Zoran Zeljković priznal: Obkrožajo me menedžerji, ampak …

Nogomet 13. Dec 202118:00 > 14. Dec 2021 8:52 1 komentar
V lanski sezoni je bil izbran za najboljšega trenerja sezone po izboru SPINS-a.

Zoran Zeljković, trenerski debitant na slovenski prvoligaški sceni, je bil s Koprom deset minut oddaljen od naslova jesenskega prvaka. V krajšem pogovoru za SportKlub je 41-letni Ljubljančan spregovoril o prvem delu sezone, načrtih za prihodnost in tudi tem, ali ima po odličnem prvem delu sezone na mizi kakšno ponudbo.

Zoran Zeljković je stari znanec slovenskega prvoligaškega dogajanja, a le v vlogi nogometaša. V najboljšem klubskem nogometnem tekmovanju pri nas je kot član Ljubljane, Domžal, Interblocka, Olimpije in Krke zbral kar 218 nastopov.

Potem je pri Krki, kjer je končal nogometno, začel trenersko pot in Novomeščane letos poleti popeljal na prag prve lige. V dodatnih kvalifikacijah je dodobra namučil Koper, ljudi z Bonifike pa očitno navdušil do te mere, da so se ga odločili zvabiti k sebi in mu omogočili trenerski debi na prvoligaški sceni.

Zdaj lahko predsednik Ante Guberac in preostali, ki vodijo edinega slovenskega obalnega prvoligaša, z zadovoljstvom ugotovijo, da so z izbiro novega trenerja članske ekipe zadeli v polno. Koper bo pod vodstvom 41-letnega Ljubljančana prezimil na drugem mestu, bil pa je le deset minut oddaljen od naslova jesenskega prvaka.

Koper je v zadnji tekmi letošnjega leta v nedeljo proti prvaku Muri do 81. minute vodil z 1:0, potem pa se moral na koncu sprijazniti z remijem z 2:2, ki Koprčane postavlja na drugo mesto, s točko zaostanka za vodilnim Mariborom.

Na Bonifiki cilji ostajajo nespremenjeni. Koprčani si želijo do Evrope, a če se bo ponudila priložnost za kaj več, jo bodo skušali izkoristiti in drugič v zgodovini kluba, prvič po letu 2010, prvenstveni naslov pripeljati na Obalo.

V prvem delu sezone je zbral 11 zmag, pet remijev in štiri poraze.

Deset minut vas je ločilo od laskavega naziva jesenskega prvaka, a vam na koncu ni uspelo. Je razočaranje veliko?
Seveda je. Lagal bi, če bi rekel, da ni, ampak tako pač je. Proces učenja ni lahek. Za vse pomembne stvari v življenju, ne samo v nogometu, se je treba namučiti. Verjamem, da se bomo iz tega vsi skupaj nekaj naučili.

Je pa ekipa, ki se je po vodstvu z 1:0 v treh minutah znašla v zaostanku z 1:2, pokazala značaj in se z golom v 94. minuti rešila pred porazom.
Da, spet smo pokazali, da imamo karakter, pa tudi kakovost. Kot sem rekel, se še učimo. Veliko učenja nas še čaka, a najbolj me veseli, da napredujemo iz dneva v dan. To je super.

Ste presenečeni, da je Koper tako dober?
Niti ne. Verjel sem v te fante. Cilj še vedno ostaja Evropa, a je jasno tudi to, da si na vsaki tekmi želimo zmage. To ne spreminja naših ciljev, a smo dokazali, da lahko premagamo vsakega nasprotnika.

Pa vi, v vlogi trenerja ste se med prvoligaši obnesli zelo dobro?
Vse življenje sem v nogometu, zanj živim. Svojim igralcem vseskozi govorim, da je v življenju treba izkoristiti vsak trenutek. Podobno velja tudi zame. Vem, da se moram naučiti še veliko. Verjamem, da lahko na tak način napredujemo tako jaz kot igralci. Pa tudi celoten klub.

V družbi zdaj že nekdanjega športnega direktorja Boška Županovića.

Na Bonifiki je bilo letos zelo vroče tudi v pisarnah. Najprej je veliko prahu dvignilo dogajanje s športnim direktorjem Boškom Županovićem, potem se je Koper v središču pozornosti znašel še zaradi spora med vami in Mitjo Vilerjem. Se je stanje zdaj umirilo?
Je, stanje se je stabiliziralo. Verjamem, da rastemo tudi kot klub. V vseh segmentih moramo napredovati.

Verjamete tudi v naslov prvaka?
Verjamem, da nam lahko uspe.

S prvega mesta bo v drugi del sezone krenil Maribor. Je favorit?
Zagotovo je, saj imamo mi še veliko dela z izgradnjo ekipe. Poleti je prišlo veliko igralcev, ki so pred tem nastopali v drugi ligi. Podobno velja tudi zame. Moram pa ob tem povedati, da v nogometu ne zmaga vedno favorit. Vse bomo naredili, da bomo v igri za naslov do zadnje tekme.

Kdo se bo ob vas in Mariboru še boril za naslov?
Zagotovo Mura, ki je izredno kakovostna ekipa. Potem so tu seveda še nogometaši Olimpije, Maribora … Zelo zanimivo bo.

Maks Barišić je z 11 goli najboljši strelec Prve lige Telemach.

Se bojite, da bo po dobrih rezultatih, v Maksu Barišiću imate tudi najboljšega strelca lige, pozimi prišlo do osipa v igralskem kadru?
Verjamem, da prav veliko sprememb ne bo. Se bomo pa zagotovo še okrepili.

Kako pa je z vami? Tudi vi ste z odličnimi rezultati zagotovo opozorili nase. Je na vaš naslov že prišla kakšna ponudba?
Vseskozi me obkrožajo menedžerji … Ampak zgolj zaradi igralcev, ki mi jih ponujajo. (smeh, op.p.) Ne, jaz nimam ponudb.

Torej boste zagotovo tudi v drugem delu sezone sedeli na klopi Kopra?
Kar se tiče mene, zagotovo. Vprašanje pa je, ali podobno razmišljajo tudi v upravi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje