leta 2019, ko je Jan Mlakar v angleški Brighton odšel za tri milijone evrov.

Pa reprezentanca? Šporar je takrat pri selektorju Srečku Katancu ni dočakal. Odgovor na vprašanje, ali bo z Vipotnikom drugače, bomo dobili kmalu. Ko bo Matjaž Kek predstavil seznam kandidatov za prihajajoči uvodni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Kazahstanu in San Marinu.

Vsi goli Žana Vipotnika v tej sezoni:

Maribor – Olimpija (22. krog):

Koper – Maribor (21. krog):

Maribor – Gorica (22. krog):

Prvi gol:

Drugi gol:

Maribor- Radomlje (21. krog):

Prvi gol:

Drugi gol:

Tretji gol:

Maribor – Bravo (18. krog):

Prvi gol:

Drugi gol:

Maribor – Mura (16. krog):

Celje – Maribor (15. krog):

Gorica – Maribor (11. krog):

 

 

Komentari

Vaš komentar