Vrnitev Murinega osmoljenca sezone. “Evropa je zelo bolela”

Prva liga 13. Dec 20217:00 2 komentarja
FOTO: Jure Banfi.

Luka Bobičanec, eden glavnih obrazov zdajšnje Mure, je moral njene letošnje najlepše trenutke, evropsko jesen, izpustiti zaradi poškodbe. Zdaj je izpolnil želje, se vrnil pred zimskim premorom in svoj povratek obeležil z golom.

Hrvat Luka Bobičanec, ki se je na nogometno sceno prebil prek hrvaških in slovenskih nižjeligašev, je eden od zaščitnih znakov zdajšnje Mure. Njen član je že od leta 2017, črno bel dres je nosil tudi v drugi ligi. Z Muro je osvojil pokalni in prvenstveni naslov, z njo pa začel tudi zgodovinsko sezono 2021/22.

V kvalifikacijah za Ligo prvakov je zaigral na vseh štirih tekmah, nastopil pa tudi na prvih treh tekmah kvalifikacij za Ligo Europa. Potem se je na prvi tekmi play-offa proti Sturmu v Gradcu poškodoval in moral izpustiti praktično vse nepozabne tekme Mure v Konferenčni ligi. Vrnil se je na zadnji, pri četrtkovem porazu v Arnhemu proti Vitesseju z 1:3 je zaigral v zadnjih 17 minutah.

S klopi je pol ure pred koncem tekme na igrišče prišel tudi včeraj na Bonifiki. Takrat je Koper še vodil z 1:0, potem pa je v 81. minuti na 1:1 najprej izenačil Nardin Mulahusejnović, v 84. minuti pa je prav 28-letni hrvaški ofenzivni vezist goste popeljal v vodstvo.

Na koncu se je izkazalo, da ni bilo dovolj za novo, tretjo prvenstveno zmago Mure v nizu, a je bil strelec drugega gola za prvake kljub vsemu zelo zadovoljen. Zadetek, njegov prvi prvenstveni v tej sezoni, je videl predvsem kot potrditev, da se je po štirimesečni odsotnosti končno vrnil.

Na stranskem tiru je bil od 19. avgusta. FOTO: Jure Banfi.

Po vašem vstopu v igro je prišlo do preobrata.
Da, a ne bi rekel, da se je to zgodilo zaradi mene. Za preobrat je zaslužna celotna ekipa. Jaz sem samo počel tisto, kar najbolje počnem. Pomagal ekipi. K sreči mi je uspelo. Prišli smo do preobrata in bili pred zmago, na žalost pa prednosti nismo uspeli zadržati, kar se nam je do zdaj zgodilo že nekajkrat. Ampak tako pač je, s točko moramo biti zadovoljni.

Kakšna navodila vam je dal trener Ante Šimundža pred vstopom na igrišče?
Vsem trem nogometašem, ki smo na igrišče prišli s klopi, pa tudi ostalim je naročil, naj dvignemo raven igre. Naj igramo bolje, rezultat je bil namreč 0:1. Mislim, da nam je uspelo.

Je razočaranje zaradi tega, ker ste ostali brez zmage, veliko?
Zagotovo je. Prejeli smo specifičen gol. Žoga se je odbijala, ampak kaj češ, to je nogomet. Na koncu moramo biti zadovoljni.

Kdo je po tekmi na Bonifiki lahko bolj zadovoljen? Mura ali Koper?
Oboji smo lahko zadovoljni. Oni so vodili z 1:0, mi smo vodili z 2:1, potem pa na našo žalost vodstvo zapravili tik pred koncem tekme. Mi smo lahko bolj nezadovoljni.

V 19 tekmah ste osvojili 29 točk. Kar nekaj ste jih izgubili.
Da, ampak smo imeli dobro prvo polovico sezone. Mislim, da zaostanek za vrhom ni prevelik. Slovenska liga je, sploh v zadnjih letih, zelo zanimiva. Vsak lahko premaga vsakogar, vsak bo še igral z vsakim, tako da bo še zelo zanimivo.

Gol Luke Bobičanca na Bonifiki:

Po četrtkovem nastopu na Nizozemskem ste zaigrali tudi tokrat in zabili gol. Povratek po dolgotrajni poškodbi je uspel.
Da, očitno je. Zelo sem zadovoljen, ker sem izpolnil cilj, ki sem si ga zadal. Želel sem si, da bi se vrnil pred koncem prvega dela sezone. Poškodba je zdaj za mano. Danes sem dobil dokaz, da še znam igrati nogomet. Zdaj se moram najprej dobro spočiti in se pripraviti na drugi del sezone.

Koliko vam v luči vrnitve pomeni gol?
Veliko, predvsem za samozavest, saj sem dobil potrditev, da še znam. Imam pa še dosti časa, da se vrnem.

Gol ste burno proslavili pred tribunami.
Da, proslavil sem z navijači, ki so mi vseskozi stali ob strani, ko nisem igral. Še enkrat se jim zahvaljujem. Podporo sem imel tudi v klubu. Tako kot sem jaz na pred, med in po vsaki tekmi spodbujal njih, so tudi mene moji soigralci in ljudje v klubu.

Kako težko je bilo, ko ste morali v zadnjih mesecih s strani spremljati soigralce?
Zelo težko. Od vsega je bilo najtežje biti na tribunah ali na klopi na tako zgodovinskih evropskih tekmah, ampak s tem sem se moral sprijazniti. Tudi poškodbe so sestavni del nogometa. Vsak igralec se spopada z njimi. Upam, da se bom jaz v prihodnosti čim manj.

Kakega Luko Bobičanca lahko pričakujemo v drugem delu sezone?
Upam, da čim boljšega. Skušal bom narediti vse, da bo tako. Mislim, da mi bo uspelo. Seveda še nisem v optimalni formi. Težko se je vrniti po tako dolgotrajni odsotnosti. Potrebujem minute, nastope. Moram trdo trenirati.

V tej sezoni je za Muro odigral 12 tekem v vseh tekmovanjih in dosegel 3 gole. FOTO: Guliverimages.

Z nastopi v Evropi ste končali. Bo zdaj Muri v boju za vrh precej lažje?
Zagotovo bo, čeprav smo bili tega napornega ritma veseli. To je bila nagrada za vse. Uspel nam je zgodovinski dosežek, igrali smo evropsko jesen. Dobro smo zastopali slovensko ligo in slovenski nogomet. Lahko smo ponosni na to, kar smo dosegli.

Bo cilj Evropa ali naslov?
Prvi cilj je Evropa, ampak seveda si želimo tudi naslova. Prednost vodilnih ni prevelika. Prvenstvo bo zanimivo. Vsak lahko premaga vsakogar. Vse se lahko obrne.

Pričakujete, da bo po nekaj odličnih evropskih nastopih pozimi prišlo do številnih igralskih sprememb?
To ni vprašanje zame, ampak za ljudi v klubu. Lahko povem le to, da smo dobra ekipa, ki se odlično razume. Imamo veliko število odličnih nogometašev, tudi dolgo klop. Predvsem zaradi tega, ker smo eden drugemu pripravljeni pomagati, smo uspešni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje